17.7 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο απαραίτητος Εμβιλά και οι τρεις που «χτυπούν» την πόρτα της εντεκάδας

Δύσκολα ο Εμβιλά θα βρεθεί εκτός αρχικού σχήματος στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν, οπότε η σύνθεση από τη μέση και μπροστά παρουσιάζει ενδιαφέρον ενόψει της δοκιμασίας στη Χάιφα

Στην πρόβα τζενεράλε με την Άλκμααρ (9/7, 1-0), ο Γιαν Εμβιλά έμεινε στον πάγκο. Στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη (11/7, 2-1), αγωνίστηκαν ως επί το πλείστον αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές, οπότε το μοναδικό τεστ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τις βασικές σκέψεις του Πέδρο Μαρτίνς για τον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν 2022/23 κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα (20/7), στο πλαίσιο του β’ προκριματικού γύρου για το Champions League.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει εστιάσει στο πρέσινγκ και την τακτική των αντεπιθέσεων, για αυτό και κόντρα στην ολλανδική ομάδα χρησιμοποίησε τους τρεις καλύτερους παίκτες του στην πίεση προς την μπάλα, που είναι όλοι μέσοι. Και Κανέ και Αγκιμπού Καμαρά και Μαντί Καμαρά. Έτσι, ο Εμβιλά έμεινε στον πάγκο.

Ο Γάλλος, όμως, είναι κομβικός ποδοσφαιριστής για την ισορροπία στις γραμμές και ενδεχόμενη απουσία του από το αρχικό σχήμα στο Ισραήλ θα προκαλέσει έκπληξη. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για παίκτη της «ραχοκοκαλιάς» της ομάδας. Έχει το μέγεθος και την επιβλητική παρουσία στη μεσαία γραμμή, ενώ διαθέτει το κάθετο παιχνίδι και μπορεί να «ανοίξει» το παιχνίδι στα πλάγια και να πασάρει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Οι πάσες του (κοντινές και μακρινές) είναι ακριβείς, βοηθάει πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και σπάνια λαθεύει με την μπάλα στα πόδια. Είναι η σίγουρη πρώτη πάσα από τους στόπερ και η «ήρεμη δύναμη» στο χώρο του ερυθρόλευκου κέντρου.

Όλα δείχνουν πως ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα παραταχθεί με τρεις κεντρικούς μέσους και σύστημα 4-3-3 στη Χάιφα. Ο κόουτς Μαρτίνς ποντάρει πολλά στην πίεση και τα τρεξίματα. Η τριάδα των Κανέ-Μ. Καμαρά-Αγκ. Καμαρά υστερεί σε δημιουργία, ενώ από τους τρεις μόνο ο Μαντί έχει την ατομική πρωτοβουλία στο παιχνίδι του. Από τη στιγμή που ο Ανδρέας Μπουχαλάκης έχει χάσει τη θέση του στην ιεραρχία των κεντρικών χαφ από τον Μαμαντού Κανέ, η λύση για να χωρέσουν και οι τέσσερις (Εμβιλά, Κανέ, Μ. Καμαρά, Αγκ. Καμαρά), είναι να παίξει στα άκρα ο Αγκιμπού, κάτι που είχε συμβεί πολλάκις την περασμένη σεζόν.

Ο Φίλιπ Ζινκερνάγκελ μπορεί να αγωνίστηκε ως βασικός στο σημαντικό τεστ με την Άλκμααρ, αλλά είναι ο πιθανότερος να… θυσιαστεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού δύσκολα ο Γιώργος Μασούρας θα μείνει εκτός εντεκάδας. Ο Δανός μεσοεπιθετικός έχει αρχίσει να δείχνει την ποιότητά του και χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο για να βρεθεί στο επιθυμητό επίπεδο, κυρίως από πλευράς αντοχών και δυνάμεων για ολόκληρο παιχνίδι. Και βάσει των όσων έχουμε δει μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να πάρει ρίσκα στο Ισραήλ και θα βασιστεί στην τακτική για να μη δώσει δικαιώματα και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα τού παρουσιαστούν. Πάντως, μέχρι στιγμής, η ομάδα σκοράρει με αντεπιθέσεις (που προέρχονται από την πίεση ψηλά) και στατικές φάσεις. Από τους οκτώ φιλικούς αγώνες που έδωσε, μόνο ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ βρήκε δίχτυα μέσω φυσιολογικής ανάπτυξης παιχνιδιού.

Βέβαια, απομένει μία εβδομάδα για την επίσημη σέντρα στη νέα σεζόν και οι δοκιμές θα συνεχιστούν στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι ο Εμβιλά, μία από τις «κολώνες» της ομάδας, δεν θα χάσει τη θέση του στο βασικό σχήμα, οπότε αν «προκριθεί» το 4-3-3 και δεν αλλάξει κάτι στις πτέρυγες (με τους Μασούρα και Ζινκερνάγκελ να μένουν σταθεροί, έστω και αν κανένας από τους δύο δεν είναι καθαρόαιμος εξτρέμ), τρεις παίκτες (Κανέ, Μ. Καμαρά, Αγκ. Καμαρά) διεκδικούν τις δύο εναπομείνασες θέσεις στην τριπλέτα της μεσαίας γραμμής.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς