22.6 C
Athens

Άρης – Ολυμπιακός 2-1: Χάθηκε στο β’ και τώρα τρέχει από το -7

Ο Ολυμπιακός σκόραρε νωρίς (15') με τον Μασούρα, αλλά στη συνέχεια «έπαιξε με τη φωτιά» και ο Άρης έκανε την ανατροπή μέσα σε 4 λεπτά (76' Μαντσίνι, 80' Πάλμα), κερδίζοντας με 2-1

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τον Άρη με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 5η αγωνιστική της Super League.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας βρίσκεται, πλέον, στο -7 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό ύστερα από 5 αγωνιστικές (2-2-1) και 7 βαθμούς στο ενεργητικό του. Ο Κάρλος Κορμπεράν έπαιξε το συνηθισμένο, αμυντικό, παιχνίδι του και παραμένει με 2 νίκες σε 11 παιχνίδια στον πάγκο του Ολυμπιακού (2-6-3). Οι Πειραιώτες έχουν πια 2 νίκες σε 13 επίσημα ματς (2-7-4) στη σεζόν 2022/23.

Στο 15ο λεπτό, οι Ερυθρόλευκοι «έκρυψαν» την μπάλα με τον Ίνμπομ Χουάνγκ να δίνει εκπληκτική ασίστ (χωρίς να βλέπει!) στον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος με εντυπωσιακό αριστερό πλασέ στην κίνηση «εκτέλεσε» τους Θεσσαλονικείς και πανηγύρισε δείχνοντας το σήμα στην ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα. Ο Νοτιοκορεάτης μέσος έδειξε πόσο πολύ έλειψε από την ομάδα στα τελευταία τρία παιχνίδια της (με Ναντ, Βόλο και Φράιμπουργκ) όπου δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού στην αριστερή γάμπα (και προφύλαξης για να μην πάθει μεγαλύτερη ζημιά).

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός «κάθισε» στο ρευστό 1-0 και οι αλλαγές του Άλαν Πάρντιου στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν τη διαφορά. Βέβαια, η ανατροπή ήρθε προς το τέλος, μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών και δύσκολα θα γινόταν αν ο Τόμας Βατσλίκ δεν πραγματοποίησε την «γκέλα» στο 76′ σε μία φαινομενικά εύκολη φάση. Ο Τσέχος τερματοφύλακας βγήκε και δεν βγήκε από την εστία και ο Ντανιέλ Μαντσίνι τον πρόλαβε στην έξοδο και ισοφάρισε σε 1-1, σε κενή εστία. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους φιλοξενούμενους, ο Λουίς Πάλμα βρήκε δίχτυα στο 80′, με την ερυθρόλευκη άμυνα να πιάνεται για δεύτερη φορά στον ύπνο.

Ο Ούγγρος διαιτητής Τάμας Μπόγκναρ αρνήθηκε πέναλτι στον Ολυμπιακό, στο 39ο λεπτό, σε χέρι του Μπράντλεϊ Μαζικού μετά το γύρισμα του Γιώργου Μασούρα από δεξιά. Στην πρώτη του εμφάνιση, ο Χάμες Ροντρίγκες έπαιξε ως βασικός και για 72 λεπτά, αλλά είναι σαφές ότι θέλει ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί. Πάντως, ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός είχε ορισμένες εντυπωσιακές επαφές με την μπάλα και η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο αγώνας

Στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία του Άρη, ο Άλαν Πάρντιου χρησιμοποίησε διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κουέστα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μαζικού. Οι Νταμπό και Ντιόπ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, οι Μαντσίνι, Γκαρθία και Ιτούρμπε έπαιξαν μπροστά τους και στην κορυφή της επίθεσης ο Γκρέι.

Ο Κάρλος Κορμπεράν παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και πέντε νέα πρόσωπα (Μανωλάς, Ρέαμπτσιουκ, Ίνμπομ, Χάμες, Ελ Αραμπί) στην εντεκάδα συγκριτικά με τον εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα κόντρα στη Φράιμπουργκ (15/9, 0-3), δίνοντας φανέλα βασικού με τη μία στον Χάμες Ροντρίγκες. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Βρσάλικο, Μανωλάς, Μπα και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Μασούρα στη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής, τον Μπιέλ στην αριστερή και τον Χάμες σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν οι: Τζολάκης, Παπασταθόπουλος, Ουί Τζο Χουάνγκ, Μπόουλερ, Αγκιμπού Καμαρά, Άβιλα, Βαλμπουενά, Σαμασέκου, Μπακαμπού. Ο Ισπανός τεχνικός είχε συμπεριλάβει 23 παίκτες στην αποστολή, αποκλείοντας τους Κρίστινσον, Ρέτσο και Ντε Λα Φουέντε από την τελική 20άδα.

Ασίστ-«όνειρο» ο Ίνμπομ, γκολάρα ο Μασούρας

Το ματς διεξήχθη σε μία καθαρά ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα και σε ένα σχεδόν γεμάτο γήπεδο. Καμία ομάδα δεν θέλησε να πάρει ρίσκα από την αρχή στο παιχνίδι της, αλλά ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε εκμεταλλευόμενος μία κόντρα επίθεση.

Μία μία έξοχη «20άρα» μπαλιά από το χώρο του κέντρου, στο 15ο λεπτό, ο Ίνμπομ Χουάνγκ έβγαλε τον Μασούρα στα δεξιά. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός εφόρμησε προς τη μεγάλη περιοχή και πάσαρε στον Μπιέλ, ο οποίος «έσπασε» την μπάλα στον Νοτιοκορεάτη (είχε κάνει, ήδη, κίνηση μέσα στην περιοχή), ο οποίος με εκπληκτική «no look» πάσα με το δεξί έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Μασούρα. Μετά την εκπληκτική κάθετη κίνησή του προς τη μεγάλη περιοχή, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πλάσαρε με το αριστερό στην κίνηση από δεξιά, στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Κουέστα. Έξοχο γκολ σε δημιουργία και εκτέλεση, σε μία υποδειγματική αντεπίθεση. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ του Μανωλά στον Γκαρθία έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά δεν υπήρχε παράβαση, κάτι που πιστοποίησε και η εξέταση από τον VAR.

Μασούρας

Ο Άρης ήταν πιο δραστήριος επιθετικά, ενώ για μία ακόμα φορά στη σεζόν ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να κρατήσει μπάλα. Πάντως, το ματς δεν είχε καθαρές ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες. Οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν να χτυπήσουν μέσω αντεπιθέσεων, ενώ δεν είχαν περιορίσει τον κίνδυνο, με τον Μανωλά να δεσπόζει στην άμυνα τόσο ψηλά στον αέρα όσο και χαμηλά στο χορτάρι. Οι Θεσσαλονικείς είχαν τρία κερδισμένα κόρνερ στο 33′, χωρίς αντίκρισμα.

Στο 39′, ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι όταν ο Μασούρας έκανε το γύρισμα από δεξιά και η μπάλα βρήκε στο αριστερό χέρι του Μαζικού. Υπήρχε παράβαση, καθώς ο αριστερός μπακ του Άρη είχε σηκωμένο τον αγκώνα και το χέρι δεν ήταν σε φυσική θέση. Με σχετική άνεση, ο Πρωταθλητής Ελλάδας ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο, όντας μπροστά στο σκορ με 2-0. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 2 εναντίον 4 (υπέρ των Πειραιωτών) και το ποσοστό κατοχής 58%-42% (υπέρ των Θεσσαλονικέων). Οι φιλοξενούμενοι είχαν τη μοναδική τελική προσπάθεια στην εστία, στο πρώτο ημίχρονο, σκοράροντας το γκολ που χώριζε τις δύο ομάδες σε αυτό το διάστημα.

Στο 47′, ο Άρης απείλησε. Ο Ιτούρμπε έκανε εξαιρετική ντρίμπλα με «ποδιά» στον Εμβιλά και την κάθετη πάσα στον Γκρέι, ο οποίος κινήθηκε στο χώρο και σούταρε με το δεξί εντός μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ολυμπιακός έφυγε στην αντεπίθεση. Ο Χάμες «άνοιξε» δεξιά για τον Μασούρα, ο οποίος προσπάθησε να βγάλει την παράλληλη μπαλιά για τον Ελ Αραμπί, αλλά η μπάλα κατέληξε στον Κουέστα, καθώς δεν πήρε την κατεύθυνση που ήθελε ο Έλληνας διεθνής.

Το αριστερό σουτ του Ιτούρμπε εκτός μεγάλης περιοχής στο 56′, δεν ανησύχησε τον Βατσλίκ και η μπάλα οδηγήθηκε άουτ. Ο Άρης είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο Ολυμπιακός περίμενε στο μισό γήπεδο και ήθελε να βρει τις στιγμές του μπροστά, κερδίζοντας μπάλες. Στο 57′, ο Ιτούρμπε ελίχθηκε και σούταρε εκτός περιοχής, με τον Ίνμπομ να κάνει το τάκλιν, να βρίσκει την μπάλα και αυτή να καταλήγει κόρνερ. Ωστόσο, ο μεσοεπιθετικός των γηπεδούχων χτύπησε τον Νοτιοκορεάτη άθελά του στην πτώση. Ο Χουάνγκ συνέχισε κανονικά. Τα κόρνερ ήταν 7-0 υπέρ των Θεσσαλονικέων στο 59′.

Ολική ανατροπή σε ένα τετράλεπτο για τον Άρη

Στο 60′, ο Πάλμα αντικατέστησε τον Γκρέι. Στο 63′, ο Κορμπεράν έκανε διπλή αλλαγή, με τον Άβιλα να παίρνει τη θέση του Βρσάλικο και τον Μπακαμπού να κάνει το ντεμπούτο του, αντικαθιστώντας τον Ελ Αραμπί (τυπικά η αλλαγή έγινε στο 64′). Στο 65′, ο Μασούρας ελίχθηκε από δεξιά και με δεύτερη προσπάθεια έκανε το γύρισμα, ο Χάμες έπιασε «σκαστό» αριστερό σουτ από το ύψος του πέναλτι και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Αυτή ήταν η πρώτη τελική προσπάθεια του Κολομβιανού μεσοεπιθετικού.

Στο 69′, ο Καμάτσο πήρε τη θέση του Ιτούρμπε, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του, ενώ στο 72′ ο Αγκιμπού Καμαρά αντικατέστησε τον Χάμες, που χρειάζεται (προφανώς) ακόμα χρόνο για να ενσωματωθεί απόλυτα στο νέο του περιβάλλον. Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερο ρυθμό μετά το 60′, αλλά παρέμενε στο όριο, καθώς όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Και στο 76′, ο Άρης ισοφάρισε σε 1-1. Ο Νταμπό έκανε βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας από το ύψος της μεσαίας γραμμής και ο Μαντσίνι κινήθηκε στην πλάτη του Ρέαμπτσιουκ. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός εφόρμησε προς την περιοχή, ο Βατσλίκ δεν πήγε δυναμικά στη φάση για να την καθαρίσει και ο Μαντσίνι «τσίμπησε» την μπάλα με το κεφάλι και με το δεξί την έσπρωξε στα ανυπεράσπιστα δίχτυα. Ο Τσέχος τερματοφύλακας χρεώνεται την ευθύνη, καθώς δίστασε να βγει από την εστία του και να τελειώσει τη φάση.

Στο 79′, ο Μπόουλερ αντικατέστησε τον Μασούρα και ο Ουί Τζο τον Ίνμπομ. Λίγα δευτερόλεπτα, μετά (συγκεκριμένα στο 80′), ο Άρης έκανε το 2-1, πραγματοποιώντας τρομερή ανατροπή μέσα σε ένα τετράλεπτο. Ο Καμάτσο έμεινε όρθιος μετά το φάουλ από τον Μπα στα δεξιά, και ο Μανού Γκαρθία έκανε το παράλληλο γύρισμα για τον Πάλμα, ο οποίος σκοράρει με το δεξί σε κενή εστία. Απίστευτα πράγματα στο Βικελίδης…

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το πρώτο του κόρνερ στο 86′ και πίεσε στο τέλος για να σώσει τον βαθμό. Στο 88′, ο Μπακαμπού σούταρε από πλάγια θέση (στα δεξιά της μικρής περιοχής) και ο Κουέστα έδιωξε. Πέντε ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Λίγα για τις αλλαγές και τις διακοπές που έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο.

ΑΡΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Γήπεδο: «Κλεάνθης Βικελίδης»

ΓΚΟΛ: 76′ Μαντσίνι, 80′ Πάλμα / 15′ Μασούρας

Διαιτητής: Τάμας Μπόγκναρ (Ουγγαρία)
Βοηθοί: Μπάλαζ Μπούζας (Ουγγαρία), Πίτερ Κόμπορ (Ουγγαρία)
Τέταρτος: Ευάγγελος Μανούχος (ΕΠΣ Αργολίδας)
Διαιτητής VAR: Μπάλαζ Μπέρκε (Ουγγαρία)
Διαιτητής AVAR: Ράινχαρντ Μπουξμπάουμ (ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής)

Κίτρινες κάρτες: 45’+1′ Μαζικού, 83′ Μαντσίνι, 87′ Νταμπό

Άρης (Πάρντιου): Κουέστα, Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μαζικού, Νταμπό (88′ Πίρσμαν), Ντιόπ, Μαντσίνι, Γκαρθία (88′ Ζερβινιό), Ιτούρμπε (69′ Καμάτσο), Γκρέι (60′ Πάλμα).

Ολυμπιακός (Κορμπεράν): Ολυμπιακός, Βρσάλικο (63′ Άβιλα), Μανωλάς, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ (79′ Ουί Τζο Χουάνγκ), Μασούρας (79′ Μπόουλερ), Χάμες Ροντρίγκες (72′ Αγκιμπού Καμαρά), Μπιέλ, Ελ Αραμπί (64′ Μπακαμπού).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς