20.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Όχι άλλα πειράματα, το ρόστερ χρειάζεται εκκαθάριση

Κάποιοι παίκτες δεν κάνουν για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν και ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα», καθώς το έμψυχο δυναμικό είναι υπεράριθμο. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Στο 5ο φιλικό παιχνίδι της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ο Πέδρο Μαρτίνς χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές, καθώς το βασικό σχήμα που έχει στο μυαλό του αναμένεται να αγωνιστεί στο τελευταίο τεστ επί αυστριακού εδάφους, που είναι και το πιο δυνατό, απέναντι στην Πρωταθλήτρια Αυστρίας, Ζάλτσμπουργκ (2/7).

Η εκκίνηση στην αναμέτρηση ήταν κάκιστη και η Αρμίνια Μπίλεφελντ όχι μόνο έκανε νωρίς το 1-0 (7′), πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στο 22′, αλλά χτύπησε ανελέητα τον Πρωταθλητή Ελλάδας στο επιθετικό τρανζίσιον. Στο πρώτο δεκάλεπτο είχε τρεις «φαρμακερές» αντεπιθέσεις, αξιοποιώντας τη μία εξ αυτών, ενώ γενικότερα στο ματς είχε διψήφιο αριθμό αντεπιθέσεων, εκθέτοντας τους Ερυθρόλευκους και ιδιαίτερα το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έχει προσφέρει πολλά, αλλά δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του αγωνιστικού επιπέδου, ενώ ο Ουσεϊνού Μπα δείχνει ανήμπορος να σταθεί αντάξιος της φανέλας και παρουσιάζεται εκτός τόπου και χρόνου.

Από τη στιγμή που τα λάθη στις μεταβιβάσεις ήταν περισσότερα από τις σωστές πάσες, η γερμανική ομάδα (που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία) τα εκμεταλλεύτηκε και πήρε προβάδισμα με δύο γκολ διαφορά χωρίς να το πολυκαταλάβει στήνοντας πάρτι στην επιθετική μετάβαση του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και περιμένει από τους νεοαποκτηθέντες να προσφέρουν σε δημιουργία και εκτέλεση. Είναι ζωτικής σημασίας όσοι παίκτες έρθουν να προσαρμοστούν στο νέο εργασιακό περιβάλλον και να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο σύνολο χωρίς χρονοτριβή. Η δημιουργία και η παραγωγή φάσεων παραμένει το άλυτο πρόβλημα και δεν είναι τυχαίο ότι από τα 4 γκολ των Πειραιωτών στα μέχρι τώρα φιλικά, τα 3 έχουν σημειωθεί από στατικές φάσεις (δύο φάουλ και ένα κόρνερ) και μόλις 1 σε κανονική ροή αγώνα.

Είναι εμφανές ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να προσφέρουν. Είτε ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν (Κρίστινσον, Ανδρούτσος) είτε δεν είναι έτοιμοι ακόμα για αυτό το επίπεδο, όπως ο Φαντιγκά. Ο Γάλλος χρησιμοποιείται κυρίως στα δύο «φτερά» της μεσοεπιθετικής γραμμής, όπου μοιάζει χαμένος, καθώς δεν διαθέτει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να παίξει ως εξτρέμ. Είναι κάτι ανάμεσα σε «8» και «10», αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται παιχνίδια στα πόδια του και ομάδα όπου θα βρει ρόλο και χώρο. Τώρα, είναι ποδοσφαιρικά άγουρος και πρέπει να δουλέψει τόσο ατομικά (το σώμα του) όσο και ομαδικά (πάνω στην τακτική). Ο Καρβάλιο έχει άνεση με την μπάλα στα πόδια και βοηθάει στην κυκλοφορία, αλλά δεν παίρνει πρωτοβουλίες και δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς υπάρχουν στιγμές που δεν συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας. Bέβαια, δεν είναι μόνο αυτοί που πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά και άλλοι…

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό παικτών στην καλοκαιρινή προετοιμασία και, κρίνοντας από τις δηλώσεις του μετά το ματς με την Αρμίνια, αναμένεται να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα». Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο προπονητής του Ολυμπιακού ζήτησε τη διεξαγωγή διαδοχικών φιλικών αγώνων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που έχει λογική για το πρώτο και το δεύτερο φιλικό ματς μιας προετοιμασίας προκειμένου να πάρουν αγωνιστικά λεπτά όλοι οι παίκτες του ρόστερ ύστερα από τις πρώτες κουραστικές ημέρες των προπονήσεων. Ωστόσο, είναι περίοδος μονταρίσματος και δεσίματος του βασικού κορμού. Έτσι, φαίνεται κάπως άστοχο το πέμπτο και έκτο φιλικό να διεξάγονται μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς ο Ολυμπιακός δεν έχει χρόνο για χάσιμο και το πρώτο επίσημο παιχνίδι για τη σεζόν 2022/23 πλησιάζει. Δεν είναι η στιγμή για άλλα πειράματα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς