23.3 C
Athens

VNL: Οι μαγικοί Γάλλοι είπαν την τελευταία λέξη, 3-2 τις ΗΠΑ σε τρομερό τελικό και πρώτο χρυσό μετάλλιο

Η Γαλλία πανηγύρισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε VNL χάρη στον εγκέφαλο Μπριζάρ και τον ασύλληπτο Ενγκαπέ - Έφτασαν κοντά στην υπέρβαση οι ΗΠΑ χάρη στο τρικ του Τζον Σπέρο με τους τρεις ακραίους

Από το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στο πρώτο χρυσό στο VNL της ιστορίας της μέσα σε λίγους μήνες. Η Γαλλία του Αντρέα Τζιάνι σε έναν συγκλονιστικό τελικό στην Μπολόνια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (μαζί πήρε και το 1.000.000 δολάρια) κόντρα στις ΗΠΑ με 3-2 σετ.

Η πιο πλήρης εθνική ομάδα των τελευταίων ετών έδειξε χαρακτήρα στο τάι μπρέικ και δεν λύγισε απέναντι στους Αμερικανούς που είχαν το μομέντουμ χάρη στο κοντό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Τζον Σπέρο από το τρίτο σετ και έπειτα.

Ο Μπριζάρ (κορυφαίος πασαδόρος στο ιταλικό πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν) έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και έκρινε το ματς με τα σέρβις του στο τάι μπρέικ ωστόσο ο Έρβιν Ενγκαπέ δικαιολογημένα θα τραβήξει (ξανά) τα φώτα πάνω του. Ο σούπερ σταρ του παγκοσμίου βόλεϊ είχε 22 πόντους με 21/39 επιθέσεις και πήρε τις κρίσιμες μπάλες αφήνοντας τον Κλεβενό να δέσει την υποδοχή με τον Γκρεμπενίκοφ (και το έκαναν άψογα).

Από την άλλη οι ΗΠΑ είχαν σε τρομερή βραδιά τον Ράσελ με 20/31 επιθέσεις ενώ ο Μουαγκουτούτια που ήρθε από τον πάγκο στο τρίτο σετ, σημείωσε 11 πόντους και είχε 45% υποδοχή σε μια πολύ δύσκολη αποστολή που υπηρέτησε πολύ καλή καλύτερα από αυτό που θα περίμενε ο προπονητής του.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Τα πρώτα δύο σετ ήταν ένας μονόλογος για τη Γαλλία που κυριάρχησε σε σέρβις και μπλοκ με αποτέλεσμα να τα κατακτήσει πολύ εύκολα με 25-16 και 25-19. Ο Ενγκαπέ ήταν ζεστός και η υποδοχή των Γάλλων δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα συγκριτικά με αυτή των Αμερικανών που είχε μαύρη τρύπα τον Ντε Φάλκο και άφαντο επιθετικά τον Ένσινγκ.

Εκεί όμως το τρικ του Τζον Σπέρο άλλαξε την εικόνα του ματς. Ο προπονητής των ΗΠΑ πέρασε διαγώνιο τον Ντε Φάλκο και πέρασε στο πλευρό του Ράσελ τον Μουαγκουτούτια. Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ όχι μόνο ηρέμησε την υποδοχή που ήταν το βασικό ζητούμενο, αλλά ταυτόχρονα πήρε πόντους στην επίθεση και απελευθέρωσε τον Κρίστενσον που πλέον είχε περισσότερες επιλογές.

Ο πρώτος χρόνος μπήκε περισσότερο στο παιχνίδι των ΗΠΑ με τους Τζέντρικ και Σμιθ να είναι εξαιρετικοί, ενώ οι Γάλλοι σταμάτησαν να έχουν τον εύκολο πόντο στην επίθεση από τους Ενγκαπέ και Κλεβενό που έπεφταν πάνω σε τείχος. Το ποσοστό των Αμερικανών στην επίθεση ανέβηκε και αφού πρώτα οι παίκτες του Τζον Σπέρο μείωσαν στα σετ εύκολα (25-15), ισοφάρισαν έστω και δυσκολότερα με 25-21 για να οδηγήσουν το ματς στο τάι μπρέικ.

Το μυαλό των Γάλλων καθάρισε και εκεί ο Μπριζάρ είπε στην τελευταία λέξη. Ο Γάλλος πασαδόρος της Πιατσέντσα με τα σέρβις του χάλασε την υποδοχή των ΗΠΑ (πήρε και δύο άσους) με αποτέλεσμα η διαφορά να ανοίξει από νωρίς.

Για τους Αμερικανούς τα τρομερά χτυπήματα του Ράσελ δεν αρκούσαν, με τον Πατρί και τον Ενγκαπέ να κλείνουν το ματς και να δίνουν ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο σε αυτή τη σπουδαία ομάδα και στο πρώτο τουρνουά του Αντρέα Τζιάνι στον πάγκο των Γάλλων.

ΤΑ ΣΕΤ: 2-3 (16-25, 19-25, 25-15, 25-21, 10-15)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς