21.1 C
Athens

Πολωνία – Ιταλία 1-3: Η μαγική Σκουάντρα Ατζούρα παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια!

Μια Ιταλία με μέσο όρο ηλικίας τα 24,4 έτη πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ μόλις έναν χρόνο μετά το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Παρότι δεν ήταν μέσα στα φαβορί λόγω της έλλειψης εμπειρίας, παρότι ο Ντε Τζόρτζι δέχθηκε κριτική λόγω της απουσίας του Ιβάν Ζάιτσεφ από τη 14άδα, η Ιταλία έδειξε πως διαθέτει το μέταλλο και το ενθουσιασμό για να κατακτήσει τα πάντα.

Μα το σημαντικότερο ήταν η άγνοια κινδύνου: κόντρα στην Πολωνία των δύο διαδοχικών τίτλων σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε μια καυτή έδρα στο Κατοβίτσε, η Ιταλία έφτασε σε μια εμφατική νίκη με 3-1 και κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο της και τον πρώτο μετά από 24 χρόνια (τότε το είχε κατακτήσει στην Ιαπωνία). Παράλληλα, έφτασε τους 4 τίτλους σε παγκόσμιο και είναι δεύτερη στη λίστα σε κατακτήσεις, πίσω από τη Σοβιετική Ένωση που είναι παγωμένη στους 6.

Ο Ντε Τζόρτζι είχε σε καταπληκτική βραδιά τους περιφερειακούς του που πυροβολούσαν σε επίθεση και σέρβις. Ο Λαβία ήταν πρώτος σκόρερ με 19 πόντους και ακολούθησαν οι Μικελέτο και Ρομανό με 14 και 13 αντίστοιχα.

Από την άλλη οι Πολωνοί είχαν σε κάκιστη μέρα τον Κούρεκ, ο Γιάνους δεν μπόρεσε να παίξει αρκετό πρώτο χρόνο και οι Σεμένιουκ – Σλίβκα πάλεψαν μόνοι τους, με τον τελευταίο μάλιστα να… ξεχνιέται στον πάγκο από τον Γκρίμπιτς που επένδυσε στην υποδοχή του Φορνάλ (χωρίς αποτέλεσμα).

ΤΑ ΣΕΤ: 1-3 (25-22, 21-25, 18-25, 20-25)

ΠΟΛΩΝΙΑ: Κούρεκ 8, Σλίβκα 12, Κοτσανόφσκι 6, Σεμένιουκ 11, Γιάνους 1, Μπιένιεκ 9 / Ζατόρσκι (λ.), Κάτσμαρεκ 7, Ούματς, Κβόλεκ, Φορνάλ 5

ΙΤΑΛΙΑ: Μικελέτο 14, Τζιανέλι 7, Λαβία 19, Ρομανό 13, Αντσάνι 7, Γκαλάσι / Μπαλάσο (λ.), Πινάλι, Σμπέρτολι, Ρούσο 3

ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 3-1 ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Στον μικρό τελικό η Βραζιλία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί απέναντι στη Σλοβενία (3-1) που κατέκτησε με τη σειρά της την τέταρτη θέση στη δεύτερη παρουσία της στο τουρνουά.

Οι Βραζιλιάνοι ήταν ανώτεροι σε όλους τους τομείς του αγώνα και κατέκτησαν δίκαια το πρώτο χάλκινο μετάλλιο τους φτάνοντας τα επτά συνολικά (έχουν τρία χρυσά και τρία ασημένια). Ο Γουάλας με 22 πόντους, ο Λεάλ με 19 και ο Λούκας με 12 ήταν οι κορυφαίοι αλλά ο Μπρουνίνιο που ήρθε από τον πάγκο ήταν αυτός που βελτίωσε κι άλλο την ομάδα του επιθετικά.

Η ομάδα του Κρέτσου ήταν καλή στο τρίτο σετ όπου με την αλλαγή πασαδόρου (Ρόπρετ αντί Βίντσιτς) ο Στερν ανέβασε τα ποσοστά του και έκλεισε το ματς ως πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 17 πόντους. Ο Τσέμπουλι ακολούθησε με 14, ενώ ο Παγένκ που μαζί με τον Στερν ετοιμάζουν βαλίτσες για Πειραιά, είχε 7 πόντους.

ΤΑ ΣΕΤ: 3-1 (25-18, 25-18, 22-25, 25-18)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Γουάλας 22, Λεάλ 19, Λούκας 12, Φλάβιο 7, Φερνάντο, Ροντριγκίνιο / Τάλες (λ.), Μπρούνο 4, Αντριάνο 7, Ρόκε, Ντάρλαν, Μάικε (λ.)

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Τ. Στερν 17, Παγένκ 7, Κοζαμέρνικ 4, Βίντσιτς 3, Ούρναουτ 7, Τσέμπουλι 14 / Κόβατσιτς (λ.), Ρόπρετ, Μόζιτς 2

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

MVP: Τζιανέλι (ITA)

Διαγώνιος: Κούρεκ (ΠΟΛ)

Ακραίοι: Σεμένιουκ (ΠΟΛ), Λεάλ (ΒΡΑ)

Πασαδόρος: Τζιανέλι (ΙΤΑ)

Κεντρικοί: Μπιένιεκ (ΠΟΛ), Γκαλάσι (ΙΤΑ)

Λίμπερο: Μπαλάσο (ΙΤΑ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς