22.6 C
Athens

Ο Σαμέλβουο ανέλαβε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ζάκσα

Η Ζάκσα κατέκτησε δύο διαδοχικά CEV Champions League την τελευταία διετία με διαφορετικούς προπονητές (Γκρίμπιτς, Κρέτσου). Το πλάνο της τρεμπλούχου Πολωνίας έχει βγει με το παραπάνω οπότε (και) το φετινό καλοκαίρι προχώρησε σε αλλαγή προπονητή.

Ο Τουόμας Σαμέλβουο ανακοινώθηκε από τους πρωταθλητές Ευρώπης και επιστρέφει πια ως προπονητής στην ομάδα που είχε αγωνιστεί ως παίκτης τη σεζόν 2009-2010. Ο 46χρονος Φινλανδός ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής από την εθνική ομάδα της πατρίδας του το 2013 και εκεί παρέμεινε ως το 2018.

Το 2016 ξεκίνησε να δουλεύει στη Ρωσία για λογαριασμό της Κεμέροβο πριν πάρει μεταγραφή για τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης το 2019: Τότε ήταν που ανέλαβε και την εθνική Ρωσίας με την οποία κατέκτησε το VNL το 2019 αλλά και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο δύο χρόνια αργότερα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωστόσο τον έκανε να αποχωρήσει τόσο από τη Ζενίτ όσο και από την εθνική Ρωσίας, με τη Ζάκσα να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και να συμφωνεί μαζί του.

Οι πρωταθλητές Πολωνίας φρόντισαν να διατηρήσουν τον βασικό κορμό τους, δυνάμωσαν τρομερά στο κέντρο με τις προσθήκες του Ντμίτρο Πασίτσκι (Ουκρανός πρώην παίκτης της Ζενίτ του Σαμέλβουο) και του Τουάν Βίλτενμπεργκ (Ολλανδός πρώην της Λατίνα) αλλά εξακολουθούν να αναζητούν – σε μια αγορά με λίγες επιλογές – τον αντικαταστάτη του MVP τους την περασμένη σεζόν, Καμίλ Σεμένιουκ, που παραχωρήθηκε στην Περούτζια.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς