25.1 C
Athens

Εθνική Ισπανίας: Από τους Γκασόλ στους Ερνανγκόμεθ

Η... οικογενειοκρατία στην εθνική Ισπανίας συνεχίζεται: Οι αδελφοί Γκασόλ μετέτρεψαν τους Ίβηρες σε παγκόσμια μπασκετική υπερδύναμη και τώρα ήρθε η σειρά των Χουάντσο και Γουίλι Ερνανγκόμεθ να διατηρήσουν την Ισπανία στην κορυφή

Η εθνική Ισπανίας ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά στο Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο απέδειξε ότι διαθέτει βαριά φανέλα και έστειλε στο καναβάτσο όλα τα φαβορί. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ, τα οποία πήραν τη σκυτάλη από τα αδέρφια Γκασόλ, που έκαναν την Ισπανία μία υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Πάου και ο Μαρκ Γκασόλ έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας. Οι Ίβηρες με τα δύο αδέρφια στη σύνθεση τους σάρωσαν τα μετάλλια σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πάου και ο Μαρκ συμμετείχαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της χώρας στο μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Η κληρονομιά τους ήταν μεγάλη και δύσκολα ξεπερνιέται. Τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ, όμως, έβαλαν πλώρη για να γράψουν τη δική τους ιστορία. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ και οδήγησαν την Ισπανία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ειδικά ο Χουάντσο στον τελικό ήταν ο παίκτης που έγειρε την πλάστιγγα προς την ισπανική πλευρά διαλύοντας τη γαλλική άμυνα (27 πόντοι έχοντας 7/9 τρίποντα).

Τα επιτεύγματα των Γκασόλ με την Εθνική Ισπανίας

Ο Πάου Γκασόλ είναι ένας πραγματικός θρύλος της Ισπανίας και του παγκοσμίου μπάσκετ. Οι επιτυχίες του σε ατομικό επίπεδο είναι αναρίθμητες, αλλά εξίσου εντυπωσιακός ήταν και με τη φανέλα των Ίβηρων. Ο Ισπανός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής κέρδισε τα πάντα στην καριέρα του και στις περισσότερες διοργανώσεις ήταν εκ των κορυφαίων παικτών της χώρας του, αλλά και όλης της διοργάνωσης.

Ο Πάου Γκασόλ κέρδισε συνολικά με την Εθνική Ισπανίας 7 μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, 1 σε Παγκόσμιο και άλλα 2 σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ευρωμπάσκετ: 3 χρυσά μετάλλια (2009, 2011, 2015), 2 ασημένια μετάλλια (2003, 2007), 2 χάλκινα μετάλλια (2001, 2017)

Παγκόσμια: 1 χρυσό μετάλλιο (2006)

Ολυμπιακοί Αγώνες: 2 ασημένια μετάλλια (2008, 2012), 1 χάλκινο μετάλλιο (2016)

Ο Μαρκ Γκασόλ με τη σειρά του είχε τη δικιά του επιρροή σε όλες τις επιτυχίες της Εθνικής Ισπανίας. Ο Ισπανός σέντερ ενσωματώθηκε αργότερα απόν τον αδερφό του, αλλά η παρουσία του ήταν εξίσου εντυπωσιακή.

Συνολικά, ο Μαρκ Γκασόλ έχει πάρει με τους Ισπανούς 5 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά, 2 σε Παγκόσμια και 2 σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ευρωμπάσκετ: 2 χρυσά μετάλλιά (2009, 2011), 1 ασημένιο μετάλλιο (2007), 1 χάλκινο μετάλλιο (2013, 2017)

Παγκόσμια: 2 χρυσά μετάλλια (2006, 2019)

Ολυμπιακοί Αγώνες: 2 ασημένια μετάλλια (2008, 2012)

Στα περισσότερα μετάλλια τα δύο αδέρφια συνυπήρξαν και δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα σέντερ, που έχουν περάσει από τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια γήπεδα.

Η κληρονομιά των Γκασόλ και τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ

Όταν τα αδέρφια Γκασόλ αποφάσισαν ότι σιγά σιγά ήρθε η ώρα να πουν το αντίο τους στην Εθνική Ισπανίας, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν προβληματιστεί για το κενό στη ρακέτα. Στη φετινή διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ η απάντηση για το πως θα καλυφθεί ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Γουίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ το καλύψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έκαναν την Ισπανία Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Γουίλι ήταν εκ των κορυφαίων των Ίβηρων σ΄όλη τη διοργάνωση, ενώ ο Χουάντσο φύλαγε το καλύτερο για το τέλος.

Τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ και συνέθεσαν ένα εκπληκτικό δίδυμο. Οι δυο τους οδήγησαν μαζί με τον αειθαλή Ρούντι Φερνάντεθ και τον Λορέντζο Μπράουν την Ισπανία στην κορυφή και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

O Γουίλι είναι πιο παλιός στην Εθνική Ισπανίας από τον αδερφό του και με το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ έφτασε τα 5 μετάλλια. Έχει κατακτήσει 2 χρυσά και 1 χάλκινο σε Ευρωμπάσκετ, 1 χρυσό σε Παγκόσμιο και 1 χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Χουάντσο από την πλευρά του έφτασε τα δύο, καθώς μετράει 1 χρυσό και 1 χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ.

Η καταμέτρηση μεταλλίων έχει ξεκινήσει ήδη για τα δύο αδέρφια και αν συνεχίσουν να έχουν αυτή την παρουσία το σίγουρο είναι ότι θα κατακτήσουν πολλά ακόμη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς