20.9 C
Athens

Χάντμπολ: Ολυμπιακός – Πυλαία, με φόντο το πρώτο τρόπαιο της σεζόν

Με τον τελικό του Σούπερ Καπ, που αναβιώνει μετά από 23 χρόνια, ξεκινά σήμερα (10/9) η σεζόν 2022-23 για το ελληνικό χάντμπολ. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στις 18:00, στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης, τον ΑΕΣΧ Πυλαίας, που πέρυσι έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το κύπελλο, νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ.

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στα 90 παιδιά που φιλοξενεί το ΠΙΚΠΑ Βούλας. Η ΟΧΕ αποφάσισε να συνεργαστεί με το σύλλογο «οι φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας», ο οποίος θα εκδώσει εισιτήρια των 5 ευρώ που θα υπάρχουν στην είσοδο του κλειστού. Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για τις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενεί σήμερα η δομή.

Στον αγωνιστικό τομέα, οι Ερυθρόλευκοι είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς παρουσιάζονται ενισχυμένοι σε σχέση με την -ήδη επιτυχημένη- περσινή ομάδα. Οι πρωταθλητές κρατήσαν ατόφιο τον βασικό κορμό τους -με εξαίρεση τον Αραπακόπουλο- ενώ παράλληλα αντικατέστησαν τους αθλητές που αποχώρησαν με παίκτες εγνωσμένης αξίας και «βαριά» βιογραφικά.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών κατέχει σίγουρα ο 36χρονος Ολιβιέ Νιοκάς, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία το 2017, ο οποίος θα καλύψει τη θέση του αριστερού ίντερ αντί του Νίκου Κρητικού. Ως δεξί εξτρέμ, στη θέση του Κροάτη Μπούντιτς, αποκτήθηκε ο Ρόμπερτ Βέμπερ, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αυστρίας με 801 γκολ και με 13 χρόνια εμπειρίας στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο πλέι μέικερ Βασίλης Λιόλιος επέστρεψε σε γνωστά λημέρια στη θέση του Θοδωρή Δεληχρήστου, ενώ ο διεθνής Βόσνιος πίβοτ Ελμίρ Γκρατζάν, μετά μία εξαιρετική πενταετία στην Πέλιστερ, ήρθε ως αντικαταστάτης του Ανδρέα Αραπακόπουλου.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού συνεχίζει ο Γιώργος Καρασαββίδης, που πέρσι στηρίχτηκε πολύ στην άμυνα, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος, έχοντας όμως ξεκάθαρα περισσότερες λύσεις στην επίθεση.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΑΕΣΧ Πυλαίας «σόκαρε» όλο το ελληνικό χάντμπολ πέρυσι, με την κατάκτηση του κυπέλλου, και φέτος κινήθηκε σε διαφορετικό «μονοπάτι», καθώς ως τώρα στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις ακαδημίες του. Η αποχώρηση βασικών στελεχών (Ελευθεριάδης, Τριανταφυλλίδης, Παπαγεωργίου) ανάγκασε το σύλλογο της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει για πρώτη φορά δύο ξένους, τον Λευκορώσο Μικίτα Λατσάκου και τον Σέρβο Λούκα Στογιάνοβιτς, ενώ στο δυναμικό της ομάδας προστέθηκαν και έμπειροι παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα (Σεϊρεκίδης, Καραγκιοζόπουλος από τον ΠΑΟΚ, Κυριακού από τον Αερωπό, οι εξτρέμ Μανωλούδης, Συγγιρίδης, αλλά και οι νεαροί διεθνείς Τσορτέκης, Γιορανίδης, Κυριακίδης).

Στον πάγκο της ομάδας συνεχίζει ο Μπάμπης Ανανιάδης, ενώ πολυ σημαντική ήταν η παραμονή των Μπαμπατζανίδη, Τσαμεσίδη, Μέτση, Κουκμίση, Αλεξανδρίδη, Αλατσατιάνου αλλά και του βασικού κεντρικού αμυντικού διδύμου (Μπάτζιος, Ζαφείρης). Στον αυριανό αγώνα, πάντως, ο ΑΕΣΧ Πυλαίας θα παραταχθεί με δύο σημαντικές απουσίες, καθώς είναι τραυματίες οι Στογιάνοβιτς και Σεϊρεκίδης.

Το μοναδικό Σούπερ Καπ στην ιστορία του χάντμπολ διεξήχθη το 1999, στο κλειστό του Πανελληνίου, και το τρόπαιο κατέκτησε ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, που επικράτησε 26-20 του ΑΣΕ Δούκα.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς