22.6 C
Athens

Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0: Ο Πρωταθλητής είναι πάντα εδώ

Ο βελτιωμένος Ολυμπιακός άρχισε νικηφόρα την υπεράσπιση των σκήπτρων του, με τον «αειθαλή» Ματιέ Βαλμπουενά να σκοράρει με το κεφάλι (!) και τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς να βρίσκει δίχτυα με τα ερυθρόλευκα ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0 χάρη σε δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (57′ Βαλμπουενά, 74′ Ραντζέλοβιτς), στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Super League, αρχίζοντας με το… δεξί τις υποχρεώσεις του στο Πρωτάθλημα.

Σε μία νέα αγωνιστική περίοδο, όπου οι τρεις αντίπαλοί του (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) φιλοδοξούν να τον «εκθρονίσουν» και το δηλώνουν, ο Ολυμπιακός δείχνει από νωρίς τις διαθέσεις του, στοχεύοντας στο 4ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας και 48ο στην ανεπανάληπτη ιστορία του.

Ύστερα από πέντε ευρωπαϊκούς αγώνες χωρίς νίκη (0-4-1), ο Πρωταθλητής Ελλάδας πανηγύρισε την πρώτη νίκη του για την ποδοσφαιρική χρονιά 2022/23, παρουσιάζοντας βελτίωση στο επίπεδο της αγωνιστικής απόδοσής του. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Θρύλος ήταν εκπληκτικός στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, αλλά στη συνέχεια δυσκολεύτηκε ξανά στη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας και τη δημιουργία κλασικών ευκαιριών.

Ωστόσο, ο βετεράνος Ματιέ Βαλμπουενά πήρε την ομάδα από το χέρι και στο 57′ έκανε το 1-0 με κεφαλιά! Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 74′ με τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς να σκοράρει με αριστερό σουτ έπειτα από έξοχη ομαδική συνεργασία. Ο Σέρβος εξτρέμ βρήκε δίχτυα με την ερυθρόλευκη φανέλα για πρώτη φορά μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ (ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 2020)!

Ο Κάρλος Κορμπεράν γεύθηκε τη χαρά της πρώτης νίκης στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, στο τέταρτο κατά σειρά παιχνίδι του και έπειτα από τρεις διαδοχικές ισοπαλίες (0-3-0), πραγματοποιώντας οκτώ αλλαγές στην εντεκάδα και σε εκτεταμένο rotation. Οι Ερυθρόλευκοι μέτρησαν 12 τελικές προσπάθειες έναντι 9 του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ το συνολικό ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν 63%-37%.

Ο αγώνας

Ο Κάρλος Κορμπεράν παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και οκτώ αλλαγές συγκριτικά με το πρώτο ματς με τον Απόλλωνα Λεμεσού για τα πλέι οφ του Europa League (18/8, 1-1). Mόνο οι Βατσλίκ, Σισέ και Ραντζέλοβιτ διατήρησαν τη θέση τους στο βασικό σχήμα. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Μανωλάς, Σισέ και Κούτρης. Ο Κούτρης έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς της τρέχουσας σεζόν, όπως και ο Ανδρούτσος.

Οι Μπουχαλάκης και Αγκιμπού Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ραντζέλοβιτς κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Ντε Λα Φουέντε την αριστερή, ενώ ο Βαλμπουενά έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Χασάν. Ντεμπούτο ως βασικός και για τον Ντε Λα Φουέντε, ενώ για πρώτη φορά στη σεζόν συμμετείχε στην αρχική εντεκάδα και ο Χασάν. Στον πάγκο ήταν οι: Τζολάκης, Εμβιλά, Κούντε, Ζινκερνάγκελ, Ελ Αραμπί, Μασούρας, Μπα, Άβιλα, Ρέαμπτσιουκ. Ο Κορμπεράν είχε συμπεριλάβει 23 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Παπαδούδη, Κίτσο και Βρουσάι.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Στάικος παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 4-5-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Πριό. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σόρια, Παντελάκης, Εραμούσπε και Κιάκος. Οι Καραχάλιος, Λιάσος και Μπιλμπάο ήταν οι τρεις κεντρικοί χαφ, με τους Λώλη και Μορέιρα να αγωνίζονται ουσιαστικά πίσω από τον σέντερ φορ Κόντε.

Ορεξάτος Ολυμπιακός με ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι του

O κόουτς Κορμπεράν προχώρησε σε εκτεταμένο rotation, δίνοντας την ευκαιρία σε παίκτες που δεν «έβλεπε» ο προκάτοχος του, Πέδρο Μαρτίνς. Μόλις στο 4ο λεπτό, ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το γκολ. Ο Μπουχαλάκης σέντραρε από αριστερά, ο Ραντζέλοβιτς πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με τον Αγκιμπού να κερδίζει την κόντρα από τον Παντελάκη να κάνει την προβολή με το αριστερό στο πρώτο δοκάρι και την μπάλα να καταλήγει άουτ. Στο 6′, ο επίμονος Κούτρης σέντραρε με το δεξί από αριστερά, ο Χασάν πήρε την κεφαλιά και η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, με τον Αγκιμπού στην επαναφορά να σουτάρει πολύ άστοχα από το ύψος του πέναλτι.

Ο Ολυμπιακός ήταν πιεστικός και «φρέσκος». Είχε διάθεση για καλό ποδόσφαιρο. Στο 8′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Σισέ έπιασε την κεφαλιά στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας, αλλά ο Πριό απέκρουσε ενστικτωδώς. Στο 11′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε νέο κόρνερ από αριστερά, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι, με τον Κούτρη να σουτάρει στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Δεν είναι υπερβολή να καταγράψουμε ότι ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη εκκίνηση σε αγώνα του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Οι Πρωταθλητές έψαχναν γρήγορο γκολ για να βάλουν βάσεις νίκης και να «ανοίξουν» την αντίπαλη άμυνα. Στο 15′, το ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν 72%-28%. Στο 16′, ο ΠΑΣ απείλησε για πρώτη φορά. Ο Κόντε βρέθηκε σε θέση βολής στα δεξιά της μικρής περιοχής, κινούμενος στην πλάτη του Σισέ, αλλά ο Βατσλίκ βγήκε έγκαιρα και απομάκρυνε τον κίνδυνο με τα πόδια. Ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο με ένταση και ενέργεια στο παιχνίδι του. Πάντως, μετά το 15′, ο ΠΑΣ ισορρόπησε και προσπάθησε να βγει από το καβούκι του.

Τραυματισμός στο κεφάλι για τον Παντελάκη

Στο 25′, ο Βαλμπουενά «άνοιξε» εκπληκτικά το παιχνίδι στα δεξιά, ο Ραντζέλοβιτς έκανε την κίνηση στην πλάτη της άμυνας, αλλά αντί να σουτάρει, γύρισε την μπάλα παράλληλα με την εστία και η ευκαιρία χάθηκε. Ο γρήγορος ρυθμός που είχε επιβάλλει ο Ολυμπιακός από το 1′ μέχρι το 15′ είχε αρχίσει να υποχωρεί, αλλά διατηρούσε την απόλυτη πρωτοβουλία.

Στο 31′, οι γηπεδούχοι βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Ραντζέλοβιτς έκανε το γύρισμα από δεξιά και οι Χασάν και Παντελάκης συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι. Επικράτησε αναστάτωση, καθώς οι δύο παίκτες έδειχναν να έχουν τραυματιστεί. Η κατάσταση του στόπερ των φιλοξενούμενων ήταν πιο σοβαρή και ο παίκτης έγινε αλλαγή στο 35′ από τον Μπαγκαλιάνη, καθώς αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο μέσα σε χειροκροτήματα από το φίλαθλο κοινό του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, ο Χασάν πήγε στον Παντελάκη να δει πώς είναι και τον φίλησε στο μέτωπο. Να σημειωθεί πως ο γιατρός των Πειραιωτών, Χρήστος Θέος, έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο σημείο για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον Έλληνα ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα. Στο 40′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, στο ύψος του ημικυκλίου της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Καραχάλιο και κατέληξε κόρνερ, περνώντας δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας.

Πέντε ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Στο 45’+1′, ο ΠΑΣ σκόραρε όταν ο Λιάσος έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Μανωλάς έκανε την προβολή, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα, στην προσπάθειά του να διώξει. Ωστόσο, ο πρώτος βοηθός Μεϊντανάς σήκωσε σωστά τη σημαία, καθώς ο Λιάσος ήταν εκτεθειμένος στην αρχή της φάσης και την κάθετη πάσα που δέχθηκε. Στο 45’+2′ και έπειτα από φάση διαρκείας, ο Σισέ πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Ο Σενεγαλέζος στόπερ είχε κάνει επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα, αλλά δεν υποδείχθηκε η παράβαση.

Αλλαγή δεξιού μπακ στο 46′ και όχι μόνο

Με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, ο Κορμπεράν προχώρησε σε αλλαγή στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Άβιλα να αντικαθιστά τον Ανδρούτσο, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στο παιχνίδι, καθώς ο Ολυμπιακός έπαιξε κυρίως από αριστερά με τον πολύ καλό Κούτρη. Το φαλτσαριστό σουτ του Αγκιμπού στο 47′ δεν ανησύχησε τους Ηπειρώτες, καθώς η μπάλα πήρε ύψος και κατέληξε άουτ.

Ο προπονητής των Ερυθρόλευκων έκανε νωρίς στο δεύτερο μέρος ακόμα δύο αλλαγές. Θα μπορούσε, βέβαια, αυτό να είχε γίνει στο 46′. Στο 54′, ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Χασάν και ο Εμβιλά του Μπουχαλάκη. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα (53′), ο Ντε Λα Φουέντε είχε «χορέψει» τέσσερις αντιπάλους από αριστερά. Ο Αμερικανός μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.

Με το κεφάλι του Ματιέ

Ο Ολυμπιακός είχε την εδαφική υπεροχή, αλλά μετά το 15ο λεπτό δεν είχε τις καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Ωστόσο, στο 57′, πήρε κεφάλι στο σκορ! Πώς; Με κεφαλιά του Βαλμπουενά! Ο Ραντζέλοβιτς «άνοιξε» ωραία δεξιά στον Εμβιλά, ο οποίος έβγαλε καλοζυγισμένη σέντρα και ο Γάλλος βραχύσωμος μεσοεπιθετικός ως κρυφός κυνηγός έπιασε, ανενόχλητος, την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της αντίπαλης εστίας. Έτσι έγινε το 1-0 για τον Θρύλο, σε ένα κομβικό σημείο, πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα.

Στο 61′, ο ΠΑΣ προχώρησε σε διπλή αλλαγή με τους Τζίμα και Παμλίδη να αντικαθιστούν τους Μορέιρα και Λώλη αντίστοιχα. Στο 64′, ο Μασούρας αντικατέστησε τον Ντε Λα Φουέντε, ο οποίος δεν τα πήγε και άσχημα. Στο 65′, οι φιλοξενούμενοι είχαν μία τελική προσπάθεια, με το πρώτο σουτ του Τζίμα εντός περιοχής να κοντράρει στον Σισέ και το δεύτερο από τον Μπιλμπάο εκτός περιοχής να καταλήγει άουτ.

Χάθηκε το τόπι και 2-0

Ο Ολυμπιακός ήθελε και ένα δεύτερο γκολ για να «καθαρίσει» το ματς που παρέμενε ανοιχτό, καθώς το 1-0 ήταν ρευστό σκορ. Ο ΠΑΣ δεν είχε τίποτα να χάσει και έπαιρνε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Στο 74′, όμως, ο Πρωταθλητής Ελλάδας διπλασίασε τα τέρματά του, πετυχαίνοντας ένα γκολ με υποδειγματική συνεργασία και την μπάλα να περνάει από τα πόδια των Κούτρη, Εμβιλά, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Μασούρα και Ραντζέλοβιτς. Ο Εμβιλά πάσαρε κάθετα (δέχθηκε κοντινή πάσα από τον Κούτρη), ο Ματιέ με τη μία τροφοδότησε τον Ελ Αραμπί, ο οποίος πάσαρε στον Μασούρα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έδωσε ξανά στον Μαροκινό, ο οποίος είδε τον επερχόμενο Ραντζέλοβιτς να κάνει κίνηση προς τη μεγάλη περιοχή. Ο Σέρβος εξτρέμ κοντρόλαρε με το δεξί και σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Πριό. Γκολάρα…

Στο 79′, ο Μπα αντικατέστησε τον Μανωλά. Στο 82′, το σουτ του Παμλίδη εκτός μεγάλης περιοχής κατέληξε άουτ. Ο Ολυμπιακός είχε «κλειδώσει» την υπόθεση νίκη και έκανε συντήρηση μέχρι το τέλος του αγώνα (τέσσερα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων). Στο 90’+3′, ο Βατσλίκ απέκρουσε το μακρινό σουτ του Μπαγκαλιάνη. Η πρεμιέρα του Θρύλου στο ελληνικό Πρωτάθλημα ήταν νικηφόρα και με σχετικά καλή αγωνιστική εικόνα μέσα στο «σπίτι» του. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας άρχισε όπως ακριβώς έπρεπε δείχνοντας από νωρίς ποιος παραμένει το αφεντικό…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 57′ Βαλμπουενά, 74′ Ραντζέλοβιτς

Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος (ΕΠΣ Αργολίδας)
Βοηθοί: Ανδρέας Μεϊντανάς (ΕΠΣ Αχαΐας), Χασάν Κούλα (ΕΠΣ Ξάνθης)
Τέταρτος: Άγγελος Αγγελάκης (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής VAR: Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)
Διαιτητής AVAR: Κωνσταντίνος Ψάρρης (ΕΠΣ Ζακύνθου)

Κίτρινες κάρτες:

Ολυμπιακός (Κορμπεράν): Βατσλίκ, Ανδρούτσος (46′ Άβιλα), Μανωλάς (79′ Μπα), Σισέ, Κούτρης, Μπουχαλάκης (54′ Εμβιλά), Αγκιμπού Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Βαλμπουενά, Ντε Λα Φουέντε (64′ Μασούρας), Χασάν (54′ Ελ Αραμπί).

ΠΑΣ Γιάννινα (Στάικος): Πριό, Σόρια, Παντελάκης (35′ Μπαγκαλιάνης), Εραμούσπε, Κιάκος, Καραχάλιος, Λιάσος (78′ Ριένστρα), Μπιλμπάο, Λώλης (61′ Παμλίδης), Κόντε (78′ Σταματελόπουλος), Μορέιρα (61′ Τζίμας).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς