20.2 C
Athens

Άσχετος ή εγκάθετος; Ο Νέβιν Σπάχια βάφτισε… νατουραλιζέ τον Τάιλερ Ντόρσεϊ!

Την έντονη αντίθεσή του στον κανόνα της FIBA που επιτρέπει στις ομάδες να έχουν στη σύνθεσή τους έναν νατουραλιζέ παίκτη εξέφρασε ο Νέβεν Σπάχια.

Ο Κροάτης προπονητής τάχθηκε ενάντια στην απόφαση της ομοσπονδίας της χώρας του να εντάξει στο ρόστερ της για το Eurobasket τον Αμερικανό γκαρντ, Τζαλίν Σμιθ, εκφράζοντας την άποψη πως οι ξένοι αλλοιώνουν την εθνική ταυτότητα των ομάδων.

Πέρα από τον Σμιθ, ο Κροάτης προπονητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, αγνοώντας (;) προφανώς το γεγονός ότι κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και αποτελεί ήδη μέλος των Εθνικών ομάδων από το 2015.

«Είμαι εναντίον των ξένων στις εθνικές ομάδες. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία βάση. Αλλά αν όλοι, κοινό, Μέσα ενημέρωσης και παίκτες έχουν αποφασίσει ότι οι ξένοι πρέπει να παίξουν, τότε εντάξει. Ο Τζαλίν Σμιθ είναι σίγουρα μια αναβάθμιση για την εθνική μας ομάδα και έχει δώσει πλάτος και ύψος στην ομάδα μας.

Αυτός είναι ένας παράξενος κανόνας της FIBA ​​και δεν θα συμφωνήσω ποτέ με αυτόν. Η εθνική ομάδα είναι στην πραγματικότητα η ταυτότητα μιας μπασκετικής σχολής, ενός έθνους, μιας κουλτούρας…

Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για κάποιες εθνικές ομάδες, κάτι που δυστυχώς περιλαμβάνει κι εμάς. Δεν μπορούμε να βγάλουμε πλέι μέικερ εδώ και 15-20 χρόνια. Αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι η Σερβία, ως μπασκετική δύναμη, δε θα επιτρέψει ποτέ αυτή την πολιτογράφηση. Γιατί βάζοντας έναν ξένο στην εθνική ομάδας χάνεις μέρος της εθνικής σου ταυτότητας», είπε ο Σπάχια, πριν κάνει ειδική αναφορά στο δίδυμο Ντόρσεϊ – Γιάννης:

«Βλέπω ότι η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που κερδίζει μόνος του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αν αυτός είναι ο στόχος της εθνικής ομάδας, εντάξει, αλλά είμαι ενάντια σε αυτό.

Είναι αστείο για μένα όταν παρακολουθώ την είσοδο των εθνικών ομάδων και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν από το παιχνίδι και όταν η κάμερα περνάει από τον παίκτη, δεν ξέρει καν να μιλάει τη γλώσσα, ούτε ξέρει τα λόγια του ύμνου…

Γι’ αυτό έχουμε συλλόγους. Ας παίξουν πέντε, επτά, οκτώ ξένοι εκεί, ωστόσο, οι εθνικές ομάδες είναι εθνικές ομάδες για κάποιο λόγο». Άσχετος ή εγκάθετος στην περίπτωση του Ντόρσεϊ και της εθνικής Ελλάδας ο κύριος Σπάχια;

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς