21.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Το πλεονέκτημα και το μειονέκτημα (που δεν είναι αγωνιστικό) του Κανέ

Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής είναι ο μοναδικός μέσος του Ολυμπιακού που έχει την επιθετική άμυνα ως κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του, για αυτό και είναι απαραίτητος. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Μαμαντού Κανέ είναι μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που χρίζει ανάλυσης. Για τη χρησιμότητά του και την επιρροή που μπορεί να έχει στον τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός.

Ο αμυντικός μέσος από τη Γουινέα αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ενσωματώθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, παίζοντας έξι ματς στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021/22. Τώρα, δίνει τον αγώνα του στην προετοιμασία προκειμένου να κερδίσει θέση στο ρόστερ ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

Δεν είναι παίκτης που ομορφαίνει το παιχνίδι και θα αναστατώσει την εξέδρα. Η τεχνική του κατάρτιση είναι περιορισμένη και αρκείται στα συγκεκριμένα πράγματα που απαιτεί η θέση. Να πάρει την πρώτη πάσα από την άμυνα και να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας με ασφαλείς πάσες σε μικρούς χώρους. Δύσκολα θα απειλήσει από μακρινή απόσταση. Σπάνια, θα πατήσει την αντίπαλη περιοχή. Οι κάθετες πάσες δεν είναι στο ρεπερτόριό του. Ωστόσο, κάνει πολλά, μικρά, πράγματα που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Είναι κοντρολαρισμένος και με το χαμηλό κέντρο βάρος του (έχει ύψος 1,72μ.) μπαίνει δυνατά και αποφασιστικά στις προσωπικές μονομαχίες για να κερδίσει την μπάλα.

Μαζί με τον Γιαν Εμβιλά, είναι οι δύο καθαρόαιμοι αμυντικοί μέσοι στο ερυθρόλευκο έμψυχο δυναμικό του. Από μόνη της, αυτή η παράμετρος είναι σημαντική, καθώς ο Γάλλος χαφ δεν μπορεί να παίζει συνέχεια. Χρειάζεται «ανάσες». Το βασικό αγωνιστικό πλεονέκτημα του Κανέ είναι η επιθετική άμυνα που μπορεί να παίξει. Μία φάση στο τελευταίο φιλικό με την Κρακόβια (27/6, 0-0) είναι ενδεικτική. Στο 8ο λεπτό, όρμησε πάνω σε αντίπαλο και τού πήρε την μπάλα με το έτσι θέλω. Από την υπάρχουσα μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, είναι ο μοναδικός χαφ που μπορεί να το κάνει. Να μαρκάρει τόσο επίμονα έναν αντίπαλο και να κερδίσει την μπάλα χωρίς να κάνει φάουλ. Ο 25χρονος μέσος έχει την ικανότητα της πίεσης και της επανάκτησης της μπάλας. Το τελείωμά του στη συγκεκριμένη φάση του φιλικού μπορεί να μην ήταν πολύ καλό, σουτάροντας άουτ, αλλά αυτό βελτιώνεται με την τριβή και τα παιχνίδια.

Σε μία ομάδα υψηλού επιπέδου, χρειάζονται και οι ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά εντός αγωνιστικού χώρου. Παίκτες με ειδικό ρόλο και συγκεκριμένη αποστολή. Για αυτό και ο Κανέ είναι σημαντικό γρανάζι για μία μηχανή που θέλει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, το μειονέκτημα που έχει και δεν είναι αγωνιστικό (όλοι οι κεντρικοί μέσοι δεν πράττουν την ίδια δουλειά και ο Μαμαντού είναι αποτελεσματικός σε αυτό που κάνει καλά) αφορά το διαβατήριο. Καταλαμβάνει θέση ξένου και σε ορισμένα παιχνίδια θα επιλέγονται πιο «φανταχτερά» ονόματα με μεγαλύτερη ατομική ποιότητα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς