17.7 C
Athens

Τράβιτσα στον ΑΘΛΟ: Άκουσα την καρδιά μου για τον Ολυμπιακό, δεν αφήνεις να περάσει τέτοια ευκαιρία

Το τηλεφώνημα του Τζουλιάνι, η προτροπή του πατέρα του και ο ενθουσιασμός που θα φορέσει τα ερυθρόλευκα: Ο Ντράγκαν Τράβιτσα στην πρώτη του απολαυστική συνέντευξη στον ΑΘΛΟ ως παίκτης του Ολυμπιακού αποκαλύπτει τα πάντα για τη μεταγραφή του και αναφέρεται στη δικαστική διαμάχη με τον Έρβιν Ενγκαπέ

Το τηλεφώνημα του Τζουλιάνι, η προτροπή του πατέρα του και ο ενθουσιασμός που θα φορέσει τα ερυθρόλευκα: Ο Ντράγκαν Τράβιτσα δίνει στον ΑΘΛΟ την πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη ως παίκτης του Ολυμπιακού, αποκαλύπτει τα πάντα για τη μεταγραφή του και αναφέρεται στη δικαστική διαμάχη με τον Έρβιν Ενγκαπέ

Είναι κοινώς παραδεκτό πως εντός και εκτός τάραφλεξ ο πασαδόρος αποτελεί τον ηγέτη. Αυτόν που θα βγει μπροστά ειδικά στα άσχημα και θα δείξει πως είναι ο μεγάλος εγκέφαλος του συνόλου. Θα είναι υποστηρικτικός με τους συμπαίκτες του, θα παθιαστεί, θα διατηρήσει το καθαρό μυαλό για να ενεργοποιήσει τους υπόλοιπους. Ένα κανονικό μηχανάκι.

Δεν θα μπορούσε να μην ισχύει κάτι τέτοιο για τον Ντράγκαν Τράβιτσα. Στο αίμα του κυλούσε πάντα το βόλεϊ αφού ο πατέρας του, Λιούμπομιρ, είναι ένα τεράστιο όνομα στον χάρτη και τον μύησε από νωρίς στο άθλημα.

Με ένα παλμαρέ που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί του, με 200 συμμετοχές στην εθνική Ιταλίας και μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ευρωπαϊκά, με πρωταθλήματα, κύπελλα, Τσάμπιονς Λιγκ, ο Τράβιτσα παραμένει το ίδιο ταπεινός όπως όταν ξεκίνησε την καριέρα του. Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα χρόνια;

Ανέβηκε σκαλοπάτια. Έπαιξε στο κορυφαίο επίπεδο. Δοκίμασε τον εαυτό του στα δύσκολα και διψάει ακόμα για περισσότερα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο 36χρονος Ιταλοκροάτης πασαδόρος αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Ολυμπιακού προκειμένου την επόμενη σεζόν να γίνει ο εγκέφαλος των Ερυθρόλευκων και εκείνος που θα συμβάλλει με τον τρόπο που εκείνος ξέρει για να τους επαναφέρει στην κορυφή κυνηγώντας και το καλύτερο στην Ευρώπη.

Ενθουσιασμένος για τη νέα του περιπέτεια μακριά από την Ιταλία, ειλικρινής και κατασταλαγμένος, ο Τράβιτσα ξετυλίγει το κουβάρι της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό αποκλειστικά στον ΑΘΛΟ και μιλά για την προτροπή του πατέρα του, τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι που γνωρίζει εδώ και μια δεκαετία λόγω της κοινής θητείας τους στη Λούμπε (κατέκτησαν το Scudetto) αλλά και τη δικαστική διαμάχη του με τον Έρβιν Ενγκαπέ για όσα συνέβησαν στον πρώτο ημιτελικό του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε ανάμεσα σε Περούτζια και Μόντενα.

Πώς όμως ήταν για εκείνον η διετία στην Περούτζια; Συνολικά του αφήνει μια πολύ γλυκιά γεύση. Υπήρξαν μεν απρόοπτα με τραυματισμούς, κορωνοϊό και ντεφορμάρισμα σε κακό τάιμινγκ που δεν επέτρεψαν στην ομάδα του να πετύχει όλους της τους στόχους, όμως τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν μπορούν να αναιρέσουν όλη τη σκληρή δουλειά που έγινε.

«Ήταν μια μακρά και πολύ έντονη η σεζόν που ολοκληρώθηκε. Είχαμε εξαιρετική ομάδα και αυτά τα δύο χρόνια απόλαυσα το ομαδικό πνεύμα. Πέρασα πάρα πολλά χρόνια στην Ιταλία και το 2013 αποφάσισα να αποκτήσω εμπειρία και εκτός. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν πριν επιστρέψω στην Ιταλία όπου σκεφτόμουν να μείνω εδώ ως το τέλος της καριέρας μου. Πρώτα βρέθηκα στην Πάντοβα που είναι η πόλη που γεννήθηκα και μετά ήρθε η ευκαιρία της Περούτζια όπου ήθελα να κερδίσω κάτι πολύ σημαντικό».

Τον πρώτο χρόνο κατακτήσαμε το Super Cup στη συνέχεια πήγαμε στους τελικούς Κυπέλλου και πρωταθλήματος. Περάσαμε τραυματισμούς αφού ο Ατανασίεβιτς ήταν εκτός και μπορεί να μην κερδίσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ και το πρωτάθλημα αλλά δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Πέρυσι, η χρονιά ήταν διαφορετική γιατί η ομάδα χτίστηκε για να πετύχει περισσότερα συγκριτικά με τη σεζόν 2020/21. Ήμασταν σε τρομερή φόρμα τον Ιανουάριο όταν κερδίσαμε το Κύπελλο αλλά μετά αντιμετωπίσαμε προβλήματα τραυματισμού και δεν είχαμε την ίδια απόδοση με αυτή στην αρχή της σεζόν.

Αποκλειστήκαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Τρεντίνο και χάσαμε το πρωτάθλημα από τη Λούμπε που βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση από εμάς. Ήμασταν εκνευρισμένοι με τα αποτελέσματα στους τελικούς γιατί θα μπορούσαμε να κερδίσουμε τα πάντα», παραδέχεται και τονίζει το αυτονόητο: «Όμως, έτσι είναι ο αθλητισμός».

Το χρονικό της μεταγραφής στον Ολυμπιακό και η προτροπή του μπαμπά Τράβιτσα

Το τηλέφωνο του Τράβιτσα χτυπάει και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στη Λούμπε. Δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να του προτείνει να έρθει στον Ολυμπιακό και ενθουσιάστηκε από τα όσα άκουσε, αποφασίζοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπογράψει.

Συστάσεις εξάλλου δεν χρειάζονταν. Ήξερε τι σημαίνει Ολυμπιακός αφού όταν εκείνος ήταν παιδί, ο πατέρας του, Λιούμπομιρ Τράβιτσα, καθόταν στον ερυθρόλευκο πάγκο με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, εκείνος ήταν που τον προέτρεψε με τον ίδιο ενθουσιασμό να πιάσει Λιμάνι, ξυπνώντας του μνήμες από την παρουσία του στον Πειραιά πριν από ακριβώς 20 χρόνια.

«Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θέλει έναν έμπειρο πασαδόρο με προσωπικότητα. Γνωριζόμασταν από την περίοδο που ήμασταν μαζί στη Λούμπε και ξέρει ότι μπορώ να περάσω τα δυνατά στοιχεία μου στο σύνολο και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να έρθω στον Ολυμπιακό.

Αισθάνθηκα φοβερή έκπληξη, δεν το περίμενα και άρχισα να το σκέφτομαι έντονα, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Έχω ακόμα χρόνια να παίξω σε υψηλό επίπεδο και θέλω να το απολαύσω 100%. Ξέρω ότι στην Ελλάδα το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και προφανώς ο Ολυμπιακός είναι ένας φανταστικός σύλλογος».

Ο πατέρας μου ήταν προπονητής εκεί και του τηλεφώνησα αμέσως για να μου πει τη γνώμη του: “Αν έχεις την πρόταση, μην το σκέφτεσαι και πήγαινε. Θα είναι μοναδική εμπειρία”.

Είναι τεράστια η χαρά του που θα είμαι στην Ελλάδα και ποιος ξέρει ίσως έρθει να με δει να παίζω. Αγαπάει την Ελλάδα, την Αθήνα, τον Ολυμπιακό. Τώρα βρίσκεται στην Τυνησία και απολαμβάνει την προπονητική εκεί. Έχω δει και στο παρελθόν την ενέργεια που προσφέρουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού όταν τους έχεις στο πλευρό σου και είναι τιμή για μένα που θα αγωνιστώ και για εκείνους.

Έχω παίξει αντίπαλος με τη νέα μου ομάδα, όταν ήμουν στην Μπέλγκοροντ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η σύντροφός μου με παρακίνησε επίσης. Άκουσα την καρδιά μου που έλεγε να πάω στον Ολυμπιακό. Να παλέψω για τίτλους. Όταν ένας τέτοιος σύλλογος σου δίνει την ευκαιρία δεν την αφήνεις, είναι πολύ μεγάλο το κίνητρο και για μένα το ισχυρότερο».

Τράβιτσα

Η συνεργασία με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι και η δική του εξέλιξη

Ο «Ντράγκο» αποκαλύπτει πως η μεταγραφή ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μέρες και εξηγεί στον ΑΘΛΟ πόσο σπουδαίος είναι ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι ως προπονητής: Στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει με τους παίκτες του, στις ώρες που αφιερώνει στην προπόνηση (ως γνήσιος Ιταλός), ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα δικά του αγωνιστικά στοιχεία που βελτίωσε με το πέρασμα των ετών, παραδεχόμενος πως η θητεία του στην Μπέλγκοροντ ήταν κομβική για να εξελίξει το δικό του παιχνίδι.

«Ο Αλμπέρτο με έπεισε πολύ εύκολα και μέσα σε τρεις μέρες έγιναν τα πάντα.Έπαιξε ρόλο και το ότι μαζί του πέρασα εξαιρετικά. Είχαμε κερδίσει δύο τίτλους μαζί στη Λούμπε. Δουλεύει πολύ και περνάει ώρες στην προπόνηση. Στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν οι ομάδες του βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Έχει ταλέντο να βρίσκει τις συγκεκριμένες αδυναμίες στο σύνολο και να δουλέψει πάνω σε αυτές, να βρει τα δυνατά σημεία και να πάρει το καλύτερο από τους παίκτες του. Για παράδειγμα αν εγώ ή η ομάδα δεν είναι καλή στην άμυνα θα αφιερώσει πολλές ασκήσεις για να τη βελτιώσει. Έχει ένα συμπαγές σύστημα. Πώς να δουλέψει με τακτική στο σέρβις και στο μπλοκ. Είναι εξαιρετικός στην προετοιμασία. Φυσικά και όταν δουλεύεις σε τέτοιο βαθμό κατά τη διάρκεια της σεζόν, έχεις τη δυνατότητα να παρουσιαστείς καλύτερος και καλύτερος.

Οι Ιταλοί προπονητές σου δίνουν κίνητρο και έχουν τρομερή ενέργεια που σου μεταδίδουν. Έχω μόνο καλά πράγματα να πω για τον Αλμπέρτο και ανυπομονώ να δουλέψω μαζί του. Είναι σημαντικό που θα έχει παίκτες που έχουν δουλέψει μαζί του και αντιλαμβάνονται τον τρόπο του.

Είναι απαραίτητο ασφαλώς ο κάθε αθλητής να έχει το πάθος να εξελιχθεί και να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του. Τη νοοτροπία να παλέψει για τη νίκη. Θέλει τέτοιους παίκτες και όχι μόνο να έχουν την καλή τεχνική κατάρτιση.

Όσον αφορά σε εμένα, θεωρώ πως έχω σωστή τεχνική στο μπλοκ (όπως άλμα στο σωστό τάιμινγκ) κι έχω βελτιώσει πάρα πολύ το σέρβις μου στο πέρασμα των ετών. Είμαι τυχερός που έχω δουλέψει σε βαθμό να μην έχω πολλά λανθασμένα σέρβις και παράλληλα να δημιουργήσω πρόβλημα στην αντίπαλη υποδοχή. Στην αρχή της καριέρας μου δεν ήμουν καλός στο να παίζω με τους κεντρικούς. Στη Ρωσία δουλεύοντας με τον Μιζέρσκι στο κέντρο έφτιαξα το παιχνίδι μου στον πρώτο χρόνο, κάτι που διατήρησα έντονα αργότερα και σε Πάντοβα και προφανώς στην Περούτζια. Όλα ασφαλώς για τον πασαδόρο έχουν να κάνουν και με τους συμπαίκτες αλλά και τον τρόπο που παίζουν και εκείνοι και στη σύνδεση του μαζί τους».

Η δικαστική διαμάχη με τους Ενγκαπέ – Λεάλ και η πρώτη δικαίωση του Τράβιτσα

Πριν από τρεις μήνες, ο πρώτος ημιτελικός στη σειρά Περούτζια – Μόντενα στα πλέι οφ του ιταλικού πρωταθλήματος στιγματίστηκε από τη σύρραξη μεταξύ παικτών των δύο ομάδων με αφορμή τη λεκτική διαμάχη του Λεάλ, του Ενγκαπέ και του Τράβιτσα.

Οι δύο παίκτες της Μόντενα κατηγόρησαν τον Ιταλοκροάτη πως προέβη σε ρατσιστική λεκτική επίθεση στον Λεάλ κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τη live μετάδοση του αγώνα, ούτε από τις εκθέσεις των παρατηρητών, ούτε από τα video που κυκλοφόρησαν. Αντίθετα, ο Λεάλ ήταν εκείνος που τιμωρήθηκε αρχικά με τέσσερις αγωνιστικές, αν και εν τέλει εξέτισε μόνο τη μία.

Η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις αφού ειδικά ο Ενγκαπέ (που δεν φημίζεται για τις ψύχραιμες αντιδράσεις του) έφτασε σε σημείο να κάνει χυδαίες αναρτήσεις και να στείλει άκρως υβριστικά και προσβλητικά μηνύματα στον πρώην παίκτη της Περούτζια. Προφανώς για τον Τράβιτσα τίποτα δεν έχει τελειώσει, αφού κατέθεσε μήνυση τόσο στον Λεάλ όσο και στον Ενγκαπέ για τα όσα ακολούθησαν. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός που απορρίπτει κάθε κατηγορία, έχει δικαιωθεί από το αθλητικό δικαστήριο.

«Όλοι μπορούν να δουν τι συνέβη. Ο Λεάλ προκαλούσε τους συμπαίκτες μου και εγώ τους υπερασπίστηκα και του είπα να γυρίσει το κεφάλι του και να κοιτάξει τη δική του ομάδα. Άρχισε να βρίζει. Μετά το τέλος του αγώνα ενώ περίμενα να τελειώσει η ιστορία και να δώσουμε τα χέρια όπως συμβαίνει συνήθως. Αντ’ αυτού ήρθε και με κλώτσησε σε ευαίσθητο σημείο πριν ακολουθήσει η σύρραξη.

Την επόμενη μέρα ο Ενγκαπέ με κατηγόρησε στα σόσιαλ μίντια πως είπα κάτι ρατσιστικό στον Λεάλ, αλλά όλοι ξέρουν πως δεν είναι αλήθεια. Όσοι ήταν μπροστά, οι διαιτητές που δεν κατέγραψαν κάτι στο φύλλο αγώνα. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος και συνολικά στα τόσα χρόνια καριέρας μου, έχω υπάρξει συμπαίκτης με πάρα πολλούς αθλητές από κάθε γωνιά του κόσμου. Οπότε στο τέλος της ημέρας δεν δέχομαι ποτέ κανείς να με κατηγορήσει για ρατσισμό, για αυτό και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Αυτού του είδους οι κατηγορίες δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες. Πρέπει να είμαστε παραδείγματα για τα παιδιά και τους ανθρώπους. Δεν μπορεί κανείς να σε κατηγορεί για κάτι που δεν είπες γιατί θέλει να υποστηρίξει τη βίαιη πράξη του συμπαίκτη του.

Τράβιτσα Ενγκαπέ

Θα παλέψω ως το τέλος για να καταλάβει ο κόσμος την αλήθεια. Τα σόσιαλ μίντια είναι επικίνδυνα σε αυτές τις καταστάσεις. Για τρεις μέρες εγώ και η οικογένειά μου δεχθήκαμε τρομερά μηνύματα.

Σε μερικές περιπτώσεις ο κόσμος πιστεύει τέτοιου είδους παίκτες απλώς γιατί είναι δημοφιλείς και καλοί αγωνιστικά. Είναι επικίνδυνο αν χρησιμοποιείς τα σόσιαλ με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει και η καλή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αν χρησιμοποιηθούν σωστά τότε μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο. Ζω σε έναν κόσμο που μαθαίνω πράγματα και θέλω η επόμενη γενιά να έχει μάθει πράγματα από τη δική μας. Φυσικά θέλω να υπερασπιστώ και την οικογένειά μου, όχι μόνο εμένα.

Δεν μίλησα μετά το ματς ούτε με τον Λεάλ ούτε με τον Ενγκαπέ. Έλαβα κάποια απαίσια μηνύματα, αλλά θα το λύσουμε στα δικαστήρια. Όλοι θα ενημερωθούν κατάλληλα για τη νομική διαδικασία.

Δεν είναι μόνο ότι ο Ενγκαπέ έδωσε συνέχεια δημόσια στα σόσιαλ μίντια αλλά μου έγραψε ιδιωτικά ακόμα πιο τραγικά πράγματα. Αυτό που με κάνει ακόμα πιο έξαλλο είναι ότι εγώ και ο Έρβιν είχαμε παίξει στα πλέι οφ με τη Μόντενα πριν από λίγα χρόνια και είχαμε μια καλή συνεννόηση στο τάραφλεξ σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτά που έγραψε με εξέπληξαν αρνητικά γιατί με ήξερε. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα γράφει αυτός. Θύμωσα πάρα πολύ και μίλησα με τον δικηγόρο μου. Παίζαμε ημιτελικούς και ο Λεάλ είχε τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές (πριν μειωθεί η ποινή).

Βρήκαν έναν πολύ άθλιο τρόπο να δικαιολογήσουν την κλωτσιά που μου έριξε ο Λεάλ δημιουργώντας μια κακή ιστορία. Για μένα αυτό είναι το χειρότερο. Το να δημιουργήσεις ένα παραμύθι. Όταν κάνεις τέτοια πράγματα πρέπει να πληρώσεις και δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε αυτά. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο από παίκτες τέτοιου επιπέδου και δεν μου συνέβη ποτέ κάτι ανάλογο στα 20 χρόνια της καριέρας μου στα γήπεδα. Λένε όλοι ότι είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο. Κορυφαίοι είναι αυτοί που έχουν ανθρώπινη αξία και μυαλό. Αν δεν τα έχεις, δεν είσαι μεγάλος παίκτης».

Εκπλήρωσε μια από τις επιθυμίες του εκτός τάραφλεξ

Το φετινό καλοκαίρι θα βρει τον Τράβιτσα πατέρα, αφού η σύντροφός του εγκυμονεί το πρώτο τους παιδάκι και οι δύο τους ζουν στιγμές μεγάλης ευτυχίας.

Ταυτόχρονα, ο διεθνής με την Ιταλία ετοιμάζεται για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού και ήδη έχει φροντίσει να εκπληρώσει μια από τις επιθυμίες του εκτός τάραφλεξ: Στην αγαπημένη του Πάντοβα έχει δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο που αποτελεί το καλύτερο σημείο συνάντησης για παιδιά, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές και γενικότερα για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

«Έχω ένα αθλητικό κέντρο στην Πάντοβα με έξι γηπεδάκια μπιτς βόλεϊ και πάντελ. Έχουμε 10 προπονητές και ομάδες που έρχονται για προπονήσεις είτε για διασκέδαση, είτε επαγγελματικά. Έχει ένα εστιατόριο-μπαρ με καλή μουσική, ιδανικό και τώρα για το καλοκαίρι και είμαστε χαρούμενοι που μπορούν να παίξουν ευχάριστα όλοι υπό τις οδηγίες επαγγελματιών. Έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών που θέλουν να δοκιμαστούν στην άμμο και να αφήσουν για λίγο τη σάλα, άλλους που θέλουν να μείνουν σε καλή φυσική κατάσταση και να παίξουν με φίλους. Κάνουμε ξεχωριστές προπονήσεις μέσα στη μέρα και το έχουμε μετατρέψει σε ένα φοβερό meeting point».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς