Ώρα μηδέν για τον Χερμάν Μπούργος στον Άρη. Ο Αργεντινός τεχνικός θα πληρώσει τις αγωνιστικές εμμονές του, την έλλειψη πλάνου αλλά και τη ρήξη στις σχέσεις του με αρκετούς παίκτες μόλις 6 μήνες μετά την πρόσληψή του στον πάγκο των Θεσσαλονικέων και η «σκληρή» ήττα από τον Παναιτωλικό ήταν απλώς η αφορμή.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης σκεφτόταν από τον επαναληπτικό με τη Μακάμπι το πώς θα αποδεσμεύσει τον Αργεντινό τεχνικό, που αν βγάλουμε από το κάδρο την Ατλέτικο όπου βρέθηκε για χρόνια στο πλάι του Σιμεόνε, δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να καθίσει πάνω από 6 μήνες σε πάγκο ομάδας ως πρώτος προπονητής. Η απόφαση της απομάκρυνσής του ήταν σαν να είχε ληφθεί από καιρό, απλά απέμενε ένα τελικό χτύπημα. Αυτό ήρθε νωρίς, με την βαριά -από κάθε άποψη- ήττα από τον Παναιτωλικό να ξεχειλίζει το ποτήρι.
Και σίγουρα ήταν μία απόφαση που δεν πάρθηκε τυχαία ή εν ψυχρώ. Ο Μπούργος είχε να διαχειριστεί το καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας του Άρη, αλλά κατάφερε να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό του αλλά και στην ομάδα πριν καν αρχίσει η σεζόν. Κι αυτό γιατί η εμμονή του στο 4-4-1-1 ήταν τέτοια που δεν τον άφηνε να σκεφτεί καθαρά ένα πλάνο που ήταν προφανές σε όλους. Ο Άρης είχε κι εξακολουθεί να έχει σημαντικό πρόβλημα στο χώρο του κέντρου. Νταμπό και Ντουκουρέ δεν έχουν «δέσει» ως δίδυμο, δεν έχουν τα απαιτούμενα τρεξίματα και δείχνουν να είναι πίσω και σε φυσική κατάσταση, με το κενό στον άξονα να είναι οφθαλμοφανές.
Τι έκανε ο Μπούργος γι’ αυτό; Απολύτως τίποτα. Από την αρχή της θητείας του στον Άρη δεν έδειξε να έχει εναλλακτικό πλάνο, πλην της χρησιμοποίησης του Πάλμα πίσω από τον επιθετικό (το μόνο που τελικά λειτούργησε), αλλά επί της ουσίας δημιουργούσε μία τεράστια τρύπα στα χαφ, παρά τη σημαντική μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας το φετινό καλοκαίρι.
Ο Μανού Γκαρθία έδειξε από τα πρώτα του λεπτά με τη φανέλα των Κιτρίνων την ποιότητά του, αλλά ο Μπούργος θέλησε να τον… εξαφανίσει στο «μαύρο κουτί» των χαφ, τοποθετώντας τον ως αμυντικό μέσο δίπλα στον Ντουκουρέ στο Αγρίνιο. Προφανώς, ο Ισπανός δεν μπορεί να είναι το ίδιο λειτουργικός σε μία θέση που δεν γνωρίζει καλά και δεν «κολλάει» με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Αυτή ήταν μία ακόμη κίνηση που ανέδειξε την έλλειψη καθαρού μυαλού από τον Μπούργος, που τα πρώτα σοβαρά του λάθη τα έκανε από τα περσινά playoffs της Super League, όταν τελικά γλίτωσε το κάζο ενός ευρωπαϊκού αποκλεισμού χάρη στην ποιότητα του Πάλμα, του Μαντσίνι και του Αμπουμπακάρ Καμαρά.
Το κοουτσάρισμα του στα δύο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκές, αν κρίνει κανείς από το τί έκανε για να αλλάξει τη μοίρα της πρόκρισης μετά το 1-0 του Γκρέι στο «Βικελίδης» (καθυστερημένες αλλαγές, κενός άξονας για άλλη μια φορά και κινήσεις πανικού μετά την ισοφάριση του Ζάχαβι), ενώ το κακό είχε γίνει ήδη από το πρώτο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, όπου ο Άρης ξεκίνησε με τον ξεχασμένο και ανέτοιμο Ματέο Γκαρσία, συν ότι είχε τον ακατάλληλο Εμπακατά στο δεξί άκρο της άμυνας (ο Γάλλος ήταν προτίμηση του Μπούργος, με την επιλογή αυτή να παραγκωνίζει τον σαφώς πιο δημιουργικό Σούντγκρεν που με δικό του γκολ έστειλε τη Μακάμπι Χάιφα στους ομίλους του Champions League).
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΣΩ… ΙΒΗΡΙΚΗΣ
Με λίγα λόγια: όλα λάθος, σε ένα πρότζεκτ που βάσει της προϊστορίας και των ιδεών του Αργεντίνου ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Ωστόσο, όσο ερχόταν οι νίκες τόσο ο Μπούργος κέρδιζε χρόνο λόγω της ποιότητας ορισμένων παικτών του «κιτρινόμαυρου» ρόστερ κι άλλο τόσο ο Καρυπίδης τού έδινε μία δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Μέσα του, όμως, ήξερε πως ο Άρης που ονειρεύεται δεν μπορεί να πορευθεί με έναν προπονητή, που στην ουσία δεν υπηρέτησε ποτέ τον ρόλο του κυβερνήτη.
Η επόμενη μέρα φέρνει τον Άρη σε μία κατάσταση που οφείλει για άλλη μία φορά να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά, σε μία απόφαση που δεν αναμένεται να παρθεί ντε και καλά ώστε η ομάδα να παίξει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με νέο πρόσωπο και φιλοσοφία στον πάγκο. Στο ματς της ερχόμενης Κυριακής θα βρίσκεται ο Τόλης Τερζής, όπως και πέρυσι όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει για λίγο (πάλι σε ντέρμπι με τον Δικέφαλο του Βορρά) τον Άκη Μάντζιο.
Ο Καρυπίδης κινεί ήδη τα νήματα για την άμεση αντικατάσταση του Μπούργος, με περιπτώσεις όπως του Γιαννίκη αλλά και του Ναφτί να μην έχουν βάση. Ο πρώην χαφ των Κιτρίνων πέρα ότι θα αποτελούσε άλλη μία επιλογή ρίσκου, μόλις φέτος ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τη Λεβάντε στη Segunda της Ισπανίας και με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023 μοιάζει αδύνατο να τα παρατήσει όλα για να έρθει στη γνώριμη για τον ίδιο, Θεσσαλονίκη.
Έτσι, δεδομένα ο Άρης ψάχνεται αλλού για τον νέο προπονητή του, δίχως να θέλει να την πατήσει με ένα ακόμη μη δοκιμασμένο πρότζεκτ. Ο ισχυρός άνδρας των Θεσσαλονικέων μαζί με τους συνεργάτες του σκανάρουν κυρίως την αγορά της ιβηρικής και πιο συγκεκριμένα από Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ δεν αποκλείεται η λύση να έρθει και μέσω ενός παλιού γνώριμου της ελληνικής πραγματικότητας, με θητεία στην ισπανική Λίγκα κι αρκετά χρόνια προπονητικής στην πλάτη του. Αναμονή.