16.5 C
Athens

Εφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου

O αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζει το βούλευμα που άνοιξε το δρόμο για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία «κάθε άλλο παρά εμπεριστατωμένο και πειστικό»

Σε νέα δικαστική κρίση οδηγείται η υπόθεση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρος Σοφουλάκης, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον 39χρονο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, έπειτα από περίπου 36 μήνες στη φυλακή, αν και καταδικασμένος σε 21 χρόνια κάθειρξη για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Energa-Hellas Power, ύψους 256 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί σχετική παραγγελία προς τον κ. Σοφουλάκη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Ειδικότερα, ο κ. Βουρλιώτης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο βούλευμα «καθε άλλο παρά εμπεριστατωμένο και πειστικό», στηριζόμενος στις στηριζόμενος στις γνωματεύσεις που δόθηκαν για τα ποσοστά αναπηρίας του κρατουμένου και ζητούσε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσής του.

Στην παραγγελία του, ο ανώτερος του εισαγγελικός λειτουργός,  κ. Βουρλιώτης ανέφερε : «Ενόψει του ότι το ιατρικό πιστοποιητικό αναπηρίας, στο οποίο στηρίχθηκε η θετική κρίση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας είναι προδήλως αόριστο, ασαφές και ως εκ τούτου ατεκμηρίωτο ως προς τη συνδρομή του διαλαμβανόμενου ποσοστού αναπηρίας 70%. Και αυτό γιατί δεν προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες παθήσεις και το σχετικό ποσοστό αναπηρίας, αλλά σημειώνεται απλώς ότι το 35% οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση».

Επιπλέον ο εισαγγελέας αναφέρει στην παραγγελία του ότι δεν αναφέρεται ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού ποσοστού αναπηρίας, ενώ δεν φαίνεται να έχει επισυναφθεί στη δικογραφία το σχετικό πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής ΚΕΠΑ που εξέδωσε την επίμαχη πιστοποίηση.

Την ίδια ώρα, το έγγραφο της διοικήτριας του Ευαγγελισμού, το οποίο έφερε στο φως τo site documentonews.gr, πήρε το δρόμο για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία ήδη έχει ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αποφυλάκιση, μελετώντας εάν έχουν διαπραχθεί κακουργήματα, όπως δωροδοκία-ενεργητική και παθητική-καθώς και χρήση ψευδούς βεβαίωσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο της διοικήτριας του νοσοκομείου, κ. Π. Γκουλάκη-Μητσάκη, η γνωμάτευση για τον Φλώρο, φέρει «ανυπόστατη» σφραγίδα. Και αυτό γιατί η γιατρός που έβαλε την υπογραφή στη σχετική γνωμάτευση δεν υπήρξε, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στον Ευαγγελισμό, ιατρός κλάδου ΕΣΥ, με αποτέλεσμα η σφραγίδα της να είναι «ανυπόστατη», ενώ επιπρόσθετα  σημειώνεται πως δεν υπήρξε καμία υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου «Εργαστηρίου Μελέτης Υπνου» ή του καθηγητή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας.

Ακόμη, επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν συνοδεύονται και από το θεραπευτικό κομμάτι της μελέτης c-pap, κάτι που είναι απαραίτητο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Να σημειωθεί πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για αδικήματα, όπως «ψευδή βεβαίωση» και «δωροδοκία» σχετικά με την υπόθεση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου και τον ιατρικό φάκελο που προσκόμισε, προκειμένου να του βεβαιωθεί ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Το έγγραφο της διοικήτριας του Ευαγγελισμού, όταν παραληφθεί από την Εισαγγελία Χαλκίδας, θα διαβιβαστεί στον ειρηνοδίκη Αθηνών, που έχει αναλάβει, με εντολή του κ. Προκοπίου, να συγκεντρώσει μαρτυρικές καταθέσεις και βέβαια να ορίσει πραγματογνώμονα, για να επανεξετάσει τον Αριστείδη Φλώρο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς