23.4 C
Athens

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να βάλει σταθερές στο παιχνίδι του

Ο Ολυμπιακός κάνει μία δεύτερη «προετοιμασία» μέσα από τους επίσημους αγώνες. Έτσι, καλείται να βρει σταθερό κορμό (στο μέτρο του δυνατού και παρά τα δεδομένα που υπάρχουν) και να βάλει κανόνες στο παιχνίδι του. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση για τον Κάρλος Κορμπεράν να βρει σταθερό κορμό στην εντεκάδα από τη στιγμή που σε κάθε ματς υπάρχει σημαντικός αριθμός απόντων (λόγω τραυματισμών, τιμωριών, άλλου ρόστερ εντός και εκτός συνόρων), ενώ στην Ελλάδα υπάρχει και ο περιορισμός των πέντε μη κοινοτικών, οπότε ο Ισπανός προπονητής επιλέγει παιχνίδι με το παιχνίδι στο Πρωτάθλημα ποιοι παίκτες κρίνονται απαραίτητοι και ποιοι μπορούν να πάρουν ένα άτυπο ρεπό.

Βέβαια, μία σημαντική ακόμα παράμετρος είναι ότι ουσιαστικά οι Ερυθρόλευκοι έχουν δύο διαφορετικά ρόστερ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό το στοιχείο ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Μέσα από τα επίσημα παιχνίδια, ο 39χρονος τεχνικός καλείται να «δέσει» μία νέα ομάδα και ένα έμψυχο δυναμικό που σχηματίστηκε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς θα αποκτηθεί τουλάχιστον ένας αμυντικός μέσος για να έχει «ρεζέρβα» ο Εμβιλά.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο για τον Ολυμπιακό να βρει σταθερές στο παιχνίδι του σε άμυνα, κέντρο και επίθεση. Αν γίνεται rotation, σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, σε κομβικές θέσεις της εντεκάδας, η ομάδα δεν θα βρει ομοιογένεια και «χημεία» άμεσα. Ιδιαίτερα στην άμυνα, η σταθερότητα είναι αναγκαία. Μόνο ο Σισέ δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα είτε τραυματισμού είτε τιμωρίας, αλλά και αυτός παίρνει «ανάσες» στο Πρωτάθλημα λόγω της ειδικής συνθήκης με τον αριθμό των ξένων. Στην ιεραρχία, πάντως, ο Σενεγαλέζος είναι ο βασικός και υπ’ αριθμόν ένα κεντρικός αμυντικός της ομάδας. Αν αλλάζουν οι ακραίοι μπακ και οι στόπερ, οι Ερυθρόλευκοι θα συνεχίσουν να έχουν αμυντική ανασφάλεια. Ήδη, ύστερα από έντεκα επίσημους αγώνες, έχουν κρατήσει το μηδέν μόλις σε δύο αναμετρήσεις.

Ο Ολυμπιακός έχει πληγεί και από την απουσία του Ίνμπομ Χουάνγκ, ο οποίος «βγάζει» προβλήματα, αλλά όταν είναι διαθέσιμος κάνει τη διαφορά. Είναι πάντα ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Ο Νοτιοκορεάτης μέσος δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό πριν έρθει και μόλις φτάσει στο 100% από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας, τότε λογικά τα προβλήματα θα λιγοστέψουν. Ο Ίνμπομ είναι παίκτης που τα δίνει όλα, παίζει στο… κόκκινο κάθε ματς και είναι φυσιολογικό να χρειάζεται διαχείριση, αλλά ο Ολυμπιακός τον έχει, πραγματικά, πολύ μεγάλη ανάγκη.

Ο Τζος Μπόουλερ δείχνει εξτρέμ με όλη τη σημασία της λέξης και το πρώτο δείγμα είναι θετικό ύστερα από δύο επίσημα ματς. Ο Ολυμπιακός έχει, επιτέλους, winger που μπορεί να παίξει πάνω στη γραμμή, να «τρέξει» την μπάλα και δώσει λύσεις στο ένας εναντίον ενός. Οι αποφάσεις του την ώρα που πρέπει να πασάρει και να σουτάρει δεν βρίσκονται ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά όταν προσαρμοστεί, λογικά, θα βοηθήσει πολύ, καθώς είναι ένας παίκτης που τού αρέσει να παίρνει πρωτοβουλίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «κολλάει» την μπάλα στα πόδια του και έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Βρετανοί δεν προσαρμόζονται εύκολα μακριά από την πατρίδα τους και χρειάζονται χρόνο. Πάντως, είναι παίκτης με ποιότητα και αγωνιστικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν οι άλλο ακραίοι μεσοεπιθετικοί του Ολυμπιακού.

Για την κορυφή της επίθεσης, τώρα, ο Ελ Αραμπί αναμένεται να επιστρέψει στην εντεκάδα κόντρα στη Φράιμπουργκ (15/9). Ο Ουί Τζο Χουάνγκ δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα, δείχνει βαρύς, αλλά επιμένω πως είναι επιθετικός με αξία καi αγωνιστικά προτερήματα. Ο Μαροκινός, όμως, παραμένει ο πιο αξιόπιστος σέντερ φορ του Ολυμπιακού, δείχνει να βρίσκει ρυθμό (έχει σκοράρει στα δύο από τα τελευταία τρία παιχνίδια) και ετοιμάζεται να παίξει ως βασικός μόλις για πέμπτη φορά στη σεζόν.

Μεσοεπιθετικά, τέλος, ο Πεπ Μπιέλ δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας, όπως φάνηκε και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Βόλο όταν και πέρασε ως αλλαγή. Ο Ισπανός δεν είναι απλά ένα κλασικό δεκάρι, αλλά όσο παίζει πιο κοντά στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και δίπλα στον σέντερ φορ τόσο θα γίνεται πιο αποδοτικός. Έχει αίσθηση του γκολ και την άμεση εκτέλεση. Και με την άμεση επάνοδο του Κώστα Φορτούνη, ο Θρύλος θα γίνει περισσότερο απρόβλεπτος και ποιοτικός στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Εν κατακλείδι: ο Ολυμπιακός χρειάζεται σταθερά πρόσωπα στον άξονα της εντεκάδας. Σε άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση. Αν γίνονται πέντε με έξι αλλαγές σε κάθε ματς, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα. Και όπως έχω ξαναγράψει, ο Πρωταθλητής Ελλάδας θέλει νίκες. Μία νικηφόρα σειρά αγώνων προκειμένου μία ομάδα με τόσες αλλαγές στο ρόστερ της (αλλά και νέο προπονητή) να αποκτήσει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Να «χτίσει» χαρακτήρα και να αρχίσει να προσπερνά τα εμπόδια που προκύπτουν.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ερυθρόλευκο ρεσιτάλ με 15 άσους και πρόβα στέψης

Ο Ολυμπιακός ήταν ξανά το απόλυτο αφεντικό κόντρα στον Παναθηναϊκό και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για το εύκολο 2-0 στους τελικούς με την αξιοθαύμαστη επίδοση από τη γραμμή του σερβίς

Με 0/7 τίτλους και 6 σερί ήττες στη Euroleague, πανηγυρίζεις έξαλλα ακόμα και την πιο αδιάφορη νίκη

Ο Mythbuster κατανοεί πλήρως την ανάγκη του «μηχανισμού» γύρω από τον Παναθηναϊκό να παρουσιάσει ως έπος μια νίκη σε αδιάφορο ντέρμπι, με δεδομένο πως παρά την άκρατη θριαμβολογία το κοντέρ έχει γράψει ήδη φέτος δυο χαμένους τίτλους και δυο ευρωπαϊκές ήττες κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Κόουλ Πάλμερ αποτελεί το φως στο φετινό σκοτάδι της Τσέλσι

Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός έδωσε πραγματική παράσταση με τέσσερα γκολ κόντρα στην Έβερτον και πέτυχε μια σειρά από ρεκόρ, σε μία εμφάνιση που δεν πρόκειται για πυροτέχνημα και ήταν ακόμη μία απόδειξη πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης της Τσέλσι τα επόμενα χρόνια για την επιστροφή στις επιτυχίες