17.6 C
Athens

Ολυμπιακός – Απόλλων Λεμεσού 3-1 στα πέναλτι (1-1 κ.δ.): Ο μυθικός Βατσλίκ τον έστειλε στους ομίλους του Europa

Ούτε ένα ούτε δύο... Τρία πέναλτι απέκρουσε ο Βατσλίκ και ο Ολυμπιακός θα παίξει στους ομίλους του Europa League ύστερα από ένα συγκλονιστικό ματς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Ο επικός Τόμας Βατσλίκ έπιασε τρία πέναλτι και έστειλε τον Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων του Europa League. Σε ματς που «έσπασαν καρδιές» και κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, ο Πρωταθλητής Ελλάδας νίκησε τον Πρωταθλητή Κύπρου με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε δεύτερη διαδοχική πρόκριση στο θεσμό μέσω της συγκεκριμένης φόρμουλας (είχε προηγηθεί η πρόκριση στην Μπρατισλάβα κόντρα στη Σλόβαν, στον 3ο προκριματικό γύρο).

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Απόλλωνα Λεμεσού με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι, με την κανονική διάρκεια και την παράταση να ολοκληρώνεται με σκορ 1-1, στον επαναληπτικό του 1-1 (18/8) για τα πλέι οφ του Europa League. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας προκρίθηκε στη φάση των ομίλων της δεύτερης την τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ενόψει της κλήρωσης (26/8, 14:00) θα βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός προηγήθηκε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Γιώργο Μασούρα και στη συνέχεια έδωσε πολύ χώρο στον αντίπαλο, αν και οι Ερυθρόλευκοι είχαν τις καλύτερες ευκαιρίες και μπορούσαν να πετύχουν και άλλα γκολ, αλλά ήταν άστοχοι. Ο Απόλλων Λεμεσού είχε την εδαφική υπεροχή, χωρίς να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες για γκολ, αλλά βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει στο 90′ με τον Ιωάννη Πίττα έπειτα από αδράνεια στην άμυνα των γηπεδούχων.

Ο επαναληπτικός οδηγήθηκε στην παράταση και ο Ολυμπιακός έμεινε με 10 παίκτες στο 100′ μετά τη δεύτερη κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο Ουσεϊνού Μπα. Οι Πειραιώτες κράτησαν το 1-1 χωρίς να δεχθούν φάσεις και στη διαδικασία των πέναλτι ο Τόμας Βατσλίκ ήταν μυθικός, αποκρούοντας τρία πέναλτι (και τα τρία, πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του) και συγκεκριμένα τις εκτελέσεις των Χάμπου Κυριάκου, Ερβίν Ονγκεντά και Ελ Χαντζί Μπα. Οι Γιαν Εμβιλά, Κόνραντ Ντε Λα Φουέντε και Γκονσάλο Άβιλα βρήκαν δίχτυα, ενώ πέναλτι έχασε ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Με το 3-1, όμως, στη «ρωσική ρουλέτα», ο Θρύλος ήταν αυτός που πανηγύρισε έξαλλα, με το Καραϊσκάκης να ζει μεγάλες στιγμές και να αποθεώνει τους πρωταγωνιστές, που έγιναν ένα… κουβάρι!

Ο αγώνας

Ο Kάρλος Κορμπεράν παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Άβιλα, Μπα, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Κούντε αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Χουάνγκ Ιν-Μπέομ σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους. Ο Μασούρας έπαιξε δεξιά στη μεσοεπιθετική γραμμή, ο Ζινκερνάγκελ αριστερά και ο Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Στον πάγκο του Ολυμπιακού βρέθηκαν οι: Τζολάκης, Μπουχαλάκης, Χασάν, Ανδρούτσος, Βρουσάι, Αγκιμπού Καμαρά, Κούτρης, Βαλμπουενά, Ντε Λα Φουέντε, Μανωλάς, Ροντρίγκες, Ραντζέλοβιτς.

Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Καταλά παρέταξε τον Απόλλωνα Λεμεσού με σύστημα 4-4-2. Ο Γιοβάνοβιτς ήταν στην εστία. Ο Μαυρίας κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας και ο Καμάς το αριστερό. Οι Πεμπέρν και Ρομπέρζ αποτέλεσαν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Οι Σαχάρ και Κολ βρέθηκαν στο χώρο του κέντρου. Οι Φέλιξ και Πίττας στα δύο «φτερά» της μεσοεπιθετικής γραμμής, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, ενώ οι Ντιγκινί και Χέντι ήταν το δίδυμο στην επίθεση.

Γκολ από τα… αποδυτήρια!

Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είχε περίπου 25.000 φιλάθλους, μεταξύ των οποίων ήταν και περίπου 700 του Απόλλωνα Λεμεσού. Και ο Ναός του ελληνικού ποδοσφαίρου «σηκώθηκε στο πόδι» μόλις στο 2ο λεπτό! Ο Σισέ επιχείρησε το γέμισμα από την άμυνα προς τον Ρέαμπτσιουκ, ο Μαυρίας δεν μπόρεσε να διώξει και έστρωσε την μπάλα στον Μολδαβό, ο οποίος άλλο που δεν ήθελε να μπει στη μεγάλη περιοχή και από αριστερά, «σερβίροντας» έτοιμο γκολ στον Μασούρα, που την έσπρωξε στα ανυπεράσπιστα δίχτυα. Επιτέλους, ο Θρύλος μπήκε δυνατά και άνοιξε νωρίς το σκορ σε έναν αγώνα.

Ο Απόλλων προσπάθησε να συνέλθει από τον αιφνιδιασμό που υπέστη και είχε την μπάλα στην κατοχή του τα επόμενα έξι λεπτά, θέλοντας να ισορροπήσει την αναμέτρηση. Στο 8′, ο Μαυρίας επιχείρησε εκτός μεγάλης περιοχής και ο Βατσλίκ μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός ήταν φανερό ότι ήθελε να κερδίσει μπάλες στο κέντρο και να φύγει σε αντεπιθέσεις, δίνοντας χώρο στον αντίπαλο. Ο Χουάνγκ ήταν πολύ καλός στην πίεση πάνω στην μπάλα. «Μηχανάκι». Οι Ερυθρόλευκοι πίεζαν, πάντως, σχετικά ψηλά και όχι πίσω από τη μεσαία γραμμή.

Στο 15′, ο Ελ Αραμπί «άνοιξε» υπέροχα στα δεξιά για τον Μασούρα, ο οποίος κέρδισε τον προσωπικό του αντίπαλο και μαζί την κόντρα στην μπάλα, σεντράροντας με το αριστερό, αλλά ο Μαροκινός δεν τη βρήκε καλά στο πρώτο δοκάρι και ο τερματοφύλακας της κυπριακής ομάδας μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Στο 18′, ο Σισέ βγήκε στην πλάτη της άμυνας μετά το γέμισμα του Βατσλίκ και βρέθηκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ, αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ. Η φάση ήταν εντελώς οριακή.

Ο Θρύλος είχε ξανά τα ηνία του αγώνα. Στο 21′, ο Ζινκερνάγκελ δοκίμασε το πόδι του από το ύψος της μεγάλης περιοχής και αριστερά, με τον Γιοβάνοβιτς να μπλοκάρει. Φοβερή διαγώνια πάσα του Χουάνγκ στην αρχή της φάσης. Ο Νοτιοκορεάτης μέσος μοίραζε υποδειγματικά το παιχνίδι και στο 22′ (έπειτα από δικό του «άνοιγμα» προς τα αριστερά και τον Ζινκερνάγκελ) ο Κούντε σούταρε φαλτσαριστά με το δεξί, για να διώξει σε κόρνερ ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Πάντως, η μπάλα κατευθυνόταν εκτός εστίας.

Στο 28′, οι παίκτες του Πρωταθλητή Κύπρου συνεργάστηκαν ωραία, ο Φέλιξ επιχείρησε σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Σισέ απομάκρυνε την μπάλα, βάζοντας την κόντρα. Στο 31′, ο προωθημένος Μπα (η ομάδα είχε κερδίσει φάουλ) έστρωσε τον Κούντε, ο οποίος έπιασε δυνατό δεξί σουτ, για να μπλοκάρει δύσκολα ο Γιοβάνοβιτς. Ο Ολυμπιακός δεν τελείωνε όπως έπρεπε τις φάσεις μέχρι εκείνο το σημείο και ήθελε δεύτερο γκολ προκειμένου να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια για την πρόκριση.

Στο 38′, ο Μαυρίας σέντραρε επικίνδυνα από δεξιά και ο Ρέαμπτσιουκ έδιωξε άτσαλα με το αριστερό, με την μπάλα να παίρνει φάλτσα, να βρίσκει στον Σισέ και να καταλήγει κόρνερ. Όταν οι Ερυθρόλευκοι αμύνονταν, η διάταξη μετατρεπόταν σε 4-4-2, με τον Χουάνγκ να βρίσκεται δίπλα στον Ελ Αραμπί. Όπως προαναφέραμε, οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να δώσουν χώρους μετά το γρήγορο 1-0 και να απειλήσουν μέσω αντεπιθέσεων και στο επιθετικό τρανζίσιον. Στο 45′, ο Μασούρας συγκρούστηκε με τον Κολ, ο οποίος μάτωσε στο πρόσωπο. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα. Ένα ήταν το λεπτό των καθυστερήσεων (κρατήθηκαν τελικά τρία λεπτά λόγω του τραυματισμού) και ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 1-0 για την ανάπαυλα.

Έδωσε πολύ χώρο και το πλήρωσε στο 90′

Στο 46′, η σέντρα-σουτ του Φέλιξ από δεξιά πέρασε πάνω από την εστία του Βατσλίκ. Ο Απόλλων είχε την πρωτοβουλία και αναζητούσε την ισοφάριση. Ο Ολυμπιακός ήθελε το 2-0. Το παιχνίδι κρεμόταν σε μία κλωστή και όλα τα ενδεχόμενα ήταν πιθανά. Στο 51′, ο Πίττας σέντραρε με το δεξί από αριστερά, ο Μπα έκανε την προβολή στο πρώτο δοκάρι, αλλά η μπάλα δεν άλλαξε πολύ κατεύθυνση και μπλόκαρε σταθερά ο Βατσλίκ.

Οι Πειραιώτες δεν είχαν την ορμή του πρώτου ημιχρόνου και οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν τον έλεγχο. Το «φρεσκάρισμα» ήταν απαραίτητο και στο 56′ ο Ραντζέλοβιτς πήρε τη θέση του Ζινκερνάγκελ, ο οποίος δεν έπιασε καλή απόδοση. Στο 57′, ο Ζράντι αντικατέστησε τον Χέντι. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός δεν είχε πατήσει την αντίπαλη περιοχή στο δεύτερο μέρος. Στο 61′, όμως, έφτασε κοντά στο γκολ. Μετά το κλέψιμο στο κέντρο από τον Εμβιλά, ο Ραντζέλοβιτς βγήκε στην αντεπίθεση και πάτησε περιοχή, κάνοντας το γύρισμα από δεξιά. Ο Ελ Αραμπί έπιασε την κεφαλιά, αλλά δεν έβαλε δύναμη και μπλόκαρε εύκολα ο Γιοβάνοβιτς.

Ο Ολυμπιακός είχε δώσει πολύ περισσότερο χώρο στον αντίπαλο συγκριτικά με το πρώτο ημίχρονο και δεν μπορούσε (ή δεν ήθελε) να πάρει πρωτοβουλίες και την μπάλα στα πόδια του. Ο Απόλλων μπορεί να μην είχε ευκαιρίες, αλλά ήταν πάντα μέσα στο ματς. Στο 67′, ο φιλοξενούμενος έκανε διπλή αλλαγή. Ο Ονγκεντά πήρε τη θέση του Φέλιξ και ο Μπα του Σαχάρ. Οι Ερυθρόλευκοι, πάντως, «έπαιζαν με τη φωτιά» και παθητικά. Είχαμε φτάσει στο 70ό λεπτό.

Στο 71′, ο Κούντε επιχείρησε κοντρόλ και αριστερό σουτ στην κίνηση έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι. Την ίδια κατάληξη είχε προσπάθειά του και στον αγώνα της Κύπρου. Η ομάδα του Κορμπεράν όταν έβρισκε χώρους προσπαθούσε να τρέξει και να βγει μπροστά. Η πρόκριση, όμως, παρέμενε ρευστή. Στο 77′, ο Ολυμπιακός έχασε σημαντική ευκαιρία για το 2-0, όταν ο Ελ Αραμπί βγήκε στην αντεπίθεση και πάσαρε στον Μασούρα, ο οποίος βρέθηκε πρόσωπο με το τέρμα, αλλά διαγώνια. Το αριστερό σουτ που επιχείρησε, δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία.

Στο 79′, ο Βαλμπουενά αντικατέστησε τον εξαιρετικό Χουάνγκ. Στο 81′, ο Κυριάκου πήρε τη θέση του Κολ και ο Γιάνγκα του Ντιγκινί. Ο Κούντε είχε νιώσει ενοχλήσεις νωρίτερα, αλλά συνέχισε κανονικά το ματς. Στο 83′, ο Απόλλων απείλησε με μακρινό σουτ του Ονγκεντά και την μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτυών (αριστερά). Στο 84′, ο Ντε Λα Φουέντε αντικατέστησε τον σκόρερ Μασούρα και ο Αγκιμπού Καμαρά τον Κούντε. Οι φιλοξενούμενοι είχαν διαρκώς την μπάλα στα πόδια τους και προσπαθούσαν να φτάσουν στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων τους.

Ο Ολυμπιακός έχασε νέα τεράστια ευκαιρία στο 88′. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Εμβιλά πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Σισέ δεν μπόρεσε να στείλει εξ επαφής την μπάλα στα δίχτυα με τον Γιάνγκα να τη διώχνει πάνω στη γραμμή σε κόρνερ. Και στο 90′, ο Απόλλων Λεμεσού ισοφάρισε σε 1-1, «τιμωρώντας» τους γηπεδούχους για τις καθαρές χαμένες ευκαιρίες. Ο Πρωταθλητής Κύπρου έκανε το γέμισμα προς τη μεγάλη περιοχή με τον Κυριάκου, ο Ρομπέρζ πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και τροφοδότησε τον επερχόμενο Πίττα, ο οποίος σκόραρε από κοντά με προβολή στο δεύτερο δοκάρι. Η μεσοαμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού πήρε χαμηλό βαθμό στη συγκεκριμένη φάση. Το ίδιο και η αντίδραση του Βατσλίκ. Τέσσερα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων και το ζευγάρι οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση.

Αποβολή Μπα και με 10 ο Ολυμπιακός

Στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο ημίχρονο της παράτασης, ο Ολυμπιακός έχασε πρώτος ευκαιρία για το προβάδισμα. Στο 93′, ο Ελ Αραμπί κοντρόλαρε με το στήθος και έπιασε γυριστό αριστερό σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι, έχοντας κοντράρει πάνω στον Ρομπέρζ, που είχε κάνει τάκλιν αυτοθυσίας. Η φάση είχε αρχίσει με ατομική ενέργεια και σουτ του Ντε Λα Φουέντε, με την μπάλα να κοντράρει σε αντίπαλο και να φτάνει στον Μαροκινό επιθετικό.

Στο 100′, οι Ερυθρόλευκοι έμειναν με 10 παίκτες, καθώς ο Μπα έκανε σκληρό μαρκάρισμα στον Γιάνγκα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και αντίκρισε σωστά τη δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ξανά, όλα πήγαιναν στραβά και ανάποδα για τον Ολυμπιακό. Στο 103′, ο Μανωλάς πήρε τη θέση του Ελ Αραμπί και οι γηπεδούχοι συνέχισαν με δύο στόπερ και χωρίς σέντερ φορ, έχοντας αριθμητικό μειονέκτημα.

Ο επικός Βατσλίκ έπιασε τρία πέναλτι και ήταν ο «φύλακας-άγγελος» του Θρύλου

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ενισχύσουν την ομάδα και να την «κρατήσουν» σε μία ακόμα δύσκολη στιγμή. Ο Απόλλων Λεμεσού είχε την κατοχή μπάλας, συντριπτικά με το μέρος του, ψάχνοντας το γκολ της πρόκρισης. Οι Ερυθρόλευκοι, όταν είχαν την ευκαιρία, προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο και να κυκλοφορήσουν την μπάλα.

Στο 114′, ο Ολυμπιακός κέρδισε κόρνερ με την επιμονή του Ραντζέλοβιτς και στη συνέχεια πήρε και δεύτερο σερί. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Σισέ πήρε την κεφαλιά χωρίς αντίκρισμα. Ο Βαλμπουενά έπαιζε άτυπα σέντερ φορ. Το παιχνίδι είχε αρκετές διακοπές στην ημίωρη παράταση, χωρίς κάτι ιδιαίτερο σε δημιουργικό επίπεδο. Το 1-1 έμεινε μέχρι το 120′ και το ζευγάρι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Για πρώτη φορά στο σύγχρονο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μία πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι. Όλα θα κρίνονταν μπροστά από το πέταλο της ΘΥΡΑΣ 7.

H διαδικασία των πέναλτι:

Εμβιλά 1-0

Κυριάκου απέκρουσε ο Βατσλίκ

Ντε Λα Φουέντε 2-0

Πίττας 2-1

Άβιλα 3-1

Ονγκεντά απέκρουσε ο Βατσλίκ

Ραντζέλοβιτς απέκρουσε ο Γιοβάνοβιτς

Μπα απέκρουσε ο Βατσλίκ 

ΤΕΛΟΣ! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ 1-1 (3-1 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ)

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 2′ Μασούρας / 90′ Πίττας

Διαιτητής: Σάντρο Σέρερ (Ελβετία)
Βοηθοί: Γιόνας Έρνι (Ελβετία), Γιαν Κέμπελι (Ελβετία)
Τέταρτος: Φενταγί Σαν (Ελβετία)

Κίτρινες κάρτες: 45′ Μασούρας, 64′ Μπα, 87′ Ρέαμπτσιουκ, 112′ Αγκιμπού Καμαρά / 87′ Πεμπέρν, 103′ Μπα, 109′ Ρομπέρζ

Κόκκινη κάρτα: 100′ Μπα (Ολυμπιακός, δεύτερη κίτρινη)

Ολυμπιακός (Κορμπεράν): Βατσλίκ, Άβιλα, Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε (84′ Αγκιμπού Καμαρά), Μασούρας (84′ Ντε Λα Φουέντε), Χουάνγκ (79′ Βαλμπουενά), Ζινκερνάγκελ (56′ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (103′ Μανωλάς).

Απόλλων Λεμεσού (Καταλά): Γιοβάνοβιτς, Μαυρίας, Πεμπέρν, Ρομπέρζ, Καμάς, Σαχάρ (67′ Μπα), Κολ (81′ Κυριάκου), Φέλιξ (67′ Ονγκεντά), Πίττας, Ντιγκινί (81′ Γιάνγκα), Χέντι (57′ Ζράντι / 96′ Καμπράλ).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς