24.6 C
Athens

Το «γιατρικό» είναι οι νίκες

Η πρώτη νίκη στη σεζόν ήταν επιτακτική ανάγκη και ο βελτιωμένος Ολυμπιακός «χτίζει» ξανά, σιγά-σιγά, την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί». Σε μία δύσκολη κατάσταση, όπως είναι αυτή που βιώνει ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2022, τα συνεχόμενα παιχνίδια κάνουν καλό, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για άσκοπες σκέψεις. Μόνο η σκληρή δουλειά θα φέρει αποτελέσματα.

Η δουλειά του προπονητή να ενσωματώσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα και να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από ένα ρόστερ που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος. Η δουλειά των ποδοσφαιριστών να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή τους και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομάδα. Η δουλειά της διοίκησης και του Βαγγέλη Μαρινάκη (του ανθρώπου που ηγείται και πληρώνει) να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό έστω και την ύστατη ώρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου στις θέσεις που βλέπει όλος ο κόσμος ότι υπάρχει θέμα. Δεν βάζω καν στην εξίσωση τον λαό του Ολυμπιακού, γιατί είναι πάντα εκεί και ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Το «γιατρικό» του Ολυμπιακού, λοιπόν, είναι οι νίκες. Φτάσαμε αισίως στο έκτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν 2022/23 για να καταγραφεί η πρώτη νίκη (1-4-1). Για να μη δεχθούν γκολ οι Ερυθρόλευκοι. H ομάδα χρειαζόταν πολύ αυτήν τη νίκη για την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και τον εγωισμό της. Η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος είναι πάντα ζόρικη και ο ΠΑΣ Γιάννινα έπαιξε στα ίσα, αλλά «λύγισε» από την ποιότητα του Ματιέ Βαλμπουενά.

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός ζει για το ποδόσφαιρο και στα 38 του μπορεί ακόμα να καθορίζει αγώνες. Αυτό το γεγονός πρέπει πρώτα από όλους να προβληματίσει τους συμπαίκτες του. Να παραδειγματιστούν, να θέσουν προτεραιότητες και να δουν γενικότερα το άθλημα αλλιώς. Δεν αρκεί η ατομική ποιότητα, όση έχει τέλος πάντων ο καθένας. Αν δεν γουστάρεις και δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε υπάρχει αγωνιστικό ταβάνι και ημερομηνία λήξης.

Ο Κάρλος Κορμπεράν προχώρησε σε εκτεταμένο rotation, συνυπολογίζοντας και την προβληματική φυσική κατάσταση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Τώρα μαθαίνουμε τον Ισπανό προπονητή και είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα με ασφάλεια. Επειδή έκανε rotation πρώτη φορά ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκά ματς, δεν σημαίνει ότι θα εφαρμόζει πάντα αυτήν την τακτική. Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς τραυματίες και παίκτες που βρίσκονται στα… κόκκινα και είναι έτοιμοι να βγάλουν τραυματισμό. Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε περάσει στο άλλο άκρο την τελευταία διετία και σπάνια έκανε rotation.

Κάθε προπονητής έχει τις αρχές του. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας βασικός κορμός, καθώς όλοι οι προπονητές επιζητούν τη σταθερότητα και το σχήμα που «δένει» και λειτουργεί καλύτερα και πιο αρμονικά πάνω στο χορτάρι. Ωστόσο, δύσκολα βγαίνουν τρεις αγώνες την εβδομάδα με τους ίδιους «11» κάθε φορά. Είναι πολύ πρόωρο να σημειωθεί το οτιδήποτε για τον Ισπανό προπονητή και την ακριβή φιλοσοφία του, αλλά ο Κορμπεράν δείχνει ευέλικτος και ικανός να βελτιώσει την ομάδα. Μακάρι να με διαψεύσει γιατί είχα γράψει στην αρχή ότι δεν τον θεωρώ την ενδεδειγμένη λύση για τον πάγκο. Θα είναι μία πολύ γλυκιά διάψευση.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο πανέμορφα γκολ στην πρεμιέρα της Super League. Σκόραρε για τρίτη διαδοχική φορά (μετά την γκολάρα του Χουάνγκ στην Κύπρο κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού για τα πλέι-οφ του Europa League) με γρήγορο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Οργανωμένα, με φοβερή κυκλοφορία μπάλας, χωρίς χρονοτριβή στη σκέψη και την εκτέλεση. Είδαμε τον Άβιλα να σεντράρει από δεξιά και τον Βαλμπουενά να κάνει κίνηση σέντερ φορ και να σκοράρει με το κεφάλι για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Στη φάση του 2-0 με το αριστερό σουτ του Ραντζέλοβιτς, η μπάλα άλλαξε πόδια με κινηματογραφική ταχύτητα και έξι παίκτες να συμμετέχουν στη δημιουργία του.

Πρώτος στόχος παραμένει το Πρωτάθλημα. Οι βασικοί αντίπαλοι των Ερυθρόλευκων έχουν ενισχυθεί και «ποντάρουν» σε… μονιμοποίηση της εσωστρέφειας μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Χάιφα στον 3ο τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League που έφερε μία σειρά εξελίξεων. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βοηθηθεί από τη διοίκησή του και να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Να κόβει πρώτος το νήμα στο τέλος της σεζόν. Είναι θετικό ότι αυξάνεται ο ανταγωνισμός σε μία περίοδο που όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάποια αφορμή να χαίρονται και να ονειρεύονται, αλλά βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα τον έχει πάντα ο Ολυμπιακός.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Το βλέμμα της ανατροπής από τον αρχηγό, η «έκρηξη» του πάγκου και ο… φίλαθλος Μιλουτίνοφ (vid)

Η σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην Stark Arena μέσα από τον φακό της ερυθρόλευκης ΚΑΕ: Το γούρικο τελετουργικό πριν το ματς, το βλέμμα της νίκης από τον Κώστα Παπανικολάου και ο... guest Νίκολα Μιλουτίνοφ

Ο κόκκινος power ranger του Βελιγραδίου και η άμυνα για σεμινάριο στη βραδιά-δήλωση του Ολυμπιακού

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν μία τεράστια νίκη στο Βελιγράδι κόντρα σε όλους και σε όλα, με τον Γουίλιαμς-Γκος να φωνάζει «παρών» στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν και την άμυνα από ατσάλι να τους διατηρεί σε τροχιά τετράδας

Μπαρτζώκας: Εκπληκτική η ατμόσφαιρα, τα 20′ των Γκος και Γουόκαπ ήταν έντονα και καθοριστικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στα ποιοτικά λεπτά των Γκος και Γουόκαπ που δεν προπονούνταν λόγω τραυματισμών ενώ μίλησε για τη φανταστική άμυνα και το σχήμα που έδωσε τη λύση στην 4η περίοδο