19.9 C
Athens

Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σκύλο – Κόλλησε από τον ιδιοκτήτη του

Ένας σκύλος έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων, αφού κόλλησε τον ιό από τον ιδιοκτήτη του, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι το πρώτο κρούσμα, όπως αναφέρει το BBC, και οι υπεύθυνοι της υγείας λένε ότι η απομόνωση από τα κατοικίδια ζώα όταν έχουν μολυνθεί είναι σημαντική.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους, δήλωσε ειδικός.

Περίπου 35.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν πλέον επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα στην Ευρώπη και τη βόρεια και νότια Αμερική. Έχουν σημειωθεί 12 θάνατοι που συνδέονται με την επιδημία.

Μετά από μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μάιο, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό συμβαίνει καθώς οι προμήθειες του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εξαντληθούν έως ότου φτάσει μια νέα παράδοση 100.000 εμβολίων κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε σκύλο σημειώθηκε στο Παρίσι και αναφέρθηκε στο «The Lancet». Δύο άνδρες – που ζούσαν στο ίδιο σπίτι – παρατήρησαν αλλοιώσεις στο κυνηγόσκυλό τους 12 ημέρες αφότου άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο ιός που μόλυνε τον σκύλο ήταν ακριβώς ο ίδιος με τον ιό που μόλυνε τους άνδρες, αναφέρεται στην έκθεση. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν μαζί με τον σκύλο τους.

Η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του Τμήματος Πανδημίας και Επιδημικών Ασθενειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά, άρα σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν, αλλά δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και να μολύνει άλλους σκύλους, ούτε σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να επαναμολύνει τον άνθρωπο αν έχει μολυνθεί».

Τα αποθέματα εμβολίων για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων είναι επί του παρόντος περιορισμένα παγκοσμίως. Υπήρξε μια αύξηση 20% στα κρούσματα που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα, η οποία ήταν επίσης 20% μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και οι παγκόσμιοι ηγέτες της υγείας τονίζουν τη σημασία που έχει για όλες τις χώρες να δώσουν πληροφορίες σε αυτές τις κοινότητες για να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους.

ΠΗΓΗΣΚΑΪ
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς