23.3 C
Athens

Ισπανία – Γαλλία 88-76: Πρωταθλητές Ευρώπης για 4η φορά οι τρομεροί Ίβηρες

Η Ισπανία απέδειξε ότι διαθέτει την πιο… βαριά φανέλα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ομάδα του Σκαριόλο υπέταξε τη Γαλλία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ με 88-76 και κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έκανε το ματς της ζωής του και με 27 πόντους με 7 τρίποντα χάρισε την κορυφή στην ομάδα του.

Η Γαλλία ήταν νευρική στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και δεν μπορούσε να βάλει καλάθι. Η Ισπανία το εκμεταλλεύτηκε και κατάφερε να πάρει τα ηνία του σκορ (7-3). Οι Ισπανοί ήταν καταιγιστικοί στο ξεκίνημα και με εξαιρετική άμυνα δεν επέτρεπε στους Γάλλους να πάρουν ανάσα (16-7).

Η διαφορά συνέχισε να έχει ανοδικές τάσεις και έφτασε σε διψήφια επίπεδα (20-9). Η Γαλλία ήταν τραγική στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Φουρνιέ ήταν εκτός ματς και δεν μπορούσε να καθοδηγήσει επιθετικά τους συμπαίκτες του, ενώ ο Γκομπέρ αποσύρθηκε στον πάγκο δίχως να βοηθήσει. Ο Σκαριόλο είχε διαβάσει άψογα το ματς και στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης είχε «δέσει κόμπο» τον Κολέ (23-14).

Η Ισπανία ήταν απολαυστική και τρομερά εύστοχη. Οι τυπικά γηπεδούχοι εκτόξευσαν τη διαφορά στους 15 έχοντας 5/9 δίποντα και 4/6 τρίποντα, ενώ η άμυνα της ήταν σεμιναρίου. Ο Χουάντσο ΕνρνάνΓκόμεθ ήταν «μαγικός» στην αναμέτρηση. Ο Ισπανός είχε 4/5 τρίποντα και «διέλυσε» το πλάνο του Κολέ, που δοκίμασε τη ζώνη, αλλά δεν λειτούργησε σε κανένα σημείο.

Η ευστοχία των Ισπανών ήταν αδιανόητη. Οι παίκτες του Σκαριόλο είχαν 8/11 τρίποντα με τον Χουάντσο Ερνάνγκόμεθ να έχει 5/6! Η Γαλλία «έμπαζε» αμυντικά, όλα τα σουτ ήταν αμαρκάριστα, με αποτέλεσμα να μείνουν στο -17 (42-25).

Η Ισπανία έβγαλε αντίδραση και με ένα σερί 11-0 κατάφερε να ρίξει τη διαφορά στους 10 (47-37). Ο Φουρνιέ στα τελευταία λεπτά έδειξε εγωισμό, πείσμωσε και άλλαξε εικόνα. Η Γαλλία, όμως, είχε σοβαρά προβλήματα στην άμυνα και κυρίως στην περιφερειακή άμυνα. Η Ισπανία ανέδειξε όλες τις αδυναμίες των Γάλλων, έπαιξαν με πάθος και με άμυνα για σεμινάριο κατάφεραν να τους καταπιούν στο πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο μέρος η Ισπανία έμεινε στα… αποδυτήρια. Η Γαλλία με μπροστάρη τον Γιαμπουσέλε έκανε την αντεπίθεση της και σε μικρό διάστημα έφτασε στο -3 (49-46). Οι Ισπανοί ξέχασαν την… άμυνα τους και η ευστοχία τους, όπως ήταν φυσικό, έπεσε. Ο Σκαριόλο κάλεσε τάιμ άουτ, τα έχωσε στους παίκτες και κατάφερε να τους… ξυπνήσει. Οι Ισπανοί έτρεξαν δικό τους σερί 9-0 και αποκατέστησαν τη διψήφια διαφορά τους (58-46).

Οι παθογένειες των Γάλλων επέστρεψαν, καθώς σταμάτησαν ξανά να παίζουν άμυνα και έδιναν ελεύθερα σουτ στους Ισπανούς (61-48). Η Ισπανία άντεξε στην αντεπίθεση της ομάδας του Κολέ και κατάφερε να πάει στο τελευταίο δεκάλεπτο με τη διαφορά στο +9 (66-57).

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν για γερά νεύρα. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ συνέχισε να πετάει «φωτιές» και με το 7ο τρίποντο του έκανε το 71-61 και κράτησε σε απόσταση τη Γαλλία. Η Ισπανία δεν άφησε τους Γάλλους να πλησιάσουν μέχρι το τέλος.

Οι Ισπανοί ήταν καθηλωτικοί, κράτησαν τα ηνία του σκορ και πήραν τη νίκη με 88-76. Η Ισπανία αναδείχθηκε ξανά Πρωταθλήτρια Ευρώπης ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

Τα δεκάλεπτα: 23-14, 47-37, 66-57, 88-76
Ισπανία (Σκαριόλο): Μπράουν 14 (11ασ.), Πραντίγια, Ρούντι, Αροστέγκι, Χ. Φερνάντεθ 13 (3τρ.), Μπριθουέλα 3 (1), Ντίαζ 8 (2), Σάιθ, Ο. ΕρνάανΓκόμεθ 14 (8ριμπ.), Γκαρούμπα, Χ. ΕρνανΓκόμεθ 27 (7τρ.)
Γαλλία (Κολέ): Οκόμπο 9 (3), ΕμΜπαγιέ, Καμπαρό, Ερτέλ 16 (7ασ.), Γιαμπουσέλε 13, Φουρνιέ 23 (4), Μαλεντόν, Πουαριέ 4, Αλμπισί 1, Τάρπεϊ 4, Γκομπέρ 6, Φαλ

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς