20.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Τακτική, ενέργεια και δύο αγώνες στο όριο

Η αποστολή του Ολυμπιακού κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα δεν είναι εύκολη και περιμένουμε δύο ματς με φουλ τακτική, όπου η ενέργεια και η ένταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της πρόκρισης. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός δεν είχε την τύχη με το μέρος του στην κλήρωση, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Προφανώς, ο δρόμος για την είσοδο στη φάση των ομίλων του Champions League δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά για το συγκεκριμένο γύρο της διοργάνωσης (β’ προκριματικό) το εμπόδιο της Μακάμπι Χάιφα ήταν το πιο ζόρικο που θα μπορούσε να προκύψει. Μην ξεχνάμε πως χρειάζονται τρεις προκριματικές φάσεις για την πρόκριση στα «χρυσοφόρα» γκρουπ.

Πρόκειται για μία ομάδα που έχει επιστρέψει στο προσκήνιο εντός συνόρων και ψάχνει τη διάκριση στην Ευρώπη. Προέρχεται από δύο συνεχόμενες κατακτήσεις στο Πρωτάθλημα του Ισραήλ (2021, 2022), που είχε να το κερδίσει από το 2011. Έχει τον ίδιο προπονητή από το 2020, ενώ υπάρχει και η ιδιαιτερότητα ότι ο Μπάρακ Μπακχάρ γνωρίζει τον Ολυμπιακό. Πριν από έξι χρόνια (σεζόν 3016/17), το ίδιο διάστημα, είχε αποκλείσει τους Ερυθρόλευκους στην τρίτη προκριματική φάση του Champions League ως προπονητής της Χάποελ Μπερ Σεβά.

Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα ο Ολυμπιακός έχει τον επαναληπτικό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και στο «κάστρο» του θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει ή να επικυρώσει ό,τι γίνει στη Χάιφα. Σε αυτά τα προκριματικά ματς της Ευρώπης, το ζητούμενο είναι ένα: το αποτέλεσμα. Να πάρεις την πρόκριση και να περάσεις στην επόμενη «πίστα». Σχεδόν όλες οι ομάδες είναι ανέτοιμες, καθώς τα περισσότερα Πρωταθλήματα δεν έχουν αρχίσει.

Το παράδειγμα των δύο αγώνων με τη Χάποελ Μπερ Σεβά είναι σχετικά νωπό. Θυμόμαστε πως είχαν διεξαχθεί δύο οριακοί αγώνες, με μετρημένες καθαρές ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες και την πρόκριση να κρίνεται από ένα γκολ (ενός στόπερ, του Τζέντεκ) στο 79ο λεπτό. Και οι δύο ομάδες από το Ισραήλ έχουν φανατικό κοινό. Μάλιστα, η Μακάμπι Χάιφα έχει ανακοινώσει, ήδη, sold out. Θα είναι δύο αναμετρήσεις με έμφαση στην τακτική. Ο Μπακχάρ δημιουργεί ομάδες με καλή φυσική κατάσταση, τρεξίματα και ενέργεια.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο έμπειρος ευρωπαϊκά από την προσεχή αντίπαλό του και το βασικό στοιχείο είναι να καταφέρει να ελέγξει τον αγωνιστικό ρυθμό. Δύσκολα οι Ισραηλινοί θα επιτεθούν από την αρχή και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, προϊόντος του χρόνου. Σε αυτό το επίπεδο, κάθε λάθος κοστίζει. Χρειάζεται σοβαρότητα και συγκέντρωση. Και οι δύο προπονητές θα ρίξουν το βάρος στην τακτική, καθώς από τη στιγμή που έχει αλλάξει από πέρυσι ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ κάθε ρίσκο είναι περιττό και όλα θα κριθούν στη ρεβάνς του Καραϊσκάκης.

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να βγάλουν ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι τους, σε ένα δύσκολο γήπεδο και κόντρα σε μία ομάδα που θέλει να πάρει ορμή από το δυναμικό κοινό της. Οι ποδοσφαιριστές της Μακάμπι έχουν, ήδη, ένα επίσημο ματς στα πόδια τους. Ακόμα και αυτό το ένα ματς, σε τόσο πρώιμο στάδιο της σεζόν, παίζει ρόλο και η αντίπαλος είναι ένα «κλικ» πιο έτοιμη.

Ένας ακόμα παράγοντας θα είναι και η διαιτησία. Η UEFA όρισε τον Γερμανό Σάσα Στέγκεμαν, ο οποίος κάποτε είχε καταλογίσει δύο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (2019). Γενικότερα, ο Πρωταθλητής Ελλάδας αντιμετωπίζεται προκλητικά από τη διαιτησία στην Ευρώπη και θεωρώ δεδομένο πως δεν θα πάρει ούτε… σπόρο στα δύο παιχνίδια με τη Μακάμπι Χάιφα. Ειδικότερα, οι Γερμανοί διαιτητές έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα διαχρονικά με τις αποφάσεις τους κατά των Ερυθρόλευκων, οπότε ο Θρύλος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι θα συναντήσει στο Ισραήλ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς