18.9 C
Athens

Ολυμπιακός – Φράιμπουργκ 0-3: Όνειρο Χάμες στην εξέδρα, εφιάλτης στο χορτάρι

Ο Ολυμπιακός ήταν εκτός τόπου και χρόνου στο σχεδόν γεμάτο γήπεδό του και έχασε με κάτω τα χέρια από την ανώτερη Φράιμπουργκ - Μόνη όαση η παρουσία του Χάμες Ροντρίγκες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριά ήττα από τη Φράιμπουργκ με 3-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τη 2η αγωνιστική στον 7ο όμιλο του Europa League. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν έχει ακόμα βαθμό στο γκρουπ (0-0-2). Βαρύ το κλίμα για τον Κάρλος Κορμπεράν και τις επιλογές του.

Η Φράιμπουργκ, χωρίς να φορτσάρει, έδειξε ότι είναι δύο ταχύτητες πάνω και «καθάρισε» από το 25′ την αναμέτρηση χάρη στα γκολ των Νίκολας Χέφλερ (6′) και Μίχαελ Γκρέγκοριτς (25′). Ο Αυστριακός επιθετικός σκόραρε και στο 53′, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ, ενώ στη συνέχεια η ομάδα του έκανε διαχείριση δυνάμεων και δεν κυνήγησε άλλα γκολ.

Η 2η της βαθμολογίας στη φετινή Bundesliga (4-1-1) έπαιξε απλό και γρήγορο ποδόσφαιρο, ούσα μία ομάδα με τον ίδιο προπονητή εδώ και 11 χρόνια. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας παρουσιάστηκε ανέτοιμος πνευματικά και αγωνιστικά για τις απαιτήσεις του αγώνα και με έναν προπονητή χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο και σαφείς ρόλους. Ο Κάρλος Κορμπεράν παρουσίασε ένα ασύνδετο σύνολο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι του. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε χωρίς νίκη για 11ο συνεχόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι του (0-5-6), γνωρίζοντας 10η σερί νίκη από γερμανική ομάδα, ανεξαρτήτως έδρας και ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (το ρεκόρ, πλέον, είναι 5-0-15 και 4-0-7 εντός έδρας).

Περίπου 15 λεπτά πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, ο Χάμες Ροντρίγκες έκανε την εμφάνισή του στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και γνώρισε την αποθέωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, σε μία εκπληκτική στιγμή. O Kολομβιανός μεσοεπιθετικός ήταν στη σουίτα του Βαγγέλη Μαρινάκη και μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου αποθεώθηκαν από το φίλαθλο κοινό του Θρύλου. «Είναι τρελός ο πρόεδρος» φώναζε ο ερυθρόλευκος λαός, ενώ ο Χάμες κράτησε στα χέρια του την ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα, ευχαριστώντας τον κόσμο για την αποδοχή. Εντυπωσιακό ήταν και το κορεό που ετοίμασαν οι οργανωμένοι υποστηρικτές της «ΘΥΡΑΣ 7» και υψώθηκε στο πέταλο λίγο πριν από τη σέντρα με το εξής μήνυμα: «LOUD AND PROUD». Περίπου 700 οπαδοί της Φράιμπουργκ έδωσαν το «παρών» στο φαληρικό γήπεδο.

Ο αγώνας

Ο Κάρλος Κορμπεράν παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Ο Βατσλίκ υπερασπίστηκε την εστία. Ο Βρσάλικο κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας και ο Ρέτσος το αριστερό, με τον Ρέαμπτσιουκ να μένει στον πάγκο. Οι Μπα και Σισέ αποτέλεσαν το δίδυμο των στόπερ και οι Εμβιλά-Μπουχαλάκης το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Μπόουλερ έπαιξε στη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Μασούρας στην αριστερή. Ο Μπιέλ αγωνίστηκε σε επιτελικό ρόλο, με τον Ουί Τζο να παραμένει στην κορυφή της επίθεσης για τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι της ομάδας. Στον πάγκο των Πειραιωτών βρέθηκαν οι: Τζολάκης, Κούντε, Ελ Αραμπί, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Βρουσάι, Άβιλα, Ίνμπομ Χουάνγκ, Μανωλάς, Ρέαμπτσιουκ, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Ροντρίγκες.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στράιχ παρέταξε τη Φράιμπουργκ με διάταξη 4-4-1-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Φλέκεν. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Σιλντιγιά, Ματίας Γκίντερ, Λίνχαρτ και Κρίστιαν Γκίντερ. Οι Έγκεσταϊν και Χέφλερ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ντοάν κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Γκρίφο την αριστερή, ενώ ο Κιέρε αγωνίστηκε σε περιφερειακό ρόλο πίσω από τον σέντερ φορ Γκρέγκοριτς.

Η Φράιμπουργκ έκανε ό,τι ήθελε

Μόλις στο 1ο λεπτό, ο Μπα έκανε λανθασμένη πάσα στα δεξιά της άμυνας (και εντός μεγάλης περιοχής) και ο Κιέρε επωφελήθηκε σουτάροντας με το δεξί, για να διώξει ο Βατσλίκ και στη συνέχεια ο Ρέτσος σε κόρνερ. Τέτοια λάθη ήταν απαγορευτικά ενόψει της συνέχειας. Στο σχεδόν κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η ατμόσφαιρα ήταν (όπως πάντα εντυπωσιακή).

Ο Ολυμπιακός είχε δώσει πάλι την μπάλα στην αντίπαλη ομάδα και αμυνόταν σε διάταξη 4-4-2, με τον Μπιέλ να παίζει δίπλα στον Ουί Τζο. Και στο 6′, η Φράιμπουργκ έκανε το 1-0 μέσω στατικής φάσης. Ο Γκρίφο εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Χέφλερ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του Βατσλίκ, ανοίγοντας το σκορ. Οι Ουί Τζο και Ρέτσος έχασαν το μαρκάρισμα και η γερμανική ομάδα πήρε πολύ νωρίς το προβάδισμα.

Τελικά, ο Μπόουλερ είχε εκκινήσει αριστερά και ο Μασούρας δεξιά. Η άμυνα των γηπεδούχων «πιάστηκε αδιάβαστη» και ο Χέφλερ σκόραρε ουσιαστικά αμαρκάριστος. Μετά το δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα. Στο 13′, η μπάλα έφτασε στον Γκρέγκοριτς στο ύψος του πέναλτι, καθώς ο Σισέ δεν μπόρεσε να ανακόψει την μπάλα σε γύρισμα από δεξιά και η μπάλα βρήκε στη ρίζα του αριστερού δοκαριού και κατέληξε άουτ.

Το πρώτο σουτ του Ολυμπιακού καταγράφηκε από τον Ουί Τζο, σε αντεπίθεση στο 14′, αλλά ο Φλέκεν δεν ανησύχησε. Η Φράιμπουργκ είχε την κατοχή (37%-63% στο 16′) και οι Πειραιώτες προσπαθούσαν να βρουν τη στιγμή τους και να βγουν στην κόντρα επίθεση. Στο 19′, ο Κρίστιαν Γκίντερ σέντραρε από αριστερά, αλλά ο Γκρέγκοριτς δεν πλάσαρε «γεμάτα» από το ύψος του πέναλτι και ο Βατσλίκ μπλόκαρε την μπάλα. Στο 21′, οι φιλοξενούμενοι άλλαξαν γρήγορα την μπάλα, ο Κίερε σούταρε με το δεξί εντός περιοχής και ο Τσέχος τερματοφύλακας έδιωξε ενστικτωδώς.

Στο 23′, Ολυμπιακός είχε ισορροπήσει το ποσοστό κατοχής μπάλας (47%-53%), αλλά απείχε ακόμα αρκετά από το να γίνει επικίνδυνος για την αντίπαλη εστία. Και στο 25′, η Φράιμπουργκ έκανε το 2-0. Ο Κιέρε δέχθηκε πάσα από αριστερά και μπήκε στην περιοχή, πασάροντας στον Γκρέγκοριτς, ο οποίος με δεξί πλασέ από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Αυστριακός επιθετικός, πάντως, ήταν οφσάιντ και έκανε κίνηση προς την μπάλα, πριν την πάρει στην κατοχή του ο Κιέρε.

Προπονητής και παίκτες εκτός κλίματος και πνεύματος αγώνα

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας είχε τεράστιο πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, ενώ δεν είχε ένταση και πάθος στο παιχνίδι του. Η Φράιμπουργκ, χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, έδειξε πόσο δουλεμένη είναι. Έβγαλε αυτοματισμούς και έπαιζε γρήγορα με ή χωρίς την μπάλα. Στο 31′, ο διαιτητής Γιουγκ διέκοψε προσωρινά τον αγώνα, καθώς οπαδοί του Ολυμπιακού έκαναν ρίψη βεγγαλικών στον αέρα. Στο 33′, το ματς συνεχίστηκε κανονικά. H εμφάνιση των Ερυθρόλευκων ήταν «αποκαρδιωτική». Οι παίκτες του Κορμπεράν έκαναν διαδοχικά λάθη, ενώ και ο Ισπανός τεχνικός παρέταξε μία ομάδα, απλά, για να μη χάσει. Η δυσφορία στις εξέδρες του Καραϊσκάκης ήταν έντονη μετά το 30′.

Ο Ολυμπιακός δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία στο 39′. Ο Ουί Τζο βγήκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, πλάσαρε με το αριστερό από θέση μέσα αριστερά στη μικρή περιοχή, η μπάλα κόντραρε σε σώματα και ο Μπιέλ που πήγε να μπει στη φάση και με τακουνάκι να την στείλει στα δίχτυα, δεν κατάφερε να τη βρει όπως θα ήθελε και οι φιλοξενούμενοι απομάκρυναν. Στο 40′, η Φράιμπουργκ έφτασε κοντά και σε τρίτο γκολ, αλλά ο Βατσλίκ μπλόκαρε το αριστερό σουτ του Ντοάν από θέση μέσα δεξιά. Ο Ιάπωνας εξέθεσε τον Σισέ και τον Εμβιλά στη φάση. Το τραγικό πρώτο ημίχρονο για τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε ύστερα από τρία λεπτά καθυστερήσεων. Η Φράιμπουργκ βρισκόταν μπροστά με 2-0 στο σκορ, μετρώντας 11 τελικές προσπάθειες έναντι τεσσάρων της ελληνικής ομάδας. Το 48%-52% στην κατοχή μπάλας ύστερα από 45’+3′ λεπτά ήταν πλασματικό, καθώς μέχρι το 30′ η Φράιμπουργκ έκανε ό,τι ήθελε εντός αγωνιστικού χώρου.

Και τρίτο γκολ η Φράιμπουργκ κόντρα στον κάκιστο Ολυμπιακό

Τα λόγια είναι περιττά για να σχολιάσουν το κάκιστο πρώτο ημίχρονο του Πρωταθλητή Ελλάδας, που σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησε άθλια εμφάνιση. Με την έναρξη στο δεύτερο μέρος, ο Κορμπεράν προχώρησε σε διπλή αλλαγή με τον Κούντε να παίρνει τη θέση του Ρέτσου και του Ρέαμπτσιουκ του Μπουχαλάκη. Προφανώς, ο Μολδαβός έπαιξε ως αριστερός μπακ και ο Καμερουνέζος δίπλα στον Εμβιλά στο κέντρο.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να βγάλει αντίδραση, δεν γινόταν να συνεχίσει να είναι το ίδιο κακός. Στο 52′, ο Γκρίφο εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Ρέαμπτσιουκ βρήκε ελάχιστα την μπάλα με το κεφάλι και πέρασε παράλληλα από την εστία, καταλήγοντας ξανά σε κόρνερ από την άλλη πλευρά. Και στο 53′, η Φράιμπουργκ έκανε το 3-0, παίζοντας… βόλεϊ στη μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων. Ύστερα από βαθιά μπαλιά, ο Ματίας Γκίντερ πήρε την κεφαλιά, ο Λίνχαρτ μπήκε στη φάση και πάσαρε στον Γκρέγκοριτς, ο οποίος ολομόναχος πλάσαρε από το ύψος της μικρής περιοχής, αφού πρώτα προσποιήθηκε στον Βατσλίκ, με την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει ρόλο παρατηρητή.

Η εικόνα των Ερυθρόλευκων ήταν απογοητευτική στον αγωνιστικό χώρο. Με έναν προπονητή ανήμπορο και χωρίς συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν σταμάτησαν λεπτό να επευφημούν την ομάδα τους και να τραγουδούν συνθήματα. Στο 62′, ο Τζεόνγκ πήρε τη θέση του Κιέρε και στο 63′ ο Σάντε του Γκρέγκοριτς. Στο ίδιο λεπτό, ο «αποκαμωμένος» Ισπανός τεχνικός έκανε νέα διπλή αλλαγή. Ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Μπόουλερ και ο Γκάρι Ροντρίγκες του Μασούρα.

Στο 71′, ο Άβιλα αντικατέστησε τον Βρσάλικο. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον στο ματς και, προφανώς, ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να δεχθεί άλλα γκολ. Μεσοεπιθετικά, είχε μηδέν δημιουργία, αλλά ήταν εμφανές πως δεν υπήρχε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση μετά την τροπή που πήρε ο αγώνας. Η Φράιμπουργκ είχε «κατεβάσει» ταχύτητα και οι Ερυθρόλευκοι κρατούσαν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους. Η φιλοξενούμενη είχε «σβήσει» το ματς, αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να απειλήσει. Στο 83′, Κρίστιαν Γκίντερ εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Βατσλίκ έκανε άστοχη έξοδο και ο Κέιτελ πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Το σκορ δεν άλλαξε στα δύο λεπτά των καθυστερήσεων και ο ελληνικός σύλλογος γνώρισε την ήττα από τη Φράιμπουργκ με 3-0 στο Καραϊσκάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ 0-3

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 6′ Χέφλερ, 25′, 53′ Γκρέγκοριτς

Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)
Βοηθοί: Ματέι Ζούνιτς (Σλοβενία), Μάνουελ Βίνταλι (Σλοβενία)
Τέταρτος: Νταβίντ Σμάιτς (Σλοβενία)
Διαιτητής VAR: Ράντε Ομπρένοβιτς (Σλοβενία)
Διαιτητής AVAR: Ντράγκοσλαβ Πέριτς (Σλοβενία)

Κίτρινες κάρτες: 77′ Γκάρι Ροντρίγκες / 61′ Λίνχαρτ, 80′ Χέφλερ

Ολυμπιακός (Κορμπεράν): Βατσλίκ, Βρσάλικο (71′ Άβιλα), Μπα, Σισέ, Ρέτσος (46′ Κούντε), Εμβιλά, Μπουχαλάκης (46′ Ρέαμπτσιουκ), Μπόουλερ (63′ Ελ Αραμπί), Μπιέλ, Μασούρας (63′ Γκάρι Ροντρίγκες), Ουί Τζο.

Φράιμπουργκ (Στράιχ): Φλέκεν, Σιλντιγιά (79′ Κίμπλερ), Ματίας Γκίντερ, Λίνχαρτ, Κρίστιαν Γκίντερ, Έγκεσταϊν, Χέφλερ, Ντοάν (69′ Πέτερσεν), Γκρίφο (79′ Κέιτελ), Κιέρε (62′ Τζεόνγκ), Γκρέγκοριτς (62′ Σάντε).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς