19.7 C
Athens

Μπλάτερ και Πλατινί αθωώθηκαν γιατί δεν ενήργησαν με σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό

Γνωστό έγινε το σκεπτικό της απόφασης αθώωσης των Μισέλ Πλατινί και Σεπ Μπλάτερ. Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της ελβετικής πόλης, Μπελιτζόνα, είχε αθωώσει τους άλλοτε ισχυρούς ανθρώπους της FIFA, διότι δεν ενήργησαν με σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό.

Στις 28 Σεπτεμβρίου είχε εκδικαστεί η περιβόητη υπόθεση των «δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων», στην οποία είχαν εμπλακεί τα ονόματα των Μισέλ Πλατινί και Σεπ Μπλάτερ. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά για μία πληρωμή, που είχε κάνει ο άλλοτε πρόεδρος της FIFA στον Πλατινί για υπηρεσίες συμβούλου μεταξύ 1998-2002. Η πληρωμή είχε γίνει στις αρχές του 2011!

Τρεις μήνες μετά την αθωωτική απόφαση βγήκε στη φόρα των σκεπτικό των 99 σελίδων. Στα συμπεράσματα του το δικαστήριο διευκρινίζει: «Η δραστηριότητα ως συμβούλου του Μισέλ Πλατινί ορίσθηκε τόσο με γραπτή σύμβαση της 25ης Αυγούστου 1999 όσο και -αντίθετα με το αντικείμενο της κατηγορίας – προφορικά». Στη συνέχεια προσθέτει: «Τα δύο εκατομμύρια ελβετικά φράγκα που καταβλήθηκαν στον Πλατινί (αρχές 2011) και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ύψους 229.126 ελβετικών φράγκων (239.470 ευρώ) που καταβλήθηκαν υπέρ του, οφείλονταν στη FIFA».

Το δικαστήριο καταλήγει στο ότι «οι κατηγορούμενοι δεν ενήργησαν με σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό και ότι το τιμολόγιο που υπέγραψαν οι εναγόμενοι δεν είναι ψευδές».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς