21.2 C
Athens

Βιλερμπάν – Μονακό 84-82 (παρ.): Μαγικός Χάουαρντ την έστεψε ξανά πρωταθλήτρια σε 5ο τελικό-θρίλερ!

Ο εξαιρετικός Οκόμπο προσπάθησε πολύ για να γίνει... μοιραίος, ωστόσο η Βιλερμπάν στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια με καθοριστικό στην παράταση τον MVP Γουίλιαμ Χάουαρντ

Βασίλισσα ξανά η Βιλερμπάν! Για 21η φορά στην ιστορία της και μετά από έναν δραματικό πέμπτο τελικό, η ομάδα του Πάρκερ κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα στην παράταση της αναμέτρησης με τη Μονακό (84-82) που είχε την ευκαιρία της αλλά την απώλεσε «αυτοκτονώντας».

Κι αν ο Έλι Οκόμπο με 20 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν ο πιο παραγωγικός παίκτης των θριαμβευτών, κι αν ο Γιουσουφά Φαλ προσέθεσε 14 πόντους, τι μπορεί να πει κανείς για τον τρομερό Γουίλιαμ Χάουαρντ που έβαλε δύο τρίποντα στην παράταση και έκανε ένα κρίσιμο μπλοκ ολοκληρώνοντας το ματς με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ!

Από την άλλη η Μονακό είχε πρώτο σκόρερ τον Μάικ Τζέιμς που ήταν και μοιραίος (16 πόντοι, ενώ από 14 έβαλαν οι Ντιάλο – Μπέικον και 11 ο Μοτιεγιούνας, με τον Πάρις Λι (από τη νέα σεζόν θα παίζει στον Παναθηναϊκό) να έχει 8 (5/5 βολές), να παίζει καλή άμυνα αλλά να κάνει σημαντικά λάθη στο τέλος και να έχει 1/6 από τα 6,75μ.

Η Βιλερμπάν μπήκε με πολλή ορμή στο Αστρομπάλ – παρουσία του Λιβιό Ζαν-Σαρλ που επέστρεψε σε γνώριμα μέρη για να δει την πρώην ομάδα του – αλλά γρήγορα η Μονακό ψαλίδισε τη διαφορά και στο τέταρτο δεκάλεπτο έφερε τα πάνω κάτω φτάνοντας μια ανάσα από ένα ιστορικό (πρώτο) πρωτάθλημα.

Όσα έγιναν τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα πριν την παράταση ήταν πραγματικά για… βιβλίο: Στα 14″ από το φινάλε ο Ντιάλο με 2/2 βολές έκανε το 71-74 για να απαντήσει ο Γκιστ με τον ίδιο τρόπο για το 73-74.

Το φάουλ του Οκόμπο στον Ντιάλο στα 7.8″ αποδείχθηκε έξυπνο αφού ο πρώην παίκτης του Λαυρίου έχασε τη μία βολή με αποτέλεσμα ο Οκόμπο να φύγει τρέχοντας και να σκοράρει για να κερδίσει και το φάουλ από τον παρ’ ολίγον μοιραίο Μάικ Τζέιμς (75-75). Και λέμε μοιραίος γιατί η βολή χάθηκε και η Μονακό είχε μια δεύτερη ευκαιρία στην παράταση.

Για τρία λεπτά έμεινε χωρίς καλάθι και οι Χάουαρντ (τρίποντο) – Οκόμπο έδωσαν προβάδισμα πέντε πόντων – μαζί με την ψυχολογία – στη Βιλερμπάν (80-75) η οποία δεν το καθάρισε. Τόμας και Ντιάλο έφεραν σε απόσταση αναπνοής τη διαφορά (80-79) πριν έρθει το προσπέρασμα με τον Μάικ Τζέιμς (80-81).

Ο Χάουαρντ ήταν ξανά εκεί μετά το τάιμ άουτ του Πάρκερ. Έβαλε τρίποντο στα 53″ (83-82) και έκοψε φανταστικά τον Λι που έφευγε μόνος του μετά από κλέψιμο. Ο Οκόμπο έχασε 3/4 βολές που ακολούθησαν (!) αλλά ο Μπέικον έχασε την μπάλα και η Βιλερμπάν στέφθηκε πρωταθλήτρια ολοκληρώνοντας το θρι-πιτ!

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-13, 43-33, 54-53, 75-75 (κ.α.), 84-82.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς