23.4 C
Athens

Μητσοτάκης – Μακρόν: Κοινό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας από το Παρίσι

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στο Ελιζέ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση «θα μοιραστώ σκέψεις για τη συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «έχουμε με το μέρος τη δύναμη των επιχειρημάτων μας».

Και πρόσθεσε με νόημα, στέλλοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν νύχτα, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», είπε και συμπλήρωσε: «Πριν από ένα  χρόνο υπογράψαμε συμφωνία στρατηγικής σχέσης για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, δυναμώνουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για τη δέσμευση του στη στήριξη της Ελλάδας», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντική η συγκυρία της παρουσίας του στο Παρίσι, λόγω της «ενεργειακής και πληθωριστικής απειλής που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «οι δύο χώρες συντονίζονται στο θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος». «Συντονιζόμαστε στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και δρομολογούμε κι εμείς τη μετρημένη κατανάλωση της ενέργειας από την κυβέρνηση και τους πολίτες», είπε.

Αναφερθείς στην Ουκρανία, επισήμανε ότι «ταχθήκαμε με το πλευρό του αμυνόμενου, με το πλευρό του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ελληνική συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λέγοντας ότι «δεν θα ξεχάσουμε αυτή την αλληλεγγύη». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου στο Παρίσι, τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας έχουν ενδυναμώσει τις σχέση τους».

Ο Μητσοτάκης, μιλώντας στα γαλλικά, συνόψισε -όπως είπε- τη σχέση των δύο χωρών με τις λέξεις: «Μαζί πιο ισχυροί».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς