19.7 C
Athens

Champions League: Ο Λεβαντόφσκι… και οι άλλοι

Από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Τζιοβάνι Σιμεόνε και από την Λίβερπουλ στην Ατλέτικο Μαδρίτης και την Πόρτο, αυτά είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πρεμιέρα στους τέσσερις πρώτους ομίλους (1-4) του Champions League, που ολοκλήρωσαν χθες το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον πλανήτη:

* Το χατ-τρικ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο ντεμπούτο του στο Champions League με την Μπαρτσελόνα (5-1 την Βικτόρια Πλζεν) έγινε το 6ο του στη διοργάνωση. Μόνο οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι έχουν κάνει περισσότερα χατ-τρικ (8 έκαστος). Συνολικά, είναι το 31ο χατ-τρικ στην καριέρα του Λεβαντόφσκι.

* Ο Λεβαντόφσκι έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ σε αγώνες Champions League (συμπεριλαμβανομένης της εποχής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) για 3 διαφορετικές ομάδες (1 για την Μπορούσια Ντόρτμουντ, 4 για την Μπάγερν Μονάχου, 1 για την Μπαρτσελόνα).

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Φίλιππο Ιντζάγκι και ο Νεϊμάρ τον ακολουθούν με χατ-τρικ στο UCL για 2 διαφορετικές ομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, δύο ακόμη παίκτες σημείωσαν χατ-τρικ για 3 διαφορετικές ομάδες: ο Ρουντ Γκεελς (για Φέγενορντ, Άγιαξ και Αϊντχόφεν) και Σάμουελ Ετό’Ο (για Μαγιόρκα, Μπαρτσελόνα και Ίντερ).






* Ο Λεβαντόφσκι έχει τον υψηλότερο μέσο όρο γκολ, μεταξύ των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών του Champions League – 0,83 (89 γκολ σε 107 αγώνες). Είναι μπροστά από τον Μέσι (0,80 – 125 γκολ σε 157 αγώνες), τον Κριστιάνο Ρονάλντο (0,75 – 141 γκολ σε 187 αγώνες), τον Φαν Νίστελροϊ (0,74 – 60 γκολ σε 81 αγώνες).

* Ένα από τα γκολ του Λεβαντόφσκι εναντίον της Πλζεν ήταν με κεφαλιά. Έτσι «έπιασε» τον Καρίμ Μπενζεμά σε αριθμό τέτοιων γκολ στην ιστορία του Champions League (18 για τον καθένα). Προηγείται μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο (25 γκολ).

* Ο αγώνας Ατλέτικο Μαδρίτης εναντίον Πόρτο (2-1) έγινε ο δεύτερος αγώνας στην ιστορία του Champions League με 3 γκολ στην πρόσθετη ώρα του 2ου ημιχρόνου. Το μόνο προηγούμενο συνέβη πριν από 25 χρόνια. ήταν ο αγώνας Πάρμα εναντίον Σπάρτα Πράγας (2-2) στις 27 Νοεμβρίου 1997 (γκολ από τον Νοβότνι 90+1, τον Ομπαϊντίν 90+3 και τον Κιέζα 90+6).

* Το γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης) έγινε το πιο πρόσφατο νικηφόρο γκολ στην ιστορία του Champions League στα 100 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Λουίς Σουάρες (γκολ για την Ατλέτικο Μαδρίτης εναντίον της Μίλαν το 2021-22 μετά από 96 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα).

* Αυτό το γκολ του Γκριεζμάν έγινε επίσης το 800ο στην ιστορία του Champions League που σημείωσαν Γάλλοι παίκτες. Η χώρα που σκοράρει περισσότερο στη διοργάνωση είναι η Βραζιλία (993 γκολ). Η Ισπανία είναι η τρίτη καλύτερη (759).

* Η Λίβερπουλ, ηττημένη με 4-1 από τη Νάπολι, υπέστη μειονέκτημα 4 τερμάτων (0-4) στην διάρκεια αγώνα σε Champions League /Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά από τις 7 Δεκεμβρίου 1966 (5-1 εναντίον Άγιαξ στο Άμστερνταμ).

* Ο Τζιοβάνι Σιμεόνε (Νάπολι) σκόραρε στο ντεμπούτο του στο UCL όπως και ο πατέρας του Ντιέγκο Σιμεόνε στο ντεμπούτο του αγώνα στις 11 Σεπτεμβρίου 1996 για την Ατλέτικο Μαδρίτης εναντίον της Στεάουα Βουκουρεστίου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς