22.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Οι στατικές φάσεις, η θέση που παίζεται στην επίθεση και ο Κούτρης

Η βελτίωση στις στατικές φάσεις μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικό τον Ολυμπιακό ενόψει της νέας σεζόν. Τα νέα δεδομένα στη γραμμή κρούσης μετά την επικείμενη έλευση του Αμπουμπακάρ Καμαρά και ο Λεονάρντο Κούτρης. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός έδωσε τους δύο πρώτους φιλικούς αγώνες ενόψει της νέας σεζόν. Μέσα σε δύο ημέρες, μέτρησε μία ήττα από την αυστριακή Ριντ με 2-0 και μία νίκη (με ανατροπή) επί της γερμανικής Φορτούνα Ντίσελντορφ με 2-1.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα από τη στιγμή που δοκιμάστηκαν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην Αυστρία ύστερα από ένα δεκαήμερο προπονήσεων στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη και επί αυστριακού εδάφους. Άλλωστε, αυτά τα ματς είναι για τους προπονητές προκειμένου να εφαρμόσουν την τακτική τους και να οδηγηθούν στις τελικές αποφάσεις για τις μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας και την τελική μορφή του ρόστερ.

Οι Ερυθρόλευκοι θα κριθούν στις επίσημες αναμετρήσεις, που δεν αργούν. Μέχρι τον πρώτο αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα (20/7) για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, το έμψυχο δυναμικό θα είναι αλλαγμένο. Έχοντας καταγράψει το προηγούμενο διάστημα στο athlosnews.gr τις βελτιωτικές ενέργειες που χρειάζεται η ομάδα για να αποδώσει καλύτερο ποδόσφαιρο, ακολουθούν κάποιες σκόρπιες σκέψεις ύστερα από τα φιλικά με Ριντ και Φορτούνα Ντίσελντορφ.

*Επιγραμματικά, επειδή τα έχω γράψει πρόσφατα και αναλυτικά σε αυτήν τη γωνιά, ο Ολυμπιακός πρέπει να προσθέσει ταχύτητα στη μεσαία γραμμή. Η ομάδα παραμένει προβλέψιμη και στατική, ο Πέδρο Μαρτίνς δείχνει πως θα στηριχθεί σε τρεις διατάξεις (4-2-3-1, 4-3-3, 4-4-2). Το πιο ανησυχητικό από όλα δεν είναι η εικόνα σε αυτά τα δύο φιλικά, αλλά ότι η ομάδα έχει τον ίδιο προπονητή για πέμπτη σερί σεζόν (με σταθερό κορμό σε αυτό το διάστημα) και αυτό δεν αποτυπώνεται, πλέον, στον αγωνιστικό χώρο.

*Ανεξάρτητα από την απόκτηση του Ζινκερνάγκελ, ο οποίος δεν είναι καθαρόαιμος εξτρέμ, η ομάδα χρειάζεται έναν ακόμα κλασικό winger. Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι ο μοναδικός ακραίος μεσοεπιθετικός που μπορεί να παίξει πάνω στη γραμμή, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι καν με τον Ολυμπιακό στην Αυστρία. Υπάρχει και ο Ραντζέλοβιτς, ο οποίος επέστρεψε από δανεισμό και δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στο ρόστερ. Βέβαια, ο Σέρβος είναι εξτρέμ, που βασίζεται στην ταχύτητα και όχι στην τεχνική. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας ακραίος μεσοεπιθετικός, που να έχει όλο το «πακέτο» και να παίζει πάνω στον ασβέστη.

*Ο Λεονάρντο Κούτρης έδωσε… ζωντάνια στην αριστερή πλευρά της άμυνας επιστρέφοντας ύστερα από δυόμισι χρόνια δανεισμού σε Μαγιόρκα και Φορτούνα Ντίσελντορφ. Ουσιαστικά, τα χρόνια είναι τρία, καθώς ο Ελληνοβραζιλιάνος είχε τεθεί εκτός πλάνων μετά την πρώτη σεζόν του Μαρτίνς (2018/19). Σε ανύποπτο χρόνο, είχα γράψει πως ο Κούτρης είχε… τελειώσει για τον Πορτογάλο προπονητή μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (3-1) λόγω των αμυντικών αδυναμιών στο παιχνίδι του.

Το γεγονός ότι βρίσκεται στην Αυστρία και φαίνεται να έχει μία τελευταία ευκαιρία για να κερδίσει ξανά τη θέση του στο ρόστερ, μπορεί να λέει πολλά, αλλά και τίποτα. Η εμπειρία έχει διδάξει πως πολύ δύσκολα ένας προπονητής αλλάζει μία απόφαση για έναν ποδοσφαιριστή. Πόσο μάλλον όταν έχουν περάσει και σχεδόν τρία χρόνια. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από Έλληνες και ο 27χρονος Κούτρης μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Επιθετικά, το ταλέντο ξεχειλίζει. Αμυντικά, είναι βελτιωμένος και στο χέρι του να το παλέψει ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζεται πως έχει 12 ασίστ και 1 γκολ σε 65 συμμετοχές με τους Πειραιώτες.

*Με την επικείμενη προσθήκη του Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο Ολυμπιακός θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις επιθετικούς, έστω και αν ο Μαυριτανός μπορεί να παίξει και ως περιφερειακός (ή ακόμα και στα άκρα). Το λάθος της περασμένης σεζόν (με τους δύο επιθετικούς για μία ολόκληρη σεζόν), όπως έχουμε γράψει, θα διορθωθεί. Από τη στιγμή που ο κόουτς εξακολουθεί να σκέφτεται το 4-4-2, χωράνε και οι τέσσερις. Θεωρητικά και αγωνιστικά. Ωστόσο, εκτινάσσεται και το ετήσιο μπάτζετ στην επίθεση, οπότε σαν να περισσεύει ένας. Τικίνιο ή Χασάν; Χασάν ή Τικίνιο;

Ο Ολυμπιακός έχει πρωταγωνιστή στην κορυφή της επίθεσης, τον Ελ Αραμπί, οπότε ο Χασάν έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι πιο προσαρμοστικός από τον Τικίνιο, ερχόμενος από τον πάγκο. Άλλωστε, ο Βραζιλιάνος έχει τεράστιο συμβόλαιο και, προφανώς, θέλει να παίζει. Και ο Χασάν επιθυμεί να έχει φανέλα βασικού, αλλά στον Ολυμπιακό τού ταιριάζει απόλυτα ο ρόλος του αναπληρωματικού, που θα μπει στο ματς ως αλλαγή και χωρίς να πολυσυμμετέχει στο παιχνίδι βρίσκει συχνά τον τρόπο να σκοράρει.

*Οι Ερυθρόλευκοι σκόραραν δύο γκολ από στατικές φάσεις και ισάριθμες εκτελέσεις φάουλ. Στην πρώτη περίπτωση, το χτύπημα του Βαλμπουενά απορρύθμισε την αντίπαλη άμυνα και ο Σισέ πέτυχε γκολ με ωραία ατομική ενέργεια, ενώ στο δεύτερο γκολ ο Ραντζέλοβιτς τροφοδότησε τον σκόρερ Χασάν στο δεύτερο δοκάρι και ο Αιγύπτιος βρήκε δίχτυα με κεφαλιά. Την περασμένη σεζόν, οι Πρωταθλητές δεν πήραν όσα ήθελαν και μπορούσαν από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ, οπότε είναι καλό να συνεχίσουν να «επενδύουν» με τη δουλειά τους σε αυτόν τον τομέα. Αν η ομάδα αποκτήσει σταθερή απειλή από φάουλ και κόρνερ, τότε θα γίνει πιο αποτελεσματική ενόψει της νέας σεζόν. Βέβαια, χρειάζονται και παίκτες με πολύ καλά χτυπήματα.

*Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποκτήσει και τερματοφύλακα. Ο Κρίστινσον παρουσιάζεται βαρύς και δεν είναι για αυτό το επίπεδο. Λογικά, ο Ισλανδός θα αποχωρήσει. Ο Βατσλίκ είναι αναντικατάστατος (στο πρώτο του σαρανταπεντάλεπτο απέκρουσε και πέναλτι, κρατώντας το μηδέν στο δεύτερο ημίχρονο που αγωνίστηκε κόντρα στην ομάδα του Ντίσελντορφ), ο Τζολάκης δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής μέχρι στιγμής, αλλά έτσι και αλλιώς πρέπει να αποκτηθεί παίκτης προκειμένου η ομάδα να διαθέτει πληρότητα στη θέση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς