20.7 C
Athens

Δύσκολη νύχτα σε Ηλεία, Δαδιά και Λέσβο, «επικίνδυνη» και η Δευτέρα

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το βράδυ στη Δαδιά, όπου ζητήθηκε εκ νέου από τους κατοίκους του χωριού να φύγουν

Για άλλη μια μέρα, σε εξέλιξη βρίσκονται πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται σε Ηλεία, Δαδιά και Λέσβο.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, προειδοποίησε ότι και η Δευτέρα θα είναι μια επικίνδυνη ημέρα, συνδυάζοντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ξηρασίας, πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 δασικές πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο τριήμερο.

Εικόνες από το 2007 στην Ηλεία

Στα Κρέστενα Ηλείας η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο, δεν απειλούνται χωριά. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι δυνάμεις στο σημείο έχουν ενισχυθεί. Πλέον, επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού έκαναν μέχρι τη δύση του ήλιου δύο τράκτορες και τέσσερα ελικόπτερα.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.

«Το μέτωπο έχει ανοίξει αρκετά και έχει κάνει πολλές διακλαδώσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποια τοπική κοινότητα αυτή τη στιγμή και έχει ήδη εκκενωθεί ο Γρύλος. Έχουμε ισχυρούς ανέμους – αν συνεχίσουν με αυτή την κατεύθυνση, θα έχουμε πρόβλημα και ειδικά στις περιοχές Σμέρνα και Γρέκα. Έχουν καεί στα Κρέστενα εγκατελειμμένες αγροικίες και αποθήκες, αλλά όχι σπίτια. Δεν έχω πληροφόρηση για καμένα σπίτια. Δυστυχώς με τη δύση του ήλιου σταματούν τα εναέρια μέσα, σε μια φάση που η φωτιά είναι επικίνδυνη. Μάλιστα, στο σημείο με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι δύσκολο να επιχειρήσουν έως αδύνατο, γιατί υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης και το τοπίο είναι δύσκολο. Επίσης, ένα από τα αεροσκάφη εμφάνισε βλάβη», δήλωσε στην «Κ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Με τη σειρά του, μιλώντας στο kathimerini.gr o Νίκος Σμαρνάκης, διοικητής της Πυροσβεστικής Πύργου (όπου υπάγονται και τα Κρέστενα), μάς είπε τα εξής: «Έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα και φυσάει πολύ. Είναι επικίνδυνη φωτιά».

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς