24.6 C
Athens

Κύπρος – Ελλάδα 1-0: Ιστορική νίκη με Τζιωνή, σταμάτησε το νικηφόρο σερί της Εθνικής (vid)

Η Κύπρος νίκησε την Ελλάδα μετά από 21 χρόνια στο ντεμπούτο του Τιμούρ Κετσπάγια και έβαλε τέλος στη νικηφόρα πορεία της Εθνικής - Δοκάρι του Φούντα και ακυρωθέν γκολ που σηκώνει συζήτηση για την ομάδα του Πογιέτ

Για την Εθνική η αναμέτρηση με την Κύπρο στη Λάρνακα δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον αφού ήδη από τον Ιούνιο είχε κλειδώσει με 4/4 την άνοδο στη Β’ κατηγορία του Nations League. Για την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο αφού σε περίπτωση ήττας η Κύπρος θα υποβιβαζόταν άμεσα στη Δ’ κατηγορία.

 

Η ομάδα με το μεγαλύτερο κίνητρο πανηγύρισε και τη νίκη: Με γκολ του Τζιωνή η Κύπρος νίκησε μετά από 21 χρόνια την Ελλάδα (1-0) και την τελευταία αγωνιστική θα διεκδικήσει την παραμονή της, την ώρα που η Εθνική θα ψάξει μια νίκη γοήτρου απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία επί ελληνικού εδάφους.

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ μπήκε καλύτερα στην αναμέτρηση και είχε τις ευκαιρίες για να βρει το γκολ. Μόλις στο 4′ ο Τσιμίκας γέμισε από τα αριστερά στο δεύτερο δοκάρι, η μπάλα έφτασε στον Δουβίκα που δεν έπιασε καλά την κεφαλιά στη μικρή περιοχή και έφυγε άουτ. Η Ελλάδα πατούσε εύκολα στην αντίπαλη περιοχή αλλά η… πελαγωμένη Κύπρος ξεθάρρεψε μετά το 15′ και έφτασε κοντά στο γκολ.

Πρώτα προειδοποίησε με το διαγώνιο σουτ του Λοΐζου που έφυγε άουτ για να ακολουθήσει το 1-0 του Τζιωνή. Η άμυνα της Εθνικής ήταν ψηλά και τα κενά στη μεσοαμυντική γραμμή μεγάλα, με τον Κάστανο να πετά κάθετα για τον Τζιωνή που έφυγε στην πλάτη του Μαυροπάνου και πλάσαρε τον Βλαχοδήμο. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ που δέχθηκε η Εθνική στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης!

 

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να απαντήσουν, αλλά στο 21′ ο Πέλκας νικήθηκε από τη μικρή περιοχή στο τετ α τετ με τον Παναγή και έχασε μοναδική ευκαιρία. Οι γηπεδούχοι διατήρησαν τον υψηλό ρυθμό και έφτασαν μια ανάσα από το δεύτερο γκολ, με νέα βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Βλαχοδήμος σταμάτησε στο τετ α τετ τον Σωτηρίου.

Ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα στο δεύτερο μέρος και η έξοδος του Μπακασέτα λόγω τραυματισμού έκανε την ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ φλύαρη. Μοναδική φάση που καταγράφηκε ήταν το δοκάρι του Φούντα στο 63′ που ανάγκασε τον Κετσπάγια να βάλει τρίτο στόπερ στο ματς και εκεί να τελειώσουν όλα.

Το γκολ που σημείωσε ο Φούντας στο 88′ ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ και ενδεχομένως τα παράπονα έχουν λογική. Ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ και ο VAR στήριξε την απόφασή του, παρότι ήταν οφθαλμοφανές πως ούτε οφσάιντ υπήρξε, ούτε Έλληνας παίκτης παρεμπόδισε τον Παναγή.

 

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1-0

Γήπεδο: ΑΕΚ Αrena

Σκόρερ: 18′ Τζιωνής

Διαιτητής: Κουλμπάκοφ (ΛΕΥ)

Κίτρινες:
Κυριακού / Σιώπης, Φούντας

ΚΥΠΡΟΣ (Κετσπάγια): Παναγή, Ανδρέου, Ρομπέρζ, Κατελάρης, Ιωάννου (76′ Αντωνιάδης), Κυριακού, Κάστανος (75′ Γκόγκιτς), Αρτυματάς, Λοΐζου (58′ Χαραλάμπους), Σωτηρίου (76′ Κακουλλής), Τζιωνής (64′ Κάρο).

ΕΛΛΑΔΑ (Πογιέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Σιώπης (46′ Μπουχαλάκης), Κουρμπέλης (77′ Χατζηγιοβάνης), Μασούρας, Μπακασέτας (58′ λ. τρ. Ιωαννίδης), Πέλκας (78′ Αλεξανδρόπουλος), Δουβίκας (46′ Φούντας).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Βόρεια Ιρλανδία – Κόσοβο 2-1 (82′ Γουίτ, 90+3′ Μαγκένις / 58′ Μουρίκι)

Κύπρος – Ελλάδα 1-0 (18′ Τζιωνής)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ελλάδα 12 (7-1)

2. Κόσοβο 6 (6-7)

3. Βόρεια Ιρλανδία 5 (6-7)

4. Κύπρος 5 (3-7)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (27/9, 21:45)

Ελλάδα – Βόρεια Ιρλανδία

Κόσοβο – Κύπρος

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς