19.4 C
Athens

ΑΕΚ: Φαντάσου να την… υπολόγιζαν εχθροί και φίλοι!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την πεντακάθαρη νίκη της ΑΕΚ στην Τρίπολη, τον συνασπισμό των λιμανιών και τον φόβο που νιώθουν, κάνοντας παράλληλα το μεταγραφικό ταμείο του καλοκαιριού

Η ΑΕΚ πέρασε με αέρα πρωταθλήτριας από την Τρίπολη. Δίχως να πάρει κανένα πέναλτι φάντασμα όπως αυτό που πήρε πέρσι ο ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου. Και σίγουρα όχι σαν αυτό που πήρε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην ίδια ομάδα. Με πρωταγωνιστή τον ίδιο παίκτη. Τον Πρίγιοβιτς.

Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Υπάρχει το τζαρτζάρισμα. Ώμος με ώμο. Όταν όμως ανακόπτεις την πορεία του αντιπάλου με το χέρι είναι φάουλ. Φάουλ εντός της περιοχής σημαίνει πέναλτι. Ανοίξτε τον ΚΑΠ, διαβάστε τον και μετά κουνήστε το δάχτυλο.

Δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να παραδεχθώ ότι δεν υπάρχει παράβαση, αν δεν υπήρχε. Το έχω κάνει στο παρελθόν. Πιστεύω μόνο τα μάτια μου και αυτό που γράφει ο κανονισμός. Δεν κάνω συμβιβασμούς, ούτε συμψηφισμούς. Φαίνεται όμως πως οι… ορκισμένοι εχθροί έχουν γίνει κολλητοί και η επίθεση εδώ και καιρό είναι ενορχηστρωμένη.

Η ΑΕΚ στην Τρίπολη έπαιξε όπως μία μεγάλη ομάδα. Μπήκε με αέρα πρωταθλήτριας και πέρασε νικηφόρα από μία έδρα, όπου δύσκολα θα περάσουν άλλοι. Πέρσι για παράδειγμα από το ίδιο γήπεδο κανένας εκ των τριών πρώτων δεν έκανε «διπλό». Η ΑΕΚ εκεί λίγο έλειψε να τινάξει όλη τη χρονιά στον αέρα. Αλλά τελικά τον βρήκε το δρόμο.

Σε σχέση με πέρσι λοιπόν η «Ένωση» είναι ήδη στο +3. Και αυτό είναι τεράστιο κέρδος. Διότι μην ξεχνάτε ότι φέτος αυτή η ομάδα που πολλοί έχουν επιχειρήσει να μηδενίσουν, είναι η μοναδική που θα συμμετέχει στους ομίλους του Champions League.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης βελτιώνει την ΑΕΚ. Οι παίκτες της «Ένωσης» ανταποκρίνονται μέρα με τη μέρα περισσότερο στα αγωνιστικά θέλω του. Η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου ήταν εξαιρετική. Με πίσεη ψηλά που πνίγει τον αντίπαλο, με ευκαιρίες και γκολ. Όταν αυτό το στιλ παιχνιδιού αποκτήσει και την διάρκεια του 90λέπτου, θα τρίβετε τα ματάκια σας.

Ο Πόνσε χθες για παράδειγμα μπορεί να μη σκόραρε, αλλά όποιος έβλεπε τις κινήσεις του με και χωρίς τη μπάλα, δε γίνεται να μην καταλάβαινε ότι το κατέχει και με το παραπάνω. Ο Λιβάια έδωσε ρεσιτάλ για το πώς παίζεις πίσω από τον φορ. Ο δε Οικονόμου ήταν εξαιρετικός. Η ΑΕΚ πρέπει ήδη να ξεκινήσει να βγάζει χρήματα από το ταμείο της για να τον κάνει δικό της… Όχι ότι οι υπόλοιποι υστέρησαν…

Έχετε καταλάβει ότι κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Super League πλην των μεγάλων η ΑΕΚ πέτυχε ένα τεράστιο διπλό έχοντας δεχθεί επί τις ουσίας μία τελική και αυτή στο 88′, η οποίς προήλθε από ένα λάθος στο αριστερό άκρο της άμυνας; Θυμάστε πολλές φορές που η ΑΕΚ εκτός έδρας τα τελευταία χρόνια να έκανε τόσο πειστική εμφάνιση σε ότι αφορά την συνολική της παρουσία; Εγώ όχι.

Η ΑΕΚ με τη νίκη της αυτή, επούλωσε τις πληγές που άνοιξαν το βράδυ της Παρασκευής. Τα πνεύματα ηρέμησαν. Έχει μπροστά τις 15 μέρες για να προετοιμαστεί για το Γολγοθά που θα ξεκινήσει με συνεχόμενα παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων. Κάθε πράγμα όμως στον καιρό του. Αυτό που προέχει είναι η νίκη με τον Πανιώνιο. Μετά θα έρθει ο Άγιαξ και μετά ο ΠΑΟΚ.

Αυτά για το ματς. Για τα όσα ακολούθησαν θα κάνω μόνο ένα σχόλιο. Έχει απίστευτο γέλιο ο συνασπισμός των δύο λιμανιών. Πως ξεχαστήκαν τα λόγια τα… βαριά και οι ορκισμένοι εχθροί έχουν γίνει πλέον κολλητοί. Σε ΕΠΣ, σε Super League, σε ΕΠΟ, σε ανακοινώσεις για τη διαιτησία… Μαζί απέναντι στον κοινό τους εχθρό. Την ΑΕΚ.

Αυτή την ομάδα που δεν κάνει μεταγραφές, που την ειρωνεύονται για το υλικό της. Που την ειρωνεύονται για το γήπεδο που χτίζει. Που δεν κάνει επενδύσεις σε 36χρονους ή σε παίκτες που δεν έχει ζητήσει ο προπονητής της, αλλά τους παίρνει ο γιος του μπαμπά.

Αυτή την ομάδα λοιπόν που δεν τη βλέπουν γιατί είναι έτη φωτός μπροστά την τρέμουν! Γιατί βλέπουν ότι όσο και αν προσπαθούν, δεν έχουν το σωστό ποδοσφαιρικό κριτήριο για να προχωρήσουν. Και υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Η διοίκηση αυτής της ομάδας τα λάθη της τα αναγνωρίζει και τα διορθώνει. Οι «απέναντι» δεν τα αναγνωρίζουν ποτέ. Τους φταίνε μόνο οι άλλοι!

Φανταστείτε λοιπόν τι θα γινόταν αν… υπολόγιζαν την ΑΕΚ. Ε ρε γλέντια…

Για αυτό το λόγο ο ΑΕΚτζής δεν πρέπει να βάλλει κατά της ομάδας του. Όταν βλέπει τι γίνεται καθημερινά. Και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω να μην κάνει κριτική. Κάθε άλλο. Και κριτική οφείλει να κάνει και απαιτητικός πρέπει να είναι. Δεν πρέπει όμως να είναι διχαστικός. Να περνάει στο άλλο άκρο.

Το μεταγραφικό ταμείο

Την Παρασκευή το απόγευμα το Fws.gr αποκάλυψε ότι η ΑΕΚ δεν θα προχωρήσει σε άλλη μεταγραφή. Άφησε ένα πολύ μικρό παράθυρο για απόκτηση ελεύθερου ποδοσφαιριστή, μόνο αν η περίπτωση που θα ερχόταν στο προσκήνιο θα ικανοποιούσε τον Μαρίνου Ουζουνίδη. Το τι ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο.

Η ΑΕΚ επιβεβαίωσε ότι πήγαινε για δύο μεταγραφές 11άδας. Άρα αντιλαμβάνεστε όλοι ότι έβλεπαν και οι ίδιοι τα κενά που υπήρχαν. Στη θέση του αντί – Σιμόες και σε αυτή του εξτρέμ. Το ότι δεν αποκτήθηκε τελικά κανένας για μένα είναι λάθος! Ποιο είναι όμως το πραγματικό πρόβλημα στην όλη ιστορία;

Ξεκίνησε μία επίθεση και γράφτηκαν πράγματα που πραγματικά απορώ πως τα έγραψαν αυτά φίλοι της ΑΕΚ. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο άνθρωπος που την Παρασκευή το μεσημέρι στην κάμερα της Nova είπε ότι η ΑΕΚ πάει για δύο μεταγραφές, στη συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη είπε ότι δόθηκαν χρήματα για παίκτες υπερβολικά. Τελικά έδινε ή δεν έδινε η ΑΕΚ χρήματα;

Για μένα τα πράγματα είναι απλά. Η «Ένωση» είναι καλυμμένη σχεδόν σε όλες τις θέσεις και αυτό που είπε ο Ουζουνίδης είναι απόλυτα σωστό. Αν είναι να φέρεις κάποιον να φέρεις κάποιον καλύτερο. Όχι άλλον έναν ακόμα. Και ξέρω ότι σε αυτό ήταν σύμφωνη και η διοίκηση.

Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε όλο το ρόστερ της ΑΕΚ για να δούμε τις επιλογές της. Με Μπάρκα, Τσιντώτα και Γιαννίκογλου στον «1» υπάρχει υπεροπλία. Με Μπακάκη, Γκάλο, Χουλτ και Λόπες δεν υπάρχει κανένα θέμα για τους ακραίους μπακ. Στο κέντρο της άμυνας δε, το δίδυμο Οικονόμου – Λαμπρόπουλος δύσκολα θα «σπάσει» και έχει ανταποκριθεί σούπερ, υπάρχουν οι Τσόσιτς και Τσιγκρίνσκι που υγιείς είναι σούπερ, ενώ υπάρχουν και οι Σβάρνας και Γιαννούτσος.

Στη μεσαία γραμμή τα πράγματα είναι απλά. Για το δεξί άκρο υπάρχει ο Μπακασέτας και αποκτήθηκε και ο Γιαννιώτας. Για το αριστερό υπάρχουν οι Μάνταλος και Μπογέ. Με τον Αργεντινό όλα θα ξεκαθαρίσουν άμεσα. Προσθέστε επίσης και τον Αλμπάνη γιατί κάποιοι τον ξεχνάνε. Υπάρχουν δηλαδή πέντε παίκτες για δύο θέσεις.

Για τη θέση του «8» υπάρχουν οι Γαλανόπουλος, Άλεφ και ως τρίτη πλέον επιλογή ο Μοράν. Υπάρχει και ο Αϊντάρεβιτς, αλλά ας μην το… τραβάμε. Ο «μικρός» έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις φέτος. Ο Βραζιλιάνος έχει στοιχεία που δεν είχαν πέρσι οι άλλοι μέσοι. Θέλει απλά χρόνο και στήριξη. Ο Βάσκος δε, από τη στιγμή που δεν βρέθηκε ομάδα για να μας… απαλλάξει, δεν μπορεί να απαξιωθεί. Θα του δοθεί μία ακόμα ευκαιρία.

Ας αφήσουμε για λίγο τη θέση «6» και ας πάμε μπροστά. Παίζοντας με δύο μπροστά, είτε με διάταξη δύο επιθετικών, είτε με 1-1, η ΑΕΚ έχει Πόνσε και Λιβάια, δίδυμο που το λες και εξαιρετικό. Υπάρχουν ως back up επιλογές οι Γιακουμάκης και Κλωναρίδης. Ξεχνάνε όμως ορισμένοι, ότι τα δίδυμα μπορούν να αλλάξουν. Να παίξει δηλαδή ο Μάνταλος ή ο Μπακασέτας ως ελεύθερος πίσω από τον επιθετικό. Είτε αυτός είναι ο Λιβάια είτε ο Πόνσε. Άρα και εδώ δεν υπάρχει θέμα.

Που υπάρχει; Στη θέση του Πορτογάλου. Περισσότερο μάλιστα από αυτή του εξτρέμ. Αν γίνει κάτι με το Σιμόες, λύση θα βρεθεί. Πάντα θα βρίσκεται. Όμως η ΑΕΚ όφειλε να είναι προετοιμασμένη. Αυτό που δεν δέχομαι, είναι ότι άφησαν όλο αυτό το χρόνο να περάσει και στο τέλος έτρεχαν και δεν έφταναν. Γιατί αυτό έγινε. Στο τέλος έτρεχαν να μιλήσουν με τον Νάρσινγκ στο εξωτερικό και ασχολήθηκαν με τον Ραντόγια που δεν ήθελε να έρθει. Πίσω από αυτούς όμως τι επιλογές υπήρχαν; Δεν υπήρχε σε όλο τον πλανήτη ένας παίκτης που να (μας) κάνει;

Αν λοιπόν ζητήσεις ευθύνες, ζητάς από τους ανθρώπους που «τρέχουν» τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Από τον Αθλητικό και τον Τεχνικό Διευθυντή (Ματιάτσεβιτς και Λυμπερόπουλο), τους scouter και τον προπονητή! Αυτό που πρέπει να ψάξει κάποιος είναι γιατί δεν έκαναν μεταγραφή; Δεν είχε ζητήσει ο Μαρίνος παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Τι παίκτες του πρότειναν και δεν του έκαναν; Εκεί είναι το «ζουμί». Πόσες εναλλακτικές υπήρχαν;

Μην βιαστείτε να βγάλετε άκυρα συμπεράσματα. Δε θα αφήσω τον Μελισσανίδη απ’ έξω. Εδώ όλα θα γράφονται με το όνομά τους. Πάντα από τη μέρα που μπήκε μπροστά στην ιστορία της αναγέννησης της ΑΕΚ, όλα -και τα καλά και τα άσχημα- θα φέρουν τη δική του υπογραφή. Και ας μη βγήκε ποτέ μπροστά να πάρει τα credit στα καλά. Γιατί δεν έχει κάνει και λίγα. Κάποιοι ξεχνάνε πολύ εύκολα.

Αυτός δεν είπε «φταίω» πρόπερσι τα Χριστούγεννα; Δεν ανέλαβε την ευθύνη; Δεν διόρθωσε τα λάθη του; Δεν έχει μερίδιο στην κατάκτηση του περσινού τίτλου; Αυτός είναι η κεφαλή. Αυτός αποφασίζει και αυτός ξανακάνει την ΑΕΚ μεγάλη. Αυτός τα… ακούει κιόλας. Δεν το παίζει «πατερούλης» για όλους όπως ο Σαββίδης για παράδειγμα. Ούτε γουστάρει να τον πιάνουν κορόιδο και να φέρει την ΑΕΚ εκεί που την έφεραν άλλοι τα τελευταία χρόνια. Να τα ακούει όταν φταίει για το σωστό όμως λόγο.

Ο κόσμος βλέποντας την προοπτική του Champions League και τα εγγυημένα έσοδα περίμενε έστω μία μεταγραφή. Άλλοι για να ενισχυθεί περισσότερο η ομάδα, άλλοι για να δείξει ο πρόεδρος ότι βάζει λεφτά. Δίκιο έχουν μόνο όσοι το έβλεπαν από την πρώτη σκοπιά. Το δεύτερο δεν το έκανε και δε θα το κάνει ποτέ. Η ευθύνη του «Τίγρη» είναι ότι δεν πίεσε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν το έκανε γιατί έκρινε πως το υπάρχον ρόστερ είναι ικανό να κάνει αυτά που όλοι ονειρεύονται. Ήδη -έστω και αποδυναμωμένο σε σχέση με το περσινό κυρίως λόγω των αποχωρήσεων και των τραυματισμών- πέτυχε την υπέρβαση του Champions League. Το δικό του κριτήριο άλλωστε ήταν αυτό που έφερε την ΑΕΚ μέχρι εδώ…

ΥΓ: Για το τέλος άφησα κάτι προσωπικό. Ψέματα σε ρεπορτάζ δεν έχω γράψει ποτέ. Δεν έχω «κατηγορήσει» άνθρωπο δίχως να έχω αποδείξεις. Ούτε κρίνω τις επιλογές του. Μέσω της «Live Sport» αποκάλυψα τους λόγους που η ΑΕΚ αποφάσισε να μην κάνει νέα πρόταση στον Κονέ. Για ποιους λόγους δεν τον ήθελαν Μελισσανίδης και Ουζουνίδης.

Δεν αμφισβήτησα ούτε την ποδοσφαιρική αξία του παίκτη, ούτε τη συμβολή του στην κατάκτηση του περσινού τίτλου. Μετέφερα ρεπορτάζ το οποίο ήταν 1000% έγκυρο. Όποιος θέλει να το αμφισβητήσει μπορεί να το κάνει… Be my guest! Νέα πρόταση πάντως στον παίκτη δεν έγινε πέραν αυτής του περασμένου Ιουλίου. Γιατί άραγε; Όχι γιατί κάποιοι επέμεναν ότι τον ήθελαν…

Όσο για τα «κουτσαβάκια» που έσπευσαν να μεταφέρουν και να σχολιάσουν διάφορα (και σήμερα), ας συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δουλοπρεπώς…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς