18.3 C
Athens

Με τα μάτια μιλάμε εμείς

Ο βασικός μεταγραφικός σχεδιασμός υλοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και από τη στιγμή που ο Σάσα Βεζένκοβ παρέμεινε στο λιμάνι του ο Ολυμπιακός θα έχει ως σήμα κατατεθέν την ομοιογένειά του και τη νέα σεζόν. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός είναι νταμπλούχος, άνετος και ωραίος. Δεν έχει λόγο να κάνει κάποια βιαστική κίνηση για το κομμάτι που απομένει στη συμπλήρωση της βασικής σύνθεσης και της 12άδας (Γουόκαπ, Σλούκας, Λούντζης, Κάνααν, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Βεζένκοβ, Πίτερς, Φαλ, Μπολομπόι) για την αγωνιστική περίοδο 2022/23.

Το ιδανικό θα ήταν ο σέντερ που θα αποκτηθεί (αν μπορεί να παίζει και για λίγα λεπτά στη θέση «4», ακόμα καλύτερα) και θα είναι τρίτος στην ιεραρχία να διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, αλλά η ομάδα εξετάζει τις επιλογές της και έχει χρόνο. Άλλωστε, μετά την παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ, ο νταμπλούχος Ελλάδας είχε μόλις μία απώλεια βασικού παίκτη (αυτή του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στους Ντάλας Μάβερικς με μη εγγυημένο συμβόλαιο) από την ομάδα που απέδωσε εντυπωσιακό μπάσκετ τη σεζόν 2021/22 και επέστρεψε στην κορυφή εντός συνόρων, φτάνοντας μέχρι και το Final-4 της Euroleague.

Οι Σακραμέντο Κινγκς δεν έκαναν τελική κίνηση μέχρι τη σχετική διορία και ο Βεζένκοβ κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Ο πιο παρεμβατικός παίκτης στο ρόστερ του Θρύλου, μαζί με τον Άλεκ Πίτερς, θα συνθέσουν ένα δίδυμο στη θέση «4» που προκαλεί, ήδη, φόβο και τρόμο. Με τη διατήρηση του Βούλγαρου φόργουορντ, ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης διατηρεί την ομοιογένεια και τη συνοχή του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δουλεύει με ένα συγκεκριμένο γκρουπ παικτών και, αν εξαιρεθεί το πρώτο διάστημα της επιστροφής του (σε μία σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε λόγω κορωνοϊού), ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την τρίτη σεζόν με την ίδια φιλοσοφία και ένα βασικό γκρουπ παικτών.

Η Ευρωλίγκα της αγωνιστικής περιόδου 2022/23 αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που όλες οι ομάδες παρουσιάζονται, θεωρητικά, ενισχυμένες και ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν το πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας και της «χημείας». Ο κόουτς Μπαρτζώκας ήξερε τι ήθελε στο μεταγραφικό κομμάτι και σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση οι αναγκαίες (και μετρημένες) προσθήκες ολοκληρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Πρωταθλητών και Κυπελλούχων Ελλάδας είναι ότι έχουν μία δουλεμένη ομάδα. Με αρχές, ρόλους και αυτοματισμούς. Αυτοί οι αθλητές γουστάρουν να αγωνίζονται για τον Ολυμπιακό και ο ένας για τον άλλον. Βρίσκονται, πλέον, μέσα στο παρκέ με «κλειστά μάτια». Το έμψυχο δυναμικό έχει ακόμα υψηλότερη ποιότητα με την απόκτηση των Μπολομπόι, Κάνααν και Πίτερς, αλλά και παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλές θέσεις και διαφορετικά σχήματα. Η ομάδα προέρχεται από μία σεζόν όπου έπαιξε εντυπωσιακό, σταθερό και συμπαγές μπάσκετ, εντός και εκτός συνόρων. Σαφώς, όμως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς αυτός ο Ολυμπιακός δεν έχει… τρυπήσει ακόμα το ταβάνι του αγωνιστικά.

O ελληνικός κορμός μπορεί να μεγαλώνει ηλικιακά, αλλά παραμένει πρωτοκλασάτος. Δεν χρειάζονται συστάσεις για τους Κώστα Παπανικολάου και Κώστα Σλούκα, οι οποίοι μετά την αποχώρηση του Γιώργου Πρίντεζη από την ενεργό δράση αναμένεται να αποτελέσουν το δίδυμο των αρχηγών από εδώ και πέρα. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει αποδείξει ότι αξίζει τη θέση στο ρόστερ, ενώ ο Μιχάλης Λούντζης θα πάρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στη δεύτερη σεζόν του με τα ερυθρόλευκα. Με το ελληνικό διαβατήριο του Βεζένκοβ και την παραμονή του, όλα έγιναν πιο εύκολα για τον υποδειγματικό μεταγραφικό σχεδιασμό. Ίσως, να αναζητηθούν ένας-δύο Έλληνες παίκτες με φόντο το μέλλον, αλλά η ομάδα έτσι και αλλιώς έχει δικά της παιδιά που περιμένουν την ευκαιρία τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς