20.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Ομοιογένεια, εμπειρία και προσωπικότητα

Οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δικά τους προτερήματα στο Ισραήλ, στην πρεμιέρα για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο «ευχάριστος πονοκέφαλος» στο κέντρο της άμυνας και οι προσωπικότητες στο ρόστερ του Ολυμπιακού

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2022/23 αρχίζει την Τετάρτη (20/7, 20:00) από τη Χάιφα κόντρα στη Μακάμπι. Με απόλυτο ζητούμενο το αποτέλεσμα, καθώς η εποχή είναι σκληρή και σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς προκριματικούς αγώνες μία ομάδα με αυτήν τη δυναμική έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ξεχωρίσει ένα γκρουπ 17 παικτών και έτσι θα πορευτεί τουλάχιστον στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Σε επίπεδο αρχικής σύνθεσης και αλλαγών κατά τη διάρκεια του πρώτου ματς για τον β’ προκριματικό γύρο του Champions League. Με δεκατέσσερις ποδοσφαιριστές από την ομάδα της περασμένης αγωνιστικής χρονιάς (Βατσλίκ, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Μανωλάς, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κανέ, Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά, Μασούρας, Ελ Αραμπί, Τικίνιο, Βαλμπουενά, Μπουχαλάκης) και τρεις νεοφερμένους (Βρσάλικο, Ζινκερνάγκελ, Αμπουμπακάρ Καμαρά). Η ομοιογένεια αναμένεται να παίξει ρόλο και ο Θρύλος θέλει να εκμεταλλευτεί αυτόν τον παράγοντα.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες με εμπειρία και προσωπικότητα. Σε όλες τις γραμμές και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα. Ο προπονητής του Πρωταθλητή Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να αφήσει στον πάγκο έναν από τους τρεις πρωτοκλασάτους κεντρικούς αμυντικούς που διαθέτει. Οι Παπασταθόπουλος και Σισέ έχουν το προβάδισμα για να αποτελέσουν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας και ο Κώστας Μανωλάς θα μείνει στον πάγκο.

O Βρσάλικο, με τη σημαντική καριέρα σε Εθνική Κροατίας και Ατλέτικο Μαδρίτης, θα βρεθεί στη δεξιά πλευρά της άμυνας. Οι Ερυθρόλευκοι χρειάζονται τις παραστάσεις του και ο 30χρονος θα παίξει βασικός με μόλις ένα 45 λεπτό στα πόδια του στα φετινά φιλικά τεστ, καθώς ενσωματώθηκε στην αποστολή μετά την επιστροφή από την Αυστρία, έχοντας χάσει ουσιαστικά το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας.

Με τον 33χρονο Βατσλίκ στην εστία, η ομάδα έχει τρεις παίκτες στην άμυνα που μπορούν να συνεργαστούν με «κλειστά μάτια» μόνο και μόνο χάρη στην εμπειρία τους. Το μηδέν στην άμυνα θα ήταν ιδανικό, αν και ο Ολυμπιακός το κρατάει δύσκολα στην Ευρώπη, αλλά όπως είπε και ο Πορτογάλος προπονητής στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν πρέπει να δεχτούμε περισσότερα γκολ από όσα θα βάλουμε». Οπότε, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μορφή του Εμβιλά στη μεσαία γραμμή και τον τεράστιο γκολτζή Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές με εμπειρία και ποιότητα.

Το κομμάτι που ανησυχεί, είναι η δημιουργία και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν έχει φροντίσει ακόμα να καλύψει βασικές ελλείψεις στο ρόστερ του. Άλλωστε, μετά το τέλος του σταδίου της προετοιμασίας στην Αυστρία, ο κόουτς Μαρτίνς είχε ζητήσει αριστερό μπακ, εξτρέμ και δεκάρι. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από εκείνη τη δήλωση, αλλά οι μεταγραφές είναι πάντα ζόρικες και τα πράγματα δεν κυλούν πάντα ομαλά. Το θέμα είναι πως η ομάδα και με το συγκεκριμένο ρόστερ μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της και να προκριθεί στον επόμενο γύρο. Όσο και αν λείπει κραυγαλέα από το έμψυχο δυναμικό των Πειραιωτών ένας εξτρέμ ολκής με γκολ και ασίστ στο ενεργητικό του.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: σίγουρα, ο δρόμος για τη φάση των ομίλων του Champions League δεν είναι μία απλή υπόθεση από τη στιγμή που πρέπει να ξεπεραστούν τρία εμπόδια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός είναι έμπειρος και μία ομάδα που έχει φάει με το κουτάλι τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Ομάδες, όπως η Μακάμπι Χάιφα και ο Απόλλων Λεμεσού (στον επόμενο γύρο), αξίζουν σεβασμό, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως κάτι που δεν είναι… Μεγαθήρια. Ακόμα και στα πλέι-οφ, ο Θρύλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει καιρός. Προέχει το τώρα και η Μακάμπι Χάιφα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς