20.8 C
Athens

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Απόλλωνα Λεμεσού στο επιθετικό 4-4-2 του Καταλά

Ο Απόλλων Λεμεσού μπαίνει στην εποχή Καταλά, σε ένα ισπανικό μοντέλο που τού προσφέρει αρκετές αρετές στο μεσοεπιθετικό του παιχνίδι αλλά και χτυπητές αδυναμίες στο αμυντικό transition

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε (20:00) στο ΓΣΠ της Λευκωσίας απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού, μία καλοδουλεμένη και φρεσκαρισμένη ομάδα που ως κοινό σημείο αναφοράς της με τους Πειραιώτες έχει την αλλαγή σελίδας στον πάγκο της, ακολουθώντας κι αυτή το ισπανικό μοντέλο με τον νεαρό Ισπανό Νταβίντ Καταλά.

Οι Κύπριοι που αποκλείστηκαν στον τρίτο προκριματικό του Champions League από την σαφώς ανώτερή τους Μακάμπι Χάιφα, ρίχνονται στη μάχη των playoffs του Europa League με μία νέα ποδοσφαιρική συνταγή που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί στο χορτάρι, καθώς ο Καταλά θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο το κόντρα στους Ερυθρόλευκους, αλλά είναι βέβαιο ότι εμπεριέχει στοιχεία επιθετικού ποδοσφαίρου, με έμφαση στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου και «χτυπητές» αδυναμίες στο αμυντικό transition.

Εν ολίγοις το πλάνο του Καταλά στον Απόλλωνα εμπεριέχει ρίσκο αλλά και ποδόσφαιρο κυριαρχίας, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από την πρώτη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στην οποία η κυπριακή ομάδα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τον δευτερεύοντα ρόλο.

Σε αυτά τα πλαίσια ο Καταλά αναμένεται να εφαρμόσει με το… καλησπέρα το αγαπημένο του επιθετικό σύστημα (4-4-2) που από τη μία «γεμίζει» με επιλογές τον άξονα και από την άλλη ελλοχεύει πολλούς κινδύνους στο αμυντικό μισό και κάθε φορά που ο Ολυμπιακός θα βγαίνει στην αντεπίθεση.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας θέλουν να το εκμεταλλευτούν και με τα γρήγορα πόδια των Μασούρα και Ραντζέλοβιτς να δημιουργήσουν τις προσδοκίες για κάτι καλό κυρίως με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας του Απόλλωνα, που είναι και το αδύνατό του σημείο. Αρκεί να δει κανείς τα γκολ που δέχθηκε από τη Μακάμπι στο Ισραήλ για να καταλάβει το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί από τις μπαλιές στην «πλάτη» της άμυνας των Κύπριων, που δεν έχουν και τις καλύτερες αλληλοκαλύψεις.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Απόλλωνας είναι αρκετά επικίνδυνος στο επιθετικό του τρίτο, με τους Κολ και Κυριάκου να προσφέρουν ασφάλεια στα χαφ και τους Πίττα και Ονγκεντά να δημιουργούν συνεχώς ρήγματα από τις πτέρυγες.

Ο Απόλλωνας θα βασίσει πολλά σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του επιδιώκοντας να έχει την περισσότερη ώρα την μπάλα στο δικό του γήπεδο, καθώς και να εκμεταλλευτεί τις έξυπνες κινήσεις του προωθημένου Γιάνγκα, ο οποίος δεν φημίζεται τόσο για την έφεσή του στο σκοράρισμα, όσο για τη συνεισφορά του στο παιχνίδι κατοχής της ομάδας του και την δυνατότητα να «τραβάει» μαζί του εκτός περιοχής του σέντερ μπακ των αντιπάλων ανοίγοντας χώρους για τα εξτρέμ αλλά και τα χαφ που δεν… φοβούνται να πατήσουν περιοχή.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς