23.3 C
Athens

Ολυμπιακός – Μακάμπι Χάιφα 0-4: Νύχτα τρόμου, η ώρα των αποφάσεων έφτασε

Ο Ολυμπιακός δεν... εμφανίστηκε ποτέ στον επαναληπτικό και γνώρισε βαριά ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα με 0-4, συνεχίζοντας στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League όπου θα αντιμετωπίσει τη Σλόβαν Μπρατισλάβας

Ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριά ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα με 4-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League έσβησε μόλις στον 2ο προκριματικό γύρο. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα παίξει με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για δεύτερη διαδοχική σεζόν, αυτήν τη φορά στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Πρώτο ματς στο Φάληρο (4/8) και η ρεβάνς στη Σλοβακία (11/8).

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν κάκιστη απόδοση και δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μία καθαρή ευκαιρία και στα δύο παιχνίδια (εκτός από αυτό που σημείωσε ο Ζινκερνάγκελ στο Ισραήλ). Η Μακάμπι Χάιφα προηγήθηκε στο 5′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσέρι και ο Πιερό σκόραρε δύο φορές με το κεφάλι στο δεύτερο ημίχρονο, μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (61′, 65′), σφραγίζοντας την τεράστια πρόκριση για την Πρωταθλήτρια Ισραήλ, που σημείωσε και τέταρτο γκολ με τον Φανί στο 87′. Με το σκορ στο 0-1, ο ανεκδιήγητος διαιτητής Στεφάνσκι δεν υπέδειξε πέναλτι σε χέρι του Πλάνιτς στο 12ο λεπτό.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρουσίασε μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς ιδέες, δημιουργία και απειλή προς την αντίπαλη εστία. Η νύχτα είναι δύσκολη, αλλά ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο μέγεθος και θα βγει πιο δυνατός, αρκεί να πάρει ως σύλλογος τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3, κάνοντας δύο αλλαγές συγκριτικά με το 1-1 του Ισραήλ (20/7), με τον Μπουχαλάκη να παίρνει τη θέση του Γιαν Εμβιλά και τον Μαντί Καμαρά να αντικαθιστά τον Αγκιμπού Καμαρά. Ο Βατσλίκ υπερασπίστηκε την εστία. Οι Βρσάλικο, Μανωλάς, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ έπαιξαν στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά αντίστοιχα. Ο Κανέ ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, με τους Μπουχαλάκη και Μαντί Καμαρά ως εσωτερικούς χαφ. Ο Μασούρας κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Ζινκερνάγκελ την αριστερή και ο Τικίνιο έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο βρέθηκαν οι: Τζολάκης, Παπαδούδης, Εμβιλά, Κούντε, Ελ Αραμπί, Παπασταθόπουλος, Καρβάλιο, Αγκιμπού Καμαρά, Άβιλα, Βαλμπουενά, Κίτσος, Ραντζέλοβιτς. Ο Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 24 παίκτες στην αποστολή και «κόπηκε» ο Αμπουμπακάρ Καμαρά λόγω ενοχλήσεων.

Ο Μπαράκ Μπακχάρ παρέταξε τη Μακάμπι Χάιφα με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κοέν. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Σούντγκρεν, Πλάνιτς, Γκόλντμπεργκ και Κορνού. Οι Τσέρι, Λάβι και Μοχάμεντ αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή και οι Χαζίζα, Πιερό και Ντέιβιντ στην επίθεση. Ο Ατζίλι έμεινε στον πάγκο.

Πάνω από είκοσι χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» αυτήν τη νύχτα της Τετάρτης. Υποστήριξη είχε και η Μακάμπι Χάιφα, «κατεβάζοντας» περίπου 1.500 οπαδούς.

Μόλις στο 2ο λεπτό, ο Βατσλίκ δίστασε να διώξει με τη μία και έκανε ντρίμπλα προ του Ντέιβιντ στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά την τελευταία στιγμή απομάκρυνε την μπάλα. Στο 5′, η Μακάμπι άνοιξε το σκορ χάρη σε μία στατική φάση. Ο Τσέρι εκτέλεσε φάουλ με το αριστερό σε θέση μέσα δεξιά εκτός μεγάλης περιοχής και η μπάλα πήρε μέσα τα χέρια του Βατσλίκ, καταλήγοντας στο βάθος της εστίας. Η απόλυτη ψυχρολουσία για τον Ολυμπιακό, που δέχθηκε γκολ στην πρώτη ευκαιρία των αντιπάλων.

Στο 6′, η Πρωταθλήτρια Ισραήλ απείλησε ξανά με τον Μοχάμεντ να επιχειρεί «ξερό» δεξί σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και τον Βατσλίκ να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια ύστερα από ωραίο συνδυαστικό παιχνίδι των φιλοξενούμενων. Η ατμόσφαιρα ήταν θερμή στο φαληρικό γήπεδο από τη στιγμή που υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων.

Το μυαλό των Ερυθρόλευκων είχε «χαλάσει» από νωρίς και η κυκλοφορία στην μπάλα είχε θέματα. Ο Ζινκερνάγκελ εκτέλεσε κόρνερ στο 12′, ο Τικίνιο έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ωστόσο, είχε χτυπήσει στο απλωμένο αριστερό χέρι του στόπερ Πλάνιτς και υπήρχε ξεκάθαρο πέναλτι. Χωρίς VAR, ο Πολωνός Στεφάνσκι δεν είδε τίποτα… Μάλιστα, ο διαιτητής έδειξε και κίτρινη κάρτα στον Βασίλη Τοροσίδη που διαμαρτυρήθηκε για το μη καταλογισμό της παράβασης.

Στο 18′, ο Κανέ έκανε το κλέψιμο στο κέντρο, πάσαρε στον Μαντί Καμαρά, αλλά ο τελευταίος αντί να πασάρει δεξιά στον Βρσάλικο που επιτάχυνε και ετοιμαζόταν να μπει στην περιοχή, προτίμησε να σουτάρει από μακρινή απόσταση και κακή κατάληξη. Οι γηπεδούχοι σιγά-σιγά συνέρχονταν και προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό. Οι φιλοξενούμενοι είχαν αρχίσει από νωρίς τις καθυστερήσεις.

Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει αρκετές στατικές φάσεις (5 φάουλ και 3 κόρνερ) και έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης. Σκόραρε στο 25′, αλλά το γκολ δεν μέτρησε σωστά, καθώς ο Μπουχαλάκης είχε κοντρολάρει με το αριστερό χέρι πριν σκοράρει με το δεξί πόδι στο δεύτερο δοκάρι μετά την εκτέλεση του Ζινκερνάγκελ από αριστερά. Επικράτησε ένταση στον αγωνιστικό χώρο, ενώ δόθηκαν τρεις κίτρινες κάρτες (Τικίνιο, Σισέ, Χαζίζα) και μία κόκκινη σε συνεργάτη του Πέδρο Μαρτίνς για έντονη διαμαρτυρία (Ρούι Πέδρο Κάστρο).

Αυτή η αψιμαχία κράτησε αρκετά και αποσυντόνισε την όποια ροή είχε η αναμέτρηση. Οι διακοπές ήταν συνεχείς, καθώς οι Ισραηλινοί έκαναν καθυστερήσεις σε κάθε ευκαιρία που τούς παρουσιάζονταν. Είχαμε φτάσει αισίως στο 35′. Στο 45′, οι Ερυθρόλευκοι άλλαξαν ωραία την μπάλα και ο Μασούρας επιχείρησε δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και την μπάλα να καταλήγει άουτ. Έξι ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Απολύτως δικαιολογημένα. Στο 45’+7′, ο Βατσλίκ πραγματοποίησε τεράστια απόκρουση σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Ντέιβιντ (μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια), κρατώντας την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι.

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός υστερούσε στη δημιουργία, δεν είχε και απειλή στο παιχνίδι του. Ο Ζινκερνάγκελ εκτέλεσε όλα τα στημένα, χωρίς αποτέλεσμα. Συνολικά τα κόρνερ ήταν 5-0 και τα φάουλ 3-8. Το ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν 65%-35% και 4-5 οι τελικές προσπάθειες.

Σε τρία 45λεπτα κόντρα στη Μακάμπι, ο Ολυμπιακός δεν είχε καθαρή ευκαιρία για γκολ. Ωστόσο, απέμενε ένα ημίχρονο και όλα παρέμεναν ανοιχτά. Η πρώτη διορθωτική κίνηση του Μαρτίνς ήρθε με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ζοάο Καρβάλιο να παίρνει τη θέση του Μπουχαλάκη. Το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή ήταν έντονο και ο Πορτογάλος χαφ πήρε την ευκαιρία για να βοηθήσει.

Ο Μανωλάς ήταν συγκινητικός στην άμυνα και έκοψε ουκ ολίγες προσπάθειες των αντιπάλων. Στο 51′, ο Σισέ έδιωξε (με το δεξί πόδι σε κόρνερ) την ύστατη ώρα προ του Πιερό, που ετοιμαζόταν να σουτάρει απέναντι στον Βατσλίκ ύστερα από βαθιά μπαλιά συμπαίκτη του στην πλάτη της άμυνας. Στο 53′, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού ζήτησαν επιτακτικά την είσοδο του Ελ Αραμπί στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 54′, η κεφαλιά του Πιερό στο δεύτερο δοκάρι πέρασε άουτ ύστερα από… στραβοκλωτσιά συμπαίκτη του. Οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν και να απειλήσουν. Χρειάζονταν και άλλες διορθωτικές κινήσεις. Ο Ρέαμπτσιουκ ήταν «πελαγωμένος» και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο Ελ Αραμπί ετοιμαζόταν να μπει, αλλά έμεινε δύο λεπτά όρθιος και η Μακάμπι πέτυχε το 2-0 στο 61′. Ο Χαζίζα σέντραρε από δεξιά και ο Πιερό με καρφωτή κεφαλιά στην πλάτη του Σισέ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Βατσλίκ. Απίστευτο και όμως αληθινό: Ολυμπιακός – Μακάμπι Χάιφα 0-2.

Ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Κανέ και ο Κούντε του Ζινκερνάγκελ στο 62′. Πλέον, ο Ολυμπιακός έψαχνε δύο γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση. Ωστόσο, επήλθε κατάρρευση και στο 65′ η Μακάμπι έκανε το 3-0 μέσα στο Καραϊσκάκης. Ο Κορνού σέντραρε από αριστερά και ο Πιερό με νέα κεφαλιά κέρδισε αυτήν τη φορά τον Μανωλά στο πρώτο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Βατσλίκ.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού φώναξαν το όνομα του Κώστα Φορτούνη από το πέταλό τους και πως αλλιώς ονειρεύονται την αγαπημένη τους ομάδα. Στο 69′, ο Βαλμπουενά αντικατέστησε τον Μασούρα. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν εικόνα αποσύνθεσης στον αγωνιστικό χώρο. Τα εναπομείναντα λεπτά έμοιαζαν με μαρτύριο. Στο 75′, ο Πιερό «άγγιξε» και τρίτο προσωπικό γκολ, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι στο σουτ που επιχείρησε.

Ο Μαρτίνς θυμήθηκε τον Εμβιλά στο 77′ και ο Γάλλος αντικατέστησε τον κάκιστο Μαντί Καμαρά. Στο 87′, η ισραηλινή ομάδα πέτυχε και τέταρτο γκολ με δεξί σουτ του Αμπού Φανί εκτός μεγάλης περιοχής. Βαρύ και ασήκωτο το αποτέλεσμα για τον Θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι αποδοκιμασίες των οπαδών του Ολυμπιακού ήταν έντονες μετά το 0-3 και εντάθηκαν με το σφύριγμα της λήξης, που βρήκε θριαμβεύτρια τη Μακάμπι Χάιφα με το απίστευτο 4-0.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ 0-4

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 5′ Τσέρι, 61′, 65′ Πιερό, 87′ Φανί

Διαιτητής: Ντάνιελ Στεφάνσκι (Πολωνία)
Βοηθοί: Νταβίντ Γκόλις (Πολωνία), Μίχαλ Ομπούκοβιτς (Πολωνία)
Τέταρτος: Τόμας Βάιτζα (Πολωνία)

Κίτρινες κάρτες: 25′ Τικίνιο, 26′ Σισέ, 32′ Ρέαμπτσιουκ, 57′ Κανέ, 67′ Μαντί Καμαρά / 26′ Χαζίζα, 45’+2′ Πλάνιτς, 55′ Μοχάμεντ, 90’+1′ Κοέν

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Βρσάλικο, Μανωλάς, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Κανέ (62′ Ελ Αραμπί), Μπουχαλάκης (46′ Καρβάλιο), Μαντί Καμαρά (77′ Εμβιλά), Μασούρας (68′ Βαλμπουενά), Τικίνιο, Ζινκερνάγκελ (62′ Κούντε).

Μακάμπι Χάιφα (Μπακχάρ): Κοέν, Σούντγκρεν, Πλάνιτς, Γκόλντμπεργκ, Κορνού (72′ Μεναχέμ), Τσέρι (78′ Ατζίλι), Λάβι, Μοχάμεντ, Χαζίζα (72′ Αράντ), Πιερό (86′ Ρουκάβιτσα), Ντέιβιντ (78′ Φανί).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς