20.6 C
Athens

Ιταλία – Γαλλία 3-2: Έπος των Ατζούρι, στους «4» του παγκοσμίου μετά από 12 χρόνια

Ιταλικός θρίαμβος στη Λιουμπλιάνα! Η νεανική Ιταλία έκανε την έκπληξη στα προημιτελικά και πέταξε εκτός τη Γαλλία (3-2)των δύο χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και VNL τον τελευταίο χρόνο.

Η ομάδα του Αντρέα Τζιάνι φάνταζε το απόλυτο φαβορί απέναντι στο νεανικό ιταλικό σύνολο που είχε όμως τρομερό μέταλλο και θα βρίσκεται στους «4» του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ στο Κατοβίτσε για να τεθεί αντιμέτωπο με τον νικητή του ζευγαριού Σλοβενία – Ουκρανία (που εφόσον περάσει η Σλοβενία θα αποτελέσει το ζευγάρι των δύο προηγούμενων τελικών Eurovolley).

Η Ιταλία επέστρεψε στα ημιτελικά μετά από 12 χρόνια όταν επί ιταλικού εδάφους κατέλαβε την 4η θέση και δεν πήρε το μετάλλιο: Αυτό που θα επιδιώξει να κατακτήσει μετά από 24 χρόνια (και θα είναι το πέμπτο της στη διοργάνωση), τότε που είχε ως παίκτη τον Αντρέα Τζιάνι, τον νυν προπονητή της Γαλλίας που βίωσε έναν απρόσμενο αποκλεισμό.

Ο Ντε Τζόρτζι που έφτασε την Ιταλία στην κορυφή της Ευρώπης την οδήγησε στους «4» του παγκοσμίου με διαγώνιο τον Ρομανό (ο Ζάιτσεφ δεν μπήκε στην τελική 14άδα και υπήρξε έντονη κριτική) και για εκείνον είναι η απόλυτη δικαίωση της δουλειάς του.

Οι Γάλλοι είχαν προβληματίσει και στους «8» κόντρα στην Ιαπωνία και πολλά από αυτά τα ζητήματα έκαναν την εμφάνισή τους απέναντι στην Ιταλία: το σύνολο του Ντε Τζόρτζι έχασε μεν το πρώτο σετ στις λεπτομέρειες αλλά πατούσε καλύτερα και έδειχνε πως θα βάλει δύσκολα στους τυπικά φιλοξενούμενους.

Η ισοφάριση στα σετ και τα πολλά λάθη των Γάλλων (49 στο σύνολο με ρεσιτάλ χαμένων σέρβις ειδικά στο τάι μπρέικ) υποχρέωσαν τον Τζιάνι να κάνει από νωρίς αλλαγές. Ο Ιταλός χρησιμοποίησε τον Λουατί (βοήθησε στο σέρβις) αντί του Κλεβενό, δοκίμασε τον Ζοφρουά στο κέντρο (με δικά του σέρβις το 6-13 έγινε 11-13 στο τάι μπρέικ) και άλλαξε κατά διαστήματα Μπριζάρ με Τονιουτί και Μπογέ με Πατρί.

Ο τελευταίος ήταν ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων με 16 πόντους ενώ ακολούθησε με 15 ο Ενγκαπέ που έδωσε ρεσιτάλ στην άμυνα σε τέταρτο και πέμπτο σετ. Ωστόσο, σίγησε επιθετικά (έκλεισε το ματς με 13/41) και δεν υπήρξε άλλος να δώσει λύσεις.

Οι Ιταλοί είχαν κορυφαίο τον αριστερόχειρα Γιούρι Ρομανό (17 πόντοι) που έκανε εξαιρετική δουλειά με τα σέρβις του στο τάι μπρέικ), πήραν βοήθειες από Λαβία – Μικελέτο και από τον Γκαλάσι στο μπλοκ (4), με τον Μπαλάσο να είναι ο αθόρυβος ρυθμιστής στην υποδοχή και στην άμυνα με τρομερή ενέργεια.

ΤΑ ΣΕΤ: 3-2 (24-26, 25-21, 23-25, 25-22, 15-12)

ΙΤΑΛΙΑ (Ντε Τζόρτζι): Ρομανό 22, Λαβία 12, Γκαλάσι 9, Μικελέτο 14, Τζιανέλι 2, Αντσάνι 4 / Μπαλάσο (λ.), Σμπέρτολι, Μπότολο

ΓΑΛΛΙΑ (Τζιάνι): Σινενιέζ 11, Ενγκαπέ 15, Μπριζάρ 3, Μπογέ 8, Λε Γκοφ 6 / Γκρεμπενίκοφ (λ.), Πατρί 16, Λουατί 4, Ζοφρουά, Τονιουτί

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς