20.7 C
Athens

Φωτιά στην Πεντέλη: Πού έχουμε τώρα ενεργά μέτωπα, μάχη για να μην περάσει η φωτιά στη Διώνη

O χάρτης με τα ενεργά μέτωπα σε Πεντέλη, Γέρακα, Παλλήνη και Ανθούσα – H φωτιά κατακαίει και από τις δύο πλευρές της οδού Μαραθώνος – Πάνω από 80 χλμ την ώρα η ταχύτητα των ανέμων – Πού υπάρχουν εκτροπές στην κυκλοφορία

Διάσπαρτες εστίες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη, υπάρχουν αυτή την ώρα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος παρουσίασε και σχετικό χάρτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν μέσα στη Διώνη, περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Πικερμίου.

O χάρτης με τα ενεργά μέτωπα

Την ίδια ώρα, η φωτιά κατακαίει και από τις δύο πλευρές της οδού Μαραθώνος.

5647138
5647171
5647170
5647165
5647147_2

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, έμφαση δίνεται, επίσης, στη ΝΔ πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ και ΝΑ επίσης, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ.

Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι ωστόσο δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και Γέρακα

Αυτή την ώρα επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Canadair διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

fwtia_penteli_in__5_
fwtia_penteli_in__4_
5647147
fwtia_penteli_in__1_
fwtia_penteli_in__3_

Πάνω από 80 χλμ την ώρα η ταχύτητα των ανέμων

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

enaeria_mesa_prwi_xr
maketa_heli_fire_operation

Η φωτιά κατέκαψε ξερά χόρτα, δασική έκταση και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς