19.9 C
Athens

GP Γαλλίας: Ο Φερστάπεν νικητής στο Πολ Ρικάρ, διπλό βάθρο για Mercedes και τραγωδία για Λεκλέρ (vid)

Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής έγινε το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο μετά την άνετη νίκη του στη Γαλλία, με τους Χάμιλτον και Ράσελ να ανεβαίνουν επίσης στο βάθρο - Εγκατέλειψε ο Λεκλέρ ενώ εκπληκτική εμφάνιση έκανε ο Σάινθ παρά τις ποινές που δέχθηκε

Μια από τις πιο άνετες φετινές του νίκες πανηγύρισε ο Μαξ Φερστάπεν στην πίστα του Πολ Ρικάρ για το GP Γαλλίας. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής πανηγύρισε ακόμα μια πρωτιά (27η στην καριέρα του) – που ήρθε έπειτα από την εγκατάλειψη του Σαρλ Λεκλέρ στον 18ο γύρο που έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου και προσέκρουσε στις μπαριέρες – και έγινε το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η διαφορά των δύο άνοιξε στους 62 βαθμούς και πλέον χρειάζεται ένα θαύμα η Ferrari για να φτάσει στον τίτλο.

Ο Λιούις Χάμιλτον στην 300ή του εμφάνιση βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου για 187η φορά ενώ τρίτος τερμάτισε ο εκπληκτικός Τζορτζ Ράσελ που ανέβηκε για 4η φορά στο βάθρο φέτος και 5η συνολικά στην καριέρα του. Δύο γύρους πριν το τέλος ο οδηγός της Mercedes βρήκε τον τρόπο και προσπέρασε τον Σέρχιο Πέρες που… πιάστηκε στον ύπνο και έπεσε στην 4η θέση. Νωρίτερα ο Μεξικανός είχε γλιτώσει το προσπέρασμα από τον Κάρλος Σάινθ (που αναδείχθηκε δικαιολογημένα οδηγός της ημέρας).

 

Στον 41ο γύρο ο Σάινθ πέρασε τον Πέρες σε μια τρομερή μάχη αλλά η ομάδα του τον κάλεσε για pit stop επικαλούμενη φθορά των ελαστικών με αποτέλεσμα να ξαναμπεί στην πίστα στην 9η θέση και εν τέλει να βρεθεί στην 5η θέση. Έκτος ο Αλόνσο και 7ος ο Νόρις, με τους Οκόν, Ρικιάρντο και Στρολ να κλείνουν την πρώτη δεκάδα.

Στην εκκίνηση ουσιαστικά όλα κύλησαν ομαλά, με τον Λεκλέρ να έχει ξεκινήσει πρώτος και με τον Χάμιλτον να εκμεταλλεύεται το αργό ξεκίνημα του Πέρες για να τον προσπεράσει.

Για τη Ferrari ήταν ξανά μια τραγωδία αυτό που συνέβη με τον Λεκλέρ: Ο Μονεγάσκος για τρίτη φορά στη φετινή σεζόν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και ενώ μάλιστα ήταν πρώτος και δίχως να αντιμετωπίζει προβλήματα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η σύγκρουση του Λεκλέρ στις μπαριέρες έγινε στον 18ο γύρο αφού έχασε τον έλεγχο στη στροφή 11 και εκ νέου τίθενται νέα ερωτήματα αναφορικά με την αξιοπιστία της Ferrari.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μονεγάσκος ενημέρωσε για πρόβλημα που αντιμετώπισε με το πεντάλ του γκαζιού όπως και στην Αυστρία.

 

Ο Μαξ Φερστάπεν με τη σκληρή γόμα πήγε ως το τέλος και δεν δέχθηκε πίεση από τον Χάμιλτον, ο οποίος κράτησε με τη σειρά του εύκολα τη δεύτερη θέση.

Το επόμενο GP που είναι και το 13ο στη σεζόν και τελευταίο πριν τη διακοπή του καλοκαιριού είναι αυτό στην Ουγγαρία την επόμενη Κυριακή (31/7), με τις ελεύθερες δοκιμές να γίνονται την Παρασκευή (29/7) και τις κατατακτήριες το Σάββατο (30/7).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς