18.2 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο Άβιλα, ο Ανδρούτσος και ο Κούτρης

Οι αποκλεισμοί στην πρώτη ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού, η επάνοδος του Ανδρούτσου και ο αναμενόμενος δρόμος του Κούτρη. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Το γεγονός ότι μία καλοκαιρινή προσθήκη σε θέση όπου αποδεδειγμένα υπήρχε ποιοτικό πρόβλημα, δεν βρήκε χώρο στην πρώτη ευρωπαϊκή λίστα της νέας σεζόν, δεν είναι κολακευτικό. Ούτε για την ομάδα ούτε για τον ίδιο τον παίκτη.

Σίγουρα, οι περιορισμοί για το σχηματισμό της αποστολής και την κατάρτιση της λίστας έπαιξαν ρόλο. Όπως, επίσης, οι ενοχλήσεις που φέρεται να αντιμετωπίζει ο Ισπανός δεξιός μπακ Άβιλα, οι οποίες όμως δεν τού στέρησαν τη δυνατότητα να αγωνιστεί στα φιλικά ματς προετοιμασίας. Ωστόσο, είναι μία μεταγραφή που κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και συνοδεύτηκε από πολύ καλά λόγια. Βέβαια, εδώ, κράτησα χαμηλό καλάθι.

Ο Σίμε Βρσάλικο, χωρίς να έχει λάβει μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία, θα μπει με τη μία στα βαθιά και ο Πέδρο Μαρτίνς ποντάρει στην εμπειρία και την προσωπικότητά του. Ο Θανάσης Ανδρούτσος, όπως αναμενόταν, βρίσκεται στη λίστα από τη στιγμή που είναι ένας από τους λίγους γηγενείς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Προκαλεί εντύπωση, πάντως, ότι ο 25χρονος Έλληνας μεσοαμυντικός προορίζεται για τη θέση του δεξιού μπακ (αλλά και του αριστερού μπακ, καθώς ως μπακ-απ του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ υπάρχει μόνο ο 19χρονος Φώτης Κίτσος).

Στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, ο Μαρτίνς είχε δηλώσει: «Ο Ανδρούτσος πήρε τις ευκαιρίες του και μπορούμε να πούμε ότι δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που περιμένουμε. Έτσι, ο Μάριος είναι επιλογή μας, χρειαζόμαστε έναν παίκτη με επιθετικά στοιχεία. Ίσως αυτή είναι η μελλοντική του θέση». Βέβαια, ο Μάριος Βρουσάι, που δοκιμάστηκε σε θέση δεξιού μπακ-χαφ, έχει τεθεί στο περιθώριο, δεν πήρε καν μέρος στη θερινή προετοιμασία και δεν υπολογίζεται, όπως και ο Κένι Λαλά. Οι δυο τους προπονούνται με τους «κομμένους» και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο επόμενος σταθμός της καριέρας τους και, φυσικά, ο τρόπος αποχώρησής τους.

Και κάτι για τον Λεονάρντο Κούτρη. Στις 26/6, μετά τα πρώτα δύο φιλικά παιχνίδια στην περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας και όταν όλοι αποθέωναν τον παίκτη για τη θετική παρουσία του, είχα σημειώσει τα εξής: «Ο Λεονάρντο Κούτρης έδωσε… ζωντάνια στην αριστερή πλευρά της άμυνας επιστρέφοντας ύστερα από δυόμισι χρόνια δανεισμού σε Μαγιόρκα και Φορτούνα Ντίσελντορφ. Ουσιαστικά, τα χρόνια είναι τρία, καθώς ο Ελληνοβραζιλιάνος είχε τεθεί εκτός πλάνων μετά την πρώτη σεζόν του Μαρτίνς (2018/19). Σε ανύποπτο χρόνο, είχα γράψει πως ο Κούτρης είχε… τελειώσει για τον Πορτογάλο προπονητή μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (3-1) λόγω των αμυντικών αδυναμιών στο παιχνίδι του.

Το γεγονός ότι βρίσκεται στην Αυστρία και φαίνεται να έχει μία τελευταία ευκαιρία για να κερδίσει ξανά τη θέση του στο ρόστερ, μπορεί να λέει πολλά, αλλά και τίποτα. Η εμπειρία έχει διδάξει πως πολύ δύσκολα ένας προπονητής αλλάζει μία απόφαση για έναν ποδοσφαιριστή. Πόσο μάλλον όταν έχουν περάσει και σχεδόν τρία χρόνια. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από Έλληνες και ο 27χρονος Κούτρης μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Επιθετικά, το ταλέντο ξεχειλίζει. Αμυντικά, είναι βελτιωμένος και στο χέρι του να το παλέψει ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζεται πως έχει 12 ασίστ και 1 γκολ σε 65 συμμετοχές με τους Πειραιώτες».

Ο Κούτρης έμεινε εκτός ευρωπαϊκής λίστας και ο Ολυμπιακός συνεχίζει την ανεύρεση ενός αριστερού μπακ, που θα πλαισιώσει τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ στο αριστερό άκρο της άμυνας. Έτσι, ο 27χρονος Λεονάρντο θα αποχωρήσει οριστικά από τους Ερυθρόλευκους αυτό το καλοκαίρι, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως όταν ένας προπονητής πάρει μία απόφαση για έναν αθλητή, αυτή σπάνια αλλάζει. Εκείνο το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έκρινε την καριέρα του Κούτρη στον Ολυμπιακό.

Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που αναμένεται να αποχωρήσει είναι και ο Πιερ Κούντε, ο οποίος έμεινε και αυτός εκτός ευρωπαϊκής λίστας, στην οποία βρίσκονται και οι τέσσερις σέντερ φορ της ομάδας (Ελ Αραμπί, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Τικίνιο, Χασάν), κάτι που δεν περίμενε η πλειοψηφία. Ο Καμερουνέζος κεντρικός μέσος τελείωσε πολύ καλά την περασμένη σεζόν, αλλά στη θέση του υπάρχει συνωστισμός και ο Μαρτίνς έχει κάνει τις επιλογές του. Δεν προλάβαμε να τον δούμε σε μία σειρά αγώνων (στη θέση του και ως οκτάρι) για να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα και θα τον συνοδεύει το ερωτηματικό τι θα γινόταν αν…

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έχει πάρει διαδοχικά ρίσκα πριν από την επίσημη εκκίνηση της σεζόν 2022/23 και τα επικείμενα ευρωπαϊκά προκριματικά θα κρίνουν πολλά. Ο Πορτογάλος έχει πάρει τα μηνύματα, ακόμα και από ΜΜΕ που πρόσκεινται με τα… μπούνια στην ομάδα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς