13.2 C
Athens

Μπολομπόι: Ύψος, εμπειρία και ταιριαστό συμπλήρωμα στον Φαλ

Ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε το εναλλακτικό πλάνο για τη θέση «5» και ο Τζόελ Μπολομπόι έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να «κουμπώσει» με το σημείο αναφοράς της ομάδας στη γραμμή των ψηλών. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Από τη στιγμή που η επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν κατέστη εφικτή και παίρνει παράταση τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα, ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε το εναλλακτικό πλάνο και ενέταξε τον Τζόελ Μπολομπέι στο έμψυχο δυναμικό του. Με τον Σέρβο σέντερ, ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης θα είχε σχηματίσει το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην Ευρώπη. Και η δεύτερη επιλογή, όμως, είναι υψηλού επιπέδου και «κουμπώνει» στα θέλω της τεχνικής ηγεσίας.

Μπορεί οι αριθμοί του Μπολομπόι να μην είναι εντυπωσιακοί, αλλά έπαιζε σε μία ισχυρή ομάδα και ήταν ενεργό μέλος του rotation, ενώ έρχεται να πλαισιώσει τον Μουσταφά Φαλ στη γραμμή των ψηλών. Αν και στο μπάσκετ δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί, αλλά παίκτες που αρχίζουν και τελειώνουν τα ματς, ο νταμπλούχος Ελλάδας έχει σημείο αναφοράς στη θέση «5». Ο Γάλλος σέντερ βρίσκεται στο επίκεντρο και ο (συμ)παίκτης που θα τού δίνει ανάσες πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα και με επάρκεια.

Ο Μπολομπόι, με τα τέσσερα συνολικά διαβατήρια (ΗΠΑ, Κονγκό, Ουκρανίας και Ρωσίας), είναι «ρεζέρβα» πολυτέλειας και συγκριτικά με τον Χασάν Μάρτιν, τον οποίο και θα αντικαταστήσει στο ρόστερ, είναι καλύτερος αμυντικός και μπορεί να σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση. Ο Μάρτιν έχει μεγαλύτερη ποικιλία στο επιθετικό παιχνίδι και έχει καλύτερα τελειώματα. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, μία ομάδα κάτι κερδίζει και κάτι χάνει.

Ο Μπολομπόι μπορεί να παίξει όλες τις άμυνες και να είναι αποδοτικός παντού (ατομικά, σε αλλαγές, hedge out), ενώ στην επίθεση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τόσο σε κατάσταση πικ εντ ρολ, αλλά και με το «γλυκό» σουτ που διαθέτει. Ο 28χρονος έχει εμπειρία και είναι ξεκάθαρο πως για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι ο Γιώργος Μπαρτζώκας στοχεύει σε παίκτες με παραστάσεις από την Ευρωλίγκα, που θα ενσωματωθούν χωρίς χρονοτριβή σε μία «στρωμένη» ομάδα με ρόλους και αρχές. Βέβαια, το αν παραμείνει αναλλοίωτη αυτή η ομοιογένεια θα εξαρτηθεί κυρίως από την παραμονή του πολύτιμου Σάσα Βεζένκοβ. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ενημέρωσε πως θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τον ομογενή σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος προσέφερε για μία σεζόν, αλλά είχε έτσι και αλλιώς την επιστροφή του στην Αμερική.

Η πρώτη μεταγραφή ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς είναι ουσίας, κάτι που μένει να αποδειχθεί και στο παρκέ. Σε μία καλοδουλεμένη μηχανή, ο Ολυμπιακός προσέθεσε ύψος (2,04μ.), μέγεθος, εμπειρία και ένα ταιριαστό συμπλήρωμα για τον σπουδαίο Φαλ, που προέρχεται από επική πρώτη σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα και παραμένει ηγετική φυσιογνωμία και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Μπολομπόι γνωρίζει ότι θα έχει συγκεκριμένο ρόλο σε άμυνα και επίθεση, αλλά και πως σε ορισμένες βραδιές θα χρειαστεί να δώσει το κάτι παραπάνω, πάντα σε εξάρτηση με τις απαιτήσεις των αγώνων εντός και εκτός συνόρων. Επιθετικά, πάντως, μπορεί να γίνει η χαρά των δημιουργών, τελειώνοντας φάσεις σε καταστάσεις πικ εντ ρολ, όπου είναι η «σπεσιαλιτέ» του. Μπορεί να μη διαθέτει παιχνίδι με πλάτη και ρεπερτόριο σε κινήσεις με την μπάλα στα χέρια, αλλά αν την πάρει εκεί που πρέπει, κοντά στο καλάθι, τότε θα… αναστενάξουν οι μπασκέτες από τα καρφώματα.

ΥΓ: «Αν έκλεινε Μπολομπόι ο Παναθηναϊκός, θα διαβάζαμε ότι πήρε παίκτη μέσα από τα χέρια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έπαιζε για τέσσερα χρόνια υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη». Αυτό είναι το σωστό πράσινο αφήγημα για τους τσακωμένους με την αλήθεια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς