22.1 C
Athens

Να βρει αντίδοτο στις πάσες στην πλάτη της άμυνας

Ο Ολυμπιακός δεν έχει να επιλύσει μόνο το πρόβλημα της δημιουργίας, αλλά καλείται να βελτιώσει και την αμυντική λειτουργία του, που παρουσιάζει αστάθεια στις αρχές της σεζόν - Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την προετοιμασία του για τον ευρωπαϊκό επαναληπτικό με τη Σλόβαν στην Μπρατισλάβα (11/8). Η πρόκριση στα πλέι-οφ του Europa League και η είσοδος στους ομίλους της δεύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αποτελεί στόχο προκειμένου η ομάδα να επανακτήσει την ηρεμία και να βρει ξανά αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Δεν θα «γιατρευτούν» όλες οι πληγές που άφησε ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Χάιφα στα προκριματικά του Champions League, αλλά θα είναι μία αντίδραση ενόψει και της έναρξης του Πρωταθλήματος.

Ένα από τα αγωνιστικά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό είναι οι φάσεις που δέχεται ο Ολυμπιακός στην πλάτη της άμυνάς του. Δεν είναι ευθύνη μόνο των στόπερ ή των αμυντικών, αλλά όλης της ομάδας το πώς αμύνεται. Προφανώς, στον πρώτο αγώνα με τη Σλόβαν, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έκανε λανθασμένη εκτίμηση και χρεώνεται το βάρος για το γκολ που δέχθηκαν οι Ερυθρόλευκοι. Ήταν μία βαθιά μπαλιά από τα αριστερά της άμυνας των Σλοβάκων και χρειαζόταν ένα απλό διώξιμο για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Τέτοιες φάσεις, ο Έλληνας στόπερ τις έχει για «ψωμοτύρι» και πρέπει να τις καθαρίζει μόνο και μόνο με την εμπειρία του.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα βλέπει τον αντίπαλο να τής δημιουργεί μπελάδες στην πλάτη της άμυνας, δεχόμενη κάθετες πάσες ή πλαγιοκοπήσεις από τα άκρα, που μπορούν να «πληγώσουν» κάθε σύλλογο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο της έντασης και της ταχύτητας. Χρειάζονται καλύτερες τοποθετήσεις από όλους όταν ο Ολυμπιακός δεν έχει την μπάλα στην κατοχή του. Πιο συμπαγείς γραμμές, με πιο αποδοτικές αλληλοκαλύψεις (από τους ακραίους μπακ, τους κεντρικούς χαφ και γενικότερα από όλους τους ποδοσφαιριστές εντός αγωνιστικού χώρου) και ξεκάθαροι ρόλοι για το ποιος μαρκάρει πού.

Και βέβαια, στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και η ουσία, οπότε δεν είναι κακό η μπάλα να απομακρύνεται όπως-όπως όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος «γκέλας». Είναι καλύτερο το να γίνει ένα άκομψο φάουλ ή να φύγει η μπάλα εκτός γηπέδου, από το ο Πρωταθλητής Ελλάδας να συνεχίσει να δέχεται «φθηνά» γκολ.

Στο παιχνίδι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η Σλόβαν δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο. Με τους γρήγορους παίκτες που διαθέτει, βγήκε αρκετές φορές στην κόντρα και με δύο-τρεις πάσες προκάλεσε προβλήματα. Ήξερε, όμως, πού να δώσει την μπάλα όταν τη φέρει στην κατοχή της και είχε κίνηση στο χώρο. Ο Ολυμπιακός δεν έχει κακούς στόπερ. Ίσα-ίσα.

Οι Κώστας Μανωλάς, Παπέ Αμπού Σισέ και Σωκράτης Παπασταθόπουλος συνδυάζουν την ταχύτητα και το μυαλό. Ωστόσο, είναι πιθανό μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου να προκύψουν αλλαγές στη στελέχωση στο κέντρο της άμυνας με ενδεχόμενες αποχωρήσεις και πιθανές αφίξεις.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι Ερυθρόλευκοι κοιτάζουν τον επόμενο αγώνα τους. Και αν δεν προλάβει ο Μανωλάς να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να είναι διαθέσιμος, ο Κάρλος Κορμπεράν λογικά θα διατηρήσει το δίδυμο στόπερ των Παπασταθόπουλου και Σισέ.

Η βελτίωση στο αμυντικό παιχνίδι είναι μονόδρομος, καθώς από τη μέση και μπροστά εκκρεμεί η ποιοτική ενίσχυση της ομάδας και μέχρι να συμβεί αυτό ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να δώσει άλλα δικαιώματα και καλείται να προστατέψει την άμυνα για να παίρνει αποτελέσματα.

Άλλωστε, η ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία χτισίματος από την αρχή και στην παρούσα φάση χρειάζεται να βελτιώσει τους βασικούς τομείς του παιχνιδιού της και να επιτυγχάνει το σκοπό της σε κάθε ματς ξεχωριστά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς