24.3 C
Athens

Eurobasket: Όλα τα σενάρια για τους αντιπάλους και το μονοπάτι της εθνικής μέχρι τα… ημιτελικά

Η επίσημη αγαπημένη εξασφάλισε με μέταλλο και χαρακτήρα την πρώτη θέση του Γ' ομίλου και πλέον στρέφει την προσοχή της στη νοκ-άουτ φάση, εκεί όπου ο δρόμος για τα ημιτελικά είναι ορθάνοιχτος αλλά κρύβει και δυσκολίες

Η εθνική Ελλάδας έβγαλε χαρακτήρα και μέταλλο στο παιχνίδι με την Ουκρανία και με έναν Γιάννη από άλλον πλανήτη πήρε εμφατικό τρόπο την πρωτιά στον Γ’ όμιλο του Eurobasket, μία αγωνιστική πριν το φινάλε και την έναρξη της νοκ-άουτ φάσης.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχει πλέον μπροστά της τον αγώνα με την Εσθονία (8/9, 18:00) για την τελευταία πράξη των ομίλων, γνωρίζοντας ήδη αρκετά κομμάτια του παζλ για το μονοπάτι της μέχρι το φινάλε της διαδρομής.

Για να το πιάσουμε από την αρχή, η εθνική στη φάση των «16» την ερχόμενη Κυριακή (11/9) σίγουρα θα κοντραριστεί με τον τέταρτο του Δ’ ομίλου, εκεί όπου τη θέση διεκδικούν η Τσεχία, το Ισραήλ και η Πολωνία. Το πιθανότερο σενάριο για τον αντίπαλο της Ελλάδας είναι αυτός να προκύψει από τον νικητή του Τσεχία – Ισραήλ που παίζουν αύριο (8/9) στις 18:30. Η Πολωνία μοιάζει αυτή τη στιγμή το ακλόνητο φαβορί για την 2η θέση, παρότι στην τελευταία αγωνιστική παίζει με τους Σέρβους και θα πρέπει να προκύψει τριπλή ισοβαθμία για να καταλήξει 4η και κατά συνέπεια πάνω στον δρόμο της εθνικής στους «16».

Από εκεί και πέρα σήμερα θα ξεκαθαρίσει ο αντίπαλος για την προημιτελική φάση, εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει την παρουσία της εκεί.

Από τον όμιλο του θανάτου, κάθε σενάριο είναι πιθανό για τη δεύτερη θέση και υποψήφιες είναι Σλοβενία, Γερμανία και Γαλλία με επικρατέστερες τις δύο τελευταίες. Η Σλοβενία με νίκη επί της Γαλλίας σήμερα (7/9) θα είναι πρώτη αφήνοντας δεύτερη τη Γερμανία.

Αν οι Σλοβένοι χάσουν, όμως, και νικήσει η Γερμανία την αποκλεισμένη Ουγγαρία, οι οικοδεσπότες θα είναι πρώτοι, με τη Γαλλία δεύτερη και τη Σλοβενία τρίτη. Η Γαλλία μπορεί να είναι πρώτη μόνο σε περίπτωση που κερδίσει τη Σλοβενία και χάσει και η Γερμανία από την Ουγγαρία. Σε αυτό το σενάριο δεύτερη θα είναι η Σλοβενία.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι πιθανότεροι αντίπαλοι στον δρόμο για τα ημιτελικά είναι η Γερμανία και η Γαλλία, εφόσον βέβαια πρώτα ξεπεράσουν το εμπόδιο της τρίτης του Α’ ομίλου στους «16», όπου θα είναι είτε το Μαυροβούνιο είτε το Βέλγιο.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς