23.3 C
Athens

Σαμποτάζ στον Nord Stream: Ανησυχία ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει – Έως και 20% αύξηση στην τιμή του αερίου

Η εργαλειοποίηση της ενέργειας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο μετά τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Τρεις διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς μέσα σε λίγες ώρες είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα θα το απέδιδε κανένας σε σύμπτωση, αναφέρουν εμφατικά οι διεθνείς αναλυτές.

Η πιθανότητα σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν και ολοένα ως σενάριο αποκτά όσο και περισσότερες πιθανότητες, αλλά οι δράστες είναι άγνωστοι.

Αντίστοιχα το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύουν και οι αναφορές για εκρήξεις κοντά στους αγωγούς. Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε επίσης ότι η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, αναφέρει το Reuters.

Σε ό,τι, όμως, και αν οφείλεται η διαρροή, υπάρχουν περισσότεροι από ένας «παίκτες» στο δράμα που θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Και περισσότεροι από ένας που ζημιώνονται πολλαπλά.

Και ποιος κερδίζει; Οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί δια του Τζορτζ Μπάιντεν να «τελειώσουν» τον αγωγό – αυτό είχε πει ο πρόεδρος από τις αρχές κιόλας του έτους. Οπωσδήποτε όμως κερδίζει η Ρωσία η οποία όπως τονίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του έχει μετατρέψει τον Nord Stream σε όπλο.

Έίναι η πρώτη ωφελημένη που αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην Ευρώπη και τη μάχη που δίνει για να εξασφαλίσει αποθέματα.

Την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και 20%, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά στο μέλλον. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Το μήνυμα που μοιάζει να στέλνει η Μόσχα είναι ότι δεν θα διστάσει να παίξει βρώμικα.

Η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας (PSA) προέτρεψε τις πετρελαϊκές εταιρείες τη Δευτέρα να επαγρυπνούν για μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φαίνονται να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.

Η μεγάλη προσπάθεια των Ευρωπαίων να βρουν νέες πηγές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας για τον χειμώνα που έρχεται σημαίνει ότι η διαρροή στους εκτός λειτουργίας αγωγούς δεν θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε βάθος χρόνου το περιστατικό στους αγωγούς υπενθυμίζει ότι ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας και Ευρώπης θα έχει πολλά επεισόδια. Το Bloomberg σε ανάλυσή του τονίζει ότι το φυσικό αέριο ήταν ούτως ή άλλως όπλο στα χέρια του προέδρου της Ρωσίας, αλλά πλέον οι διαρροές ανοίγουν ένα νέο μέτωπο. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, το επόμενο βήμα σε μια σειρά ενεργειών που ξεκίνησε από τον περιορισμό της ροής μέσω του Nord Stream 1 το καλοκαίρι και φτάνει στην καταστροφή των ίδιων των υποδομών που κάποτε θα μετέφερταν το φυσικό άεριο στην Ευρώπη.

Πλέον έχουμε μια κίνηση που ίσως είναι μη αναστρέψιμη – με δεδομένη τη δύσκολη επισκευή του αγωγού, ακόμη και αν η κρίση στην Ουκρανία τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, αν μη τι άλλο γιατί θα συνεχίζεται για ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να επιδιορθωθεί. Την ίδια ώρα, η διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream AG» έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αφήνοντας και αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς