15.7 C
Athens

Ολυμπιακός και Φορτούνης: Το τέλος δεν είναι αντάξιο της κοινής διαδρομής τους

O Παναγιώτης Γκαραγκάνης ασχολείται με το θέμα του φετινού καλοκαιριού στον Ολυμπιακό και την επικείμενη αποχώρηση του Κώστα Φορτούνη ύστερα από οκτώ χρόνια

O χρόνος και η ιστορία θα δείξουν αν ένας επιδραστικός ποδοσφαιριστής με 79 γκολ και 77 ασίστ στο ενεργητικό του σε 265 επίσημες συμμετοχές από το 2014 έως το 2022 (και δύο σοβαρούς τραυματισμούς και στα δύο γόνατα την τελευταία τριετία, με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα και όχι κάνοντας διακοπές), δεν έκανε αγωνιστικά για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2022/23.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκριναν πως ο Κώστας Φορτούνης δεν έχει θέση στην ομάδα της επόμενης ποδοσφαιρικής χρονιάς. Ο βασικός λόγος για τη διοίκηση είναι οικονομικός λόγω του υψηλού συμβολαίου, που προβλέπει ένα ποσό κοντά στο 1,7 εκατ. ευρώ για το τελευταίο έτος της συνεργασίας τους. Ο βασικός λόγος για τον προπονητή είναι ότι το γυαλί έχει ραγίσει στη σχέση του με τον παίκτη. Δεν ταιριάζουν, εδώ και πολύ καιρό, τα χνώτα τους. Από εκείνο το περιβόητο ματς στην Τούμπα, τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο παίκτης είχε «μουτρώσει» επειδή δεν έπαιξε ούτε λεπτό.

Ωστόσο, βάσει του ρεπορτάζ, ο Πέδρο Μαρτίνς έλαβε πρώτος την απόφαση ότι ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν χωράει στο αγωνιστικό του πλάνο και ο πρόεδρος των Ερυθρόλευκων σεβάστηκε την άποψη του τεχνικού ηγέτη της ομάδας. Τα σημάδια, βέβαια, είχαν φανεί εδώ και ενάμισι χρόνο με τη χρησιμοποίηση του Φορτούνη από την τεχνική ηγεσία. Μάλιστα, αν δεν είχε προκύψει ο δεύτερος τραυματισμός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας το περασμένο καλοκαίρι, ίσως οι συγκεκριμένες εξελίξεις είχαν «τρέξει» ένα χρόνο πριν.

Όπως και να έχει, πάντως, είναι μία στρατηγική απόφαση του Ολυμπιακού που πάρθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ενστάσεις είναι έντονες, αλλά όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Βέβαια, η τίμια προσέγγιση είναι να κρίνεις κάτι όταν γίνεται και να έχεις το θάρρος της γνώμης σου. Μετά Χριστόν προφήτες, γίνονται όλοι…

Την Τετάρτη (22/6), η αποστολή των Πρωταθλητών Ελλάδας αναχώρησε για την Αυστρία και αντικαταστάτης του Φορτούνη δεν έχει υπάρξει ακόμα στο ρόστερ. Όταν μία ομάδα αποφασίζει ότι ένας βασικός ποδοσφαιριστής δεν τής κάνει άλλο, τότε οφείλει να έχει τον αντικαταστάτη του από την πρώτη ημέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ξεκινώντας το ψάξιμο πολύ νωρίτερα για να είναι έτοιμη. Ο Ζινκερνάγκελ μπορεί να παίξει ως δεκάρι και περιφερειακός επιθετικός, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει αποκτηθεί για βοήθεια στις πτέρυγες, μα πάνω από όλα για τη βελτίωση στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι.

Μπορεί ο Φορτούνης να στάθηκε άτυχος με τους διαδοχικούς τραυματισμούς και την τελευταία σεζόν να αγωνίστηκε ελάχιστα, αλλά πρόκειται για έναν παίκτη με δεδομένη ποιότητα και προσφορά, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού εντός αγωνιστικού χώρου. Για πολλά χρόνια, όχι για μία και δύο σεζόν. Ποδοσφαιρικά, το γεγονός ότι έχει τεθεί στο περιθώριο και εκτός προετοιμασίας, είναι μία απόφαση που σηκώνει συζήτηση. Έχει η ομάδα στη σύνθεσή της καλύτερους παίκτες με την μπάλα στα πόδια; Δεν είναι πολυτέλεια να τελειώνει τόσο άκομψα ένας ποδοσφαιριστής με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Φορτούνη; Το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα των Ερυθρόλευκων, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εντοπίζεται στη δημιουργία. Και ένα δεκάρι υψηλής ποιότητας, τέθηκε εκτός ομάδας.

Το μεγάλο ερώτημα της τελευταίας οκταετίας ήταν αν ο Φορτούνης είχε ηγετική φυσιογνωμία στον Ολυμπιακό. Αν ήταν ηγέτης εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η απάντηση είναι πολύ απλή: ένας παίκτης με αυτούς τους αριθμούς και την υψηλή ποιότητα με την μπάλα στα πόδια, σε καταστάσεις δημιουργίας και εκτέλεσης, δεν γίνεται να μην είναι. Ο Ολυμπιακός πληρώνει τον Φορτούνη για να παίζει ποδόσφαιρο και όχι να πουλάει οπαδιλίκι και να κάνει τσαμπουκάδες, πορώνοντας τους συμπαίκτες του και εκνευρίζοντας τους αντιπάλους. Ως άνθρωπος, είναι ξεκάθαρα χαμηλών τόνων και με δυσκολία βγαίνουν οι λέξεις από το στόμα του. Ποδοσφαιριστής είναι και μάλιστα πολύ χαρισματικός. Ο καλύτερος Έλληνας με την μπάλα στα πόδια. Kαι στα 30 του, έχει ακόμα αρκετά χρόνια ποιοτικού ποδοσφαίρου μπροστά του.

Το μοναδικό λάθος του Φορτούνη εκτός αγωνιστικών χώρων ήταν ένα, αλλά επαναλαμβανόμενο: δεν επιτρέπεται ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού να πηγαίνει να δει την ομάδα μπάσκετ και να κάνει μονίμως χαβαλέ με δημοσιογράφους. Σε κάθε αγώνα, με όλα τα βλέμματα πάνω τους. Δεν είναι ωραία εικόνα, σε δημόσια θέα. Γιατί σε μία δύσκολη στιγμή όπως αυτή που βιώνει τώρα ο Φορτούνης δεν χρειάζεται ούτε «φίλους» να τον προστατέψουν ούτε «εχθρούς», που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούν το εκάστοτε αφήγημα που πρέπει να ειπωθεί για να εξηγήσει το… ανεξήγητο. Το αφήνω εδώ. Άλλωστε, είναι κάτι που δεν γράφω πρώτη φορά. Ο Φορτούνης δεν είχε κανένα λόγο να κάνει δημόσιες σχέσεις σε κοινή θέα.

Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από πρόσωπα. Μπορεί να ζήσει, λοιπόν, και θα το πράξει, χωρίς τον Κώστα Φορτούνη. Πάντως, προκύπτει ότι το «διαζύγιο» δεν θα βγει και τόσο εύκολα από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα ένα έτος συνεργασίας με τεράστιο ποσό που έχει λαμβάνειν ο διεθνής μπαλαδόρος. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πια ότι το ελληνικό στοιχείο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η μεταγραφική αγορά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, έχει εξελιχθεί σε ένα ανεξάντλητο παζάρι. Δεν είναι κακό να αποκτούνται ξένοι παίκτες, αλλά το ζητούμενο είναι να έχουν την ποιότητα να σταθούν στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο, όπου βρίσκονται οι Ερυθρόλευκοι.

Μακάρι ο Ολυμπιακός να είχε έντεκα «Ελ Αραμπί» στην εντεκάδα του, αλλά αυτό γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Διαχρονικά, όμως, ο Θρύλος είχε πάντα ποδοσφαιριστές με τους οποίους «δένονταν» οι οπαδοί. Έλληνες και ξένους. Τώρα, το ελληνικό στοιχείο τείνει να εξαλειφθεί από τους Ερυθρόλευκους. Οι πρωτοκλασάτοι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν συμπληρώνουν καν πεντάδα (Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Μπουχαλάκης, Μασούρας) και οι δύο εξ αυτών δεν είναι σίγουροι για τη νέα σεζόν (Μπουχαλάκης, Μασούρας).

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ανανέωσε για να έχει τον κλασικό συμπληρωματικό ρόλο του τελευταίου στόπερ στην ιεραρχία (με πολύτιμη παρουσία στα αποδυτήρια). Υπάρχει ο Τζολάκης, ενώ ο Βρουσάι έχει τεθεί εκτός ομάδας και ο Ανδρούτσος από τη στιγμή που θα αποκτηθούν δύο δεξιοί μπακ (ήδη, έχει ανακοινωθεί ο Άβιλα και έπεται η προσθήκη του Βρσάλικο) αναμένεται να αποχωρήσει και αυτός. Ο Σουρλής δεν βρίσκεται καν στην Αυστρία και αναμένεται να παραχωρηθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Τέλος, ο Λεονάρντο Κούτρης καταβάλλει την προσπάθειά του για να κερδίσει ξανά μία θέση στο ρόστερ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διατηρηθεί η ταυτότητα της ομάδας. Δεν γίνεται ο Ολυμπιακός να μην έχει Έλληνες πρώτης γραμμής στη σύνθεσή του και αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους ιθύνοντες των Ερυθρόλευκων.

ΥΓ: Ο Φορτούνης είναι τεμπέλης στις προπονήσεις. Έτσι λένε. Πράος και χαμηλών τόνων, όπως φάνηκε και στο περυσινό περιστατικό με τη μη αντίδρασή του όταν δόθηκε ο αριθμός της φανέλας του στον Ονιεκούρου, ο οποίος φόρεσε το «7» και αποδείχθηκε στον μεγαλύτερο «τουρίστα» της σεζόν 2021/22. Άλλος στη θέση του θα είχε σηκώσει «μπαϊράκι». Επειδή αυτή η συζήτηση είναι ατέρμονη, υπάρχει και μία ειδική κατηγορία αθλητών. Έχει αποδειχθεί τόσο στη ζωή όσο και τον αθλητισμό. Ορισμένοι άνθρωποι είναι γεννημένοι με ταλέντο και συγκεκριμένο σκοπό. Σε αυτήν την κατηγορία, ανήκει και ο Κώστας. Υπάρχουν αθλητές που είναι καθαρά παίκτες αγώνων και όχι προπόνησης, ανεξάρτητα από το ομαδικό σπορ που δραστηριοποιούνται. Και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς κάπνιζε, αλλά μέσα στο γήπεδο ήταν πάντα πρώτος και δεν τον σταμάταγαν ούτε με λάσο. Είναι επιλογή του καθενός το πόσο θα δουλέψει και θα εξελίξει το ταλέντο του για να φτάσει ακόμα σε υψηλότερο επίπεδο. Τι να κάνουμε, όμως… Δεν υπάρχει άλλος ποδοσφαιριστής στο ρόστερ του Ολυμπιακού με ανάλογες ατομικές ικανότητες και τέτοια «γλυκιά» επαφή με την μπάλα. Και το τέλος μιας επιτυχημένης συνεργασίας δεν είναι αντάξιο της κοινής διαδρομής τους. Είναι σκληρό, επεισοδιακό και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς