21.4 C
Athens

Ο Κάνααν ενσωματώνεται σε έτοιμη ομάδα και αρκεί απλά να είναι ο εαυτός του

Ο Ολυμπιακός επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και κάλυψε με έναν παίκτη εγνωσμένης αξίας το κενό που άφησε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Όταν μία ομάδα λειτουργεί επαγγελματικά, με διάθεση, πλάνο και όραμα, μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσει μπροστά της.

Προφανώς, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι απώλεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός θα ήθελε να συνεχίσει τη μεταξύ τους συνεργασία και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Άλλωστε, ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ βοήθησε τα μέγιστα στην επιτυχημένη σεζόν 2021/22, αλλά πάντα το μυαλό του βρισκόταν στο ΝΒΑ. Έχει την αμερικανική νοοτροπία και θέλει να επιστρέψει στη βάση του. Σεβαστό. Μένει να γίνει και πραγματικότητα γιατί ακόμα δεν έχει υπογράψει με τους Ντάλας Μάβερικς.

Ωστόσο, δεν είναι ένα κενό που δεν καλύπτεται αγωνιστικά. Ο Ντόρσεϊ προσέφερε το απρόβλεπτο. Με μπόλικη τρέλα, στην καλή του βραδιά ήταν ασταμάτητος. Ένας σουτέρ που «κούμπωσε» άμεσα στο νέο του περιβάλλον και δεν χρειάστηκε χρόνο συμμετοχής. Με ένα άσχημο δίμηνο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του νταμπλ (στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό ήταν αυτός που έπρεπε για την ομάδα) και την ευρωπαϊκή διαδρομή μέχρι τον τελικό της Euroleague, έστω και αν στον ημιτελικό δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή του παρά μόνο ένα αγωνιστικό ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο. Και με το ελληνικό διαβατήριο να είναι πολύτιμο για τους Ερυθρόλευκους.

Η ζωή, όμως, συνεχίζεται. Είναι ξεκάθαρο πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του είχαν έτοιμο το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που στράβωνε κάτι στην περίπτωση του Ντόρσεϊ και το ενεργοποίησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Μία ημέρα μετά την ενημέρωση του Τάιλερ ότι θα επιδιώξει να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του. Τον Αϊζάια Κάνααν. Έναν έμπειρο σκόρερ, με πολύ καλή θητεία επί σειρά ετών στο ΝΒΑ και την τελευταία διετία να δίνει τα διαπιστευτήρια του και στην Ευρώπη, σε Ούνικς Καζάν και Γαλατασαράι, αντίστοιχα.

O Αμερικανός είναι ένας σούτινγκ γκαρντ σε σώμα πόιντ γκαρντ. Το μοναδικό αγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τον προκάτοχό του στη θέση «2» είναι οι δεκατρείς πόντοι ύψους που τούς χωρίζουν. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης των δύο παικτών, που «κουβαλούν» την ίδια μπασκετική τρέλα. Δεν έχει νόημα γιατί ένας πολύ καλός παίκτης αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από έναν εξίσου ικανό αθλητή.

Παρά το μικρό του μπόι, ο Κάνααν αρέσκεται στις «μπούκες» και διακρίνεται για τα δυνατά και αποφασιστικά πατήματά του στο μονοπάτι προς το καλάθι. Είναι ένας κλασικός σουτέρ που δεν διστάζει να σηκωθεί για τρεις από οποιαδήποτε θέση μέσα στο παρκέ. Μόνο την περασμένη σεζόν, είχε 41% μέσο όρο στο τρίποντο με την Ούνικς Καζάν στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται την ευχέρεια του Κάνααν στο σκοράρισμα και το επιθετικό ένστικτο που διαθέτει ο Αμερικανός, ο οποίος δεν είναι μόνο «εκτελεστής», αλλά δημιουργεί για τον εαυτό του και τού αρέσει το παιχνίδι της απομόνωσης. Είναι διεισδυτικός και η αντίπαλη άμυνα δεν έχει τη δυνατότητα να τον αφήσει από τα μάτια της ούτε για μία στιγμή. Κάθε ομάδα θέλει (και έχει ανάγκη) έναν παίκτη που δεν θα μπαίνει σε «καλούπια», διαθέτοντας το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του, οπότε ο Κάνααν δεν έχει πολλά να σκεφτεί. Να είναι ο εαυτός του και όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Ο 31χρονος σκόρερ θα ενσωματωθεί σε μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και αρχές, ενώ έχει έναν προπονητή που αρέσκεται να αφήνει ελεύθερους τους αθλητές του, βασιζόμενος στις ικανότητες και το ταλέντο τους. Ο κόουτς Μπαρτζώκας αφήνει το ελεύθερο σε παίκτες με ένστικτο και ο Κάνααν πρέπει απλά να είναι ο εαυτός του και να κάνει αυτό που ξέρει: να βάζει την μπάλα στο καλάθι.

Συμπερασματικά και επειδή έχει τεθεί θέμα ομοιογένειας. Ο Ντόρσεϊ δεν μπορεί να θεωρηθεί παίκτης κορμού με μία σεζόν στον Ολυμπιακό. Η πραγματική απώλεια θα είναι ενδεχόμενη αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοβ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έχει συμπληρώσει τέσσερις σεζόν με τα ερυθρόλευκα και την τελευταία διετία είναι απολαυστικός. Η λογική λέει πως το ΝΒΑ θα αποτελέσει κάποια στιγμή την επόμενη αθλητική του στέγη, αλλά μπορεί να περιμένει. Τουλάχιστον για μία σεζόν ακόμα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς