18 C
Athens

Η ΔΟΕ τριπλασιάζει την βοήθεια προς τους Ουκρανούς αθλητές

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα τριπλασιάσει την άμεση οικονομική της βοήθεια προς στους Ουκρανούς αθλητές, ώστε να μπορούν να «σηκώσουν ψηλά» την σημαία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι και στη συνέχεια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Ο Μπαχ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο και μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε επίσης ότι «δεν είχε έλθει η ώρα» να τροποποιηθεί η θέση της ΔΟΕ, η οποία συνιστούσε τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

«Υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς αθλητές για να μπορέσουμε να δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στην Κορτίνα-Μιλάνο, την ουκρανική σημαία να υψώνεται», δήλωσε σχετικά ο Μπαχ και πρόσθεσε:

«Για τον σκοπό αυτόν, η ΔΟΕ θα τριπλασιάσει το ταμείο που δημιουργήσαμε στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (σ.σ. στις 24 Φεβρουαρίου) από 2,5 σε 7,5 εκατομμύρια δολάρια».

Ο Τόμας Μπαχ διευκρίνισε ότι ο Ουκρανός θρύλος του επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα, πρόεδρος της ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συνεχίζει το έργο του συντονισμού για τη συγκέντρωση και άλλων κεφαλαίων.

Ενα συνέδριο χορηγών του Ολυμπιακού κινήματος, συμπεριλαμβανομένων εταίρων και χορηγών της ΔΟΕ, θα συγκληθεί επίσης «εντός του έτους» για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση ουκρανικών αθλητικών υποδομών, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ενώ από την πλευρά του, ο Ζελένσκι, χαιρέτισε αυτήν την πρόσθετη υποστήριξη:

«Η ρωσική εισβολή έχει γίνει ένα σκληρό σοκ για τον ουκρανικό αθλητισμό. Πολλοί Ουκρανοί αθλητές, εντάχθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να υπερασπισθούν την χώρα μας, για να την υπερασπισθούν στο πεδίο της μάχης. Ογδόντα εννέα αθλητές και προπονητές, χάθηκαν στην μάχη και δεκατρείς, αιχμαλωτίσθηκαν».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΔΟΕ συνέστησε στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να αποκλείσουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές. Ο Τόμας Μπαχ, τόνισε ότι αυτή η θέση παραμένει σε ισχύ:

«Διαβεβαιώσαμε επίσης τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι διατηρούμε την θέση που υιοθετήσαμε στην αρχή του πολέμου, η οποία είναι πολύ σαφής. Τώρα, δεν είναι η ώρα να αρθούν αυτές οι συστάσεις».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα τρομοκρατικό κράτος να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να προωθήσει τα πολιτικά του συμφέροντα και την προπαγάνδα», τόνισε ο Ζελένσκι και κατέληξε: «Ενώ η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τον ουκρανικό λαό και να κατακτήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εκπρόσωποί της δεν έχουν θέση στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς