19.9 C
Athens

Αθλητικότητα, pressing και μακρινό σουτ τα συστατικά επιτυχίας της Καραμπάγκ

Οι Αζέροι διαθέτουν επικίνδυνη μεσοεπιθετική γραμμή, άναρχο επιθετικό τρανζίσιον και μεγάλη αθλητικότητα: ποια τα στοιχεία που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός και πώς να χτυπήσει το έμπειρο σύνολο του Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ

Ένα αποτέλεσμα και μόνο υπάρχει για τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη την Πέμπτη: η νίκη. Εύκολο; Δεδομένα όχι. Ο Μίτσελ αλλάζει την ερυθρόλευκη ψυχολογία όμως οι πρωταθλητές Ελλάδας δίνουν ένα must win παιχνίδι κόντρα σε μια Καραμπάγκ που δεν είναι απλή υπόθεση και το θετικό είναι πως άπαντες γνωρίζουν τι εστί η συγκεκριμένη ομάδα.

Δεν είναι η άνετη νίκη με τριάρα επί της Ναντ ούτε το ότι βρέθηκε 45′ μακριά από τους ομίλους του Champions League. Είναι πως πρόκειται για ένα σύνολο με χημεία που έχει τον Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ στον πάγκο του εδώ και 14 χρόνια (με ένα πολύ μικρό διάλειμμα) που έχει το ίδιο στυλ παιχνιδιού: με αυτό έχει καταφέρει να κυριαρχήσει εντός συνόρων και με αυτό έχει πετύχει να παρουσιάζει μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 

Οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν αρκετές απουσίες (τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση και δη στη θέση του φορ) ενώ πολλοί παίκτες δεν είναι δηλωμένοι στην ευρωπαϊκή λίστα (όπως Μπακαμπού, Σαμασέκου και Χάμες Ροντρίγκες) με αποτέλεσμα η αναμέτρηση με την Καραμπάγκ που αποτελεί ούτως ή άλλως τελικό, να μοιάζει με βουνό. Ωστόσο, ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές του είναι μαθημένοι σε τέτοιες προκλήσεις και αντίδραση θα ψάξουν μπροστά στον κόσμο τους για την ευρωπαϊκή επανεκκίνηση.

Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία που διακρίνουν την Καραμπάγκ που αυτή τη στιγμή βάσει συνολικών αποτελεσμάτων αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα του Europa League;

Καταρχάς η αθλητικότητα των ποδοσφαιριστών της. Ναι, δεν έχουν όλοι τη σπουδαία τεχνική κατάρτιση (αν την είχαν δεν θα έπαιζαν στο Αζερμπαϊτζάν άλλωστε).

Έχουν όμως τρομερή φυσική κατάσταση που είναι βασικός τομέας στον οποίο εστιάζει ο Γκουρμπάνοφ: Οι παίκτες του προχωρούν σε αδιάκοπο πρέσινγκ πάνω από τη μεσαία γραμμή και δεν υστερούν σε αυτό το κομμάτι συγκριτικά με άλλες ομάδες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αυτό φάνηκε τόσο σε εγχώρια εντός έδρας ματς όπως το ντέρμπι με τη Νέφτσι Μπακού, όσο και στα ευρωπαϊκά ματς με τις πρωταθλήτριες Ζυρίχη, Φερεντσβάρος και Βικτόρια Πλζεν.

 

Ο τρόπος που επιτίθενται οι ποδοσφαιριστές του Γκουρμπάνοφ είναι αρκετά άναρχος σε πολλές περιπτώσεις. Οι μεσοεπιθετικοί δεν ψάχνουν την έξτρα πάσα στο τρανζίσιον, όμως αρέσκονται να κουβαλούν κάθετα την μπάλα και να δοκιμάζουν το πόδι τους εκτός περιοχής, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου βγαίνουν τέσσερις εναντίον τριών.

 

Οι μακράν πιο ποιοτικοί παίκτες στο ρόστερ είναι ο Βραζιλιάνος Καντί που φέτος μετρά έξι γκολ και εννέα ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και ο διεθνής Αζέρος Φίλιπ Όζομπιτς που μετρά τρία γκολ και τέσσερις ασίστ αγωνιζόμενος ως επιτελικός μέσος. Αμελητέα ποσότητα δεν είναι και ο Ζουμπίρ που έχει φορέσει τη φανέλα της Λανς και αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Η απώλεια του πρώτου σκόρερ τους Ιμπραϊμά Βατζί (δεν αντικαταστάθηκε) στο τέλος των μεταγραφών ήταν αναμφίβολα σημαντική όμως πολύ γρήγορα η Καραμπάγκ κάλυψε εκ των έσω την απώλεια (ο Οβούσου επέστρεψε από τον δανεισμό του και έχει βρει ήδη 5 γκολ) και η συζήτηση γύρω από τον φορ κόπασε συγκριτικά με τις πρώτες μέρες μετά την αποχώρησή του. Παρότι χάνει ποδοσφαιριστές είτε με τραυματισμούς (Μεντίνα, Μεντβέντεφ), είτε με μεταγραφή, πάντα κάποιος εμφανίζεται και καλύπτει το κενό. Το λες κι επιτυχία.

Χαρακτηριστικό της ομάδας του Γκουρμπάνοφ είναι επίσης το πάτημα των χαφ στην αντίπαλη περιοχή σε συνθήκες επίθεσης. Με δεδομένο ότι η Καραμπάγκ πάει σε πολλά γεμίσματα, όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές παίρνουν θέση στο κουτί για μια κεφαλιά ή για να εκμεταλλευτούν ένα λάθος αντίπαλου αμυντικού.

 

Σημαντικό πρωτίστως για τον Ολυμπιακό είναι να μην αφήσει την Καραμπάγκ να βρει χώρους στον άξονα και παράλληλα να μπορέσει με τον Εμβιλά να κλείσει τον χώρο μπροστά από τους στόπερ ώστε να μη βρίσκουν ελεύθερα σουτ οι μεσοεπιθετικοί των Αζέρων οι οποίοι πάντως στο Μπακού παίζουν με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό συγκριτικά με τις εκτός έδρας εμφανίσεις τους.

Προφανώς η Καραμπάγκ έχει αδύνατα σημεία: για παράδειγμα ο τερματοφύλακας της (Μαχαμανταλίγεφ) είναι πολύ αδύναμος στο κομμάτι των εξόδων για αυτό και στις στημένες φάσεις οι Αζέροι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κι αυτό δεν είναι το μόνο…

Οι βαθιές μπαλιές στην πλάτη των δύο μπακ αποτελεί επίσης ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης για τους ποδοσφαιριστές του Γκουρμπάνοφ. Αυτές τις μπαλιές είναι που πρέπει να κυνηγήσει ο Εμβιλά, με τον Ολυμπιακό να πιέζει ασφυκτικά και στην πρώτη μπάλα μιας και οι στόπερ της Καραμπάγκ δεν είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια και αισθάνονται πιο άνετα όταν αμύνονται μαζικά.

Για την ομάδα του Μίτσελ η νίκη είναι το μοναδικό ζητούμενο αφού κάθε άλλο αποτέλεσμα βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και την 3η θέση. Η Καραμπάγκ σίγουρα δεν είναι Φράιμπουργκ, αλλά δεν είναι και η άπειρη ομάδα που δεν έχει μάθει πώς να διεκδικεί το αποτέλεσμα που θέλει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς