18.2 C
Athens

Ελλάδα – Ιταλία 85-81: Ο Ντόρσεϊ «σκότωσε» τους πεισματάρηδες Ιταλούς

Ο Ντόρσεϊ κέρασε δηλητήριο την παρέα του Φοντέκιο με επτά σερί πόντους στο φινάλε, ο Αγραβάνης ήταν ο παίκτης-κλειδί στο Μιλάνο και όλοι μαζί οι διεθνείς έκαναν το καθοριστικό βήμα για την πρώτη θέση του 3ου ομίλου

Ο τρομερός Τάιλερ Ντόρσεϊ αυτή τη φορά δεν μίλησε μόνο στο πρώτο ημίχρονο όπως με τους Κροάτες, αλλά μίλησε και στην πιο κρίσιμη στιγμή βάζοντας τους τελευταίους 7 της εθνικής για μια ακόμη αγχωτική νίκη στο Eurobasket 2022!

Ότι η εθνική Ελλάδας θα ήταν θεμελιωμένη πάνω στον πυλώνα Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι κάτι αναμενόμενο. Και πάνω σε αυτή τη λογική στήνονται και τα αμυντικά πλάνα των εκάστοτε αντιπάλων της. Συνεπώς, το ζητούμενο σε κάθε ματς θα είναι τα επιπλέον στηρίγματα του οικοδομήματος, αφού ποτέ ένας παίκτης δεν μπορεί να νικά πέντε.

Αν και το δείγμα στο Eurobasket 2022 είναι ακόμα μικρό, αρχίζει ήδη να διαφαίνεται το σε ποιους μπορεί να στηρίζεται (και) επιθετικά ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο ένας είναι ασφαλώς ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος έχει κάνει δυο καταπληκτικά πρώτα ημίχρονα στο τουρνουά, τόσο κόντρα στην Κροατία όσο και απέναντι στους Ιταλούς. Ο άλλος είναι ο Δημήτρης Αγραβάνης, ο οποίος όχι μόνο εμφανίζει τρομερή αξιοπιστία στο μακρινό σουτ, αλλά δίνει και τρομερές λύσεις ως μπλοκέρ. Τα τέσσερα κοψίματά του στη βραδιά παραπέμπουν σε επίδοση… Ταβάρες και μάλλον ως τέτοιος φάνταζε στα μάτια των Ιταλών!

Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που δεν υπολογίζονται βάσει στατιστικής. Η ενέργεια, η σπίθα, η τρέλα, το θράσος και όλα αυτά που πρόσφερε απόψε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δίνοντας την ψυχή του σε κάθε άμυνα. Κι όταν χρειάστηκε να σβουρίξει και ένα τρίποντο, το έκανε με παλικαρίσιο τρόπο.

 

Σε μια βραδιά που οι Ιταλοί δεν έλεγαν να πεθάνουν με τίποτα και που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε τους τελευταίους του πόντους 3’40” πριν το τέλος, ήταν δεδομένο πως η ελληνική ομάδα θα χρειαζόταν κάποιον άλλον μπροστάρη στο σκοράρισμα. Το προσκλητήριο έγινε και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έδωσε βροντερό «παρών».

Στο πιο κρίσιμο σημείο και με τον Φοντέκιο αποφασισμένο να γυρίσει μόνος του το ματς από το 76-65 τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη, ο Ντόρσεϊ δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να πλησιάσουν πιο κοντά από το -3. Με τους επτά τελευταίους πόντους της εθνικής δικούς του, ο νταμπλούχος Ελλάδας με τον Ολυμπιακό διασφάλισε μια ακόμη ζόρικη νίκη και μαζί κατά 99% την πρωτιά στον όμιλο. Εκ των οποίων οι έξι προήλθαν από δυο τρίποντα-μαχαιριές, πάνω που οι Ιταλοί είχαν πιστέψει ότι, βγάζοντας νοκ άουτ επιθετικά τον Γιάννη, οι λύσεις για την ελληνική ομάδα είχαν στερέψει.

Το γιατί η εθνική «κρέμασε» για δεύτερο σερί ματς στα μισά της 3ης περιόδου και τελικά έφτασε να κάνει ντέρμπι ένα παιχνίδι στο οποίο προηγούταν σταθερά με διψήφια διαφορά, θα πρέπει να απασχολήσει άπαντες στο τεχνικό τιμ. Διότι στα νοκ άουτ, τουλάχιστον από την προημιτελική φάση κι έπειτα, θα περιμένουν σαφώς καλύτερες ομάδες και κάθε λάθος θα είναι ασυγχώρητο.

Όπως θα πρέπει να βρεθεί και η λύση για μεγαλύτερη πολυφωνία στην επίθεση, αφού δεν γίνεται κάθε βράδυ ο Ντόρσεϊ να κάνει τον Σούπερμαν. Η διανομή των προσπαθειών πάσχει τραγικά: δεν είναι δυνατόν Παπαπέτρου και Καλάθης να παίρνουν από τρία τρίποντα έκαστος και ο τελικός απολογισμός να είναι… μηδέν.

Η επιστροφή του Παπαγιάννη, έστω κι αν ο ψηλός δεν πρόλαβε ποτέ να μπει στο κλίμα του ματς στα 6’30” που αγωνίστηκε, είναι σίγουρα μια καλή είδηση. Το καλύτερο βέβαια είναι πως όλα αυτά τα συζητάμε ενόσω η Ελλάδα νικά, που είναι πάντοτε το απόλυτο ζητούμενο στα μεγάλα τουρνουά. Αλλά για να έρθουν και οι μεγάλες νίκες στη συνέχεια, οι ανορθογραφίες που ως τώρα δεν έχουν κοστίσει, θα πρέπει να διορθωθούν…

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ροσό, Καστίγιο, Βοΐνοβιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-17, 47-40, 71-57, 85-81

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης 13 (2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Γιάννης Αντετοκούνμπο 25 (7/10 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 8/9 βολές, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Θανάσης Αντετοκούνμπο 2, Καλάθης 6 (3/11 σουτ, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ντόρσεϊ 23 (6/10 τρίποντα, 5/7 βολές), Λαρεντζάκης 3 (1), Παπαγιάννης, Παπανικολάου 6 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 7 (1)

ΙΤΑΛΙΑ (Ποτσέκο): Ντατόμε 6 (1), Φοντέκιο 26 (7/12 δίποντα, 3/12 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάνιον 6 (1/7 σουτ), Μέλι 8, Παγιόλα, Πολονάρα 14 (3/5 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Ρίτσι 3 (1), Σπίσου 5 (1), Τονούτ 13 (3)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 14/25 δίποντα, 13/35 τρίποντα, 18/23 βολές, 40 ριμπάουντ (31 αμυντικά – 9 επιθετικά), 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 10 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Ιταλίας: 13/32 δίποντα, 13/39 τρίποντα, 16/19 βολές, 50 ριμπάουντ (31 αμυντικά – 19 επιθετικά), 20 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 10 λάθη

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς