12.5 C
Athens

GP Βελγίου: Θρίαμβος Φερστάπεν – Red Bull, η Ferrari συνεχίζει τα σοβαρά λάθη

Ο Μαξ Φερστάπεν θα είναι και φέτος παγκόσμιος πρωταθλητής, κάνοντας επίδειξη δύναμης στην πίστα του Σπα - Νέο αδιανόητο λάθος στρατηγικής από τη Ferrari που στέρησε στον Λεκλέρ δυο βαθμούς‼

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει μια πολύ άνετη νίκη, αφήνοντας αρκετά δευτερόλεπτα πίσω του τον Σέρχιο Πέρες και πολλά περισσότερα όλους τους υπόλοιπους. Εκ πρώτης όψεως δεν προκύπτει κάτι εντυπωσιακό. Γίνεται τέτοιο όμως όταν αναλογιστούμε ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ξεκίνησε από την 14η θέση του γκριντ.

Η Red Bull θα είναι πρωταθλήτρια στη Formula 1 για πρώτη φορά μετά το 2013 και συνολικά πέμπτη στην ιστορία της, έπειτα από τους τέσσερις σερί τίτλους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Η διαφορά από τη Ferrari είναι πλέον χαοτική (118 βαθμοί) και η Scuderia καλείται από εδώ και πέρα να διατηρήσει τη 2η θέση, κάτι που θα χρειαστεί σκληρή μάχη.

H Mercedes έχασε στο Σπα σπουδαία ευκαιρία να μειώσει την απόσταση από την ιταλική ομάδα και ο μόνος λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό ήταν ένα οδηγικό λάθος του Χάμιλτον, το οποίο έστειλε τον Βρετανό θρύλο εκτός αγώνα από τον πρώτο κιόλας γύρο (σύγκρουση με τον Αλόνσο και εγκατάλειψη).

Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η απερχόμενη πρωταθλήτρια θα έχει ευκαιρίες για να απειλήσει τη Ferrari στη συνέχεια. Γι’ αυτό εγγυούνται οι ίδιο οι άνθρωποι της Scuderia, οι οποίοι κάνουν κάθε φορά όλο και κάποιο καινούργιο λάθος, προσθέτοντάς το στο ήδη πλούσιο… οπλοστάσιο του παρελθόντος.

Αυτή τη φορά, η ιταλική ομάδα το απογείωσε. Με τον Λεκλέρ κολλημένο στην 5η θέση, κάποιος στη Ferrari είχε τη φαεινή ιδέα να τραβήξει τον Μονεγάσκο στα πιτς για μια τελευταία αλλαγή ελαστικών με την προοπτική να διεκδικήσει τον βαθμό του ταχύτερου γύρου.

Για πολλοστή φορά όμως οι υπολογισμοί των Ιταλών αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Η διαφορά από τον 5ο Αλόνσο αποδείχθηκε οριακή, ο Ισπανός προσπέρασε τον Λεκλέρ λίγα μέτρα μετά την έξοδό του από το pitlane και παρόλο που ο Μονεγάσκος ανέκτησε τη θέση του μετά κόπων και βασάνων, η βιασύνη του να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην πίστα για να προλάβει τον Φερνάντο τον οδήγησε σε παράβαση του ορίου ταχύτητας στην έξοδο και κατ’ επέκταση σε ποινή 5 δευτερόλεπτων.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη θέση που είχε ήδη καπαρωμένη και μαζί δυο βαθμούς που ίσως αποδειχθούν πολύτιμοι στην προσπάθεια τη δική του αλλά και της Ferrari για πλασάρισμα στη 2η θέση. Και εννοείται πως δεν γίνεται καν λόγος για ταχύτερο γύρο…

Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο Βελγικό Γκραν Πρι

GP Βελγίου βαθμολογούμενη δεκάδα

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς