17.6 C
Athens

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού και το πικρό ποτήρι που καλείται να αποφύγει ο Τ. Μπαλτάκος

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τις «κόνξες» της ΕΠΟ σε ό,τι έχει να κάνει με την τριετή συμφωνία Ολυμπιακού - Cosmote και συστήνει στον πρόεδρο Μπαλτάκο να βρει τρόπο να αποφύγει το «χρέωμα» μιας προσωπικής ήττας

Επικρέμαται (προφανώς ως απειλή) εκ μέρους της κυρίαρχης παρέας της διοίκησης της ΕΠΟ η άρνηση να επικυρώσει την εγκεκριμένη από τη Super League 1 τριετή σύμβαση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Ολυμπιακού με την Cosmote.

Στην ουσία πρόκειται για εύσχημη άρνηση να επικυρωθεί συνολικά η σύμβαση παρά το γεγονός πως η Λίγκα, στην οποία απεστάλη προχώρησε στον έλεγχο νομιμότητας και επιβεβαίωσε ότι αυτή (η σύμβαση) είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα καταστατικά της Super League1 και των FIFA και UEFA.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το άντρο του Πάρκου Γουδή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ επικύρωσε κανονικά την σύμβαση μόνο για το πρώτο έτος (2022/2023) και επιφυλάχθηκε για τα δύο επόμενα ( 2023/2024 και 2024/2025) επειδή, λέει, «από το 2023 θα ισχύσει σε όλο το ποδόσφαιρο η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων», άρα «κακώς ο Ολυμπιακός έκανε τριετή σύμβαση και πλέον θα εισπράξει τα επίχειρα της ανόητης στάσης του».

Υπενθυμίζω, πως το πρωί της ίδιας μέρας, Δευτέρα 20.06.2022, ο κ. Παναγιώτης (Τάκης για τους φίλους) Μπαλτάκος ασμένως αποδέχθηκε στην συνάντηση που είχε με τους «εφτά συν ένα (σ.σ. τον Μποροβήλο) ποπολάρους» την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την περίοδο 2023/2024 στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (δηλαδή στη Super League 1), εδώ που τα λέμε δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, αυτά του είπαν να αποδεχθεί, αυτά αποδέχθηκε!

Πληροφορούμαι πως στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν διατυπώθηκε καμία ένσταση για την σύμβαση του Ολυμπιακού με την Cosmote, ούτε σχετικά με την χρονική διάρκεια της, μάλιστα ρωτήθηκαν οι «απεσταλμένοι σφουγγοκωλάριοι» αν έχουν αντίρρηση και «δεν μίλησε κανείς, τέτοιες ώρες τι να πεις»…

Επίσης, πληροφορούμαι πως από το σώμα των εγγράφων που συνοδεύουν τα θέματα ημερήσιας διάταξης έλειπε η έγγραφη θέση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΠΟ για την σύμβαση Ολυμπιακού – Cosmote, η οποία (έγγραφη θέση) πάντοτε συνόδευε τηλεοπτικές συμβάσεις όταν έφταναν στην ΕΕ της ΕΠΟ για επικύρωση, υπεύθυνος για αυτές τις έγγραφες θέσεις ήταν ο κ. Βασίλης Σαράκης (άλλη συγκλονιστική σύμπτωση!!!), της γνωστής συνομοταξίας της αδειοδότησης …

Από τα στοιχεία προκύπτει εμφανώς ότι «πάει να γίνει κόλπο», ενόψει της φημολογούμενης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, με τόπο διεξαγωγής την Ξάνθη (να κονομήσουν λίγο κι οι εκεί αγνοί υπηρέτες του ποδοσφαίρου, μπάστα πια με τη Δυτική Ελλάδα!) με όχημα τον Ολυμπιακό, τη σύμβαση με την Cosmote και την διαρκώς παρούσα διάθεση και επιθυμία των διάφορων «ποπολάρων» της Λίγκας να κονομήσουν στις πλάτες των ερυθρολεύκων για να παριστάνουν τους επενδυτές και αντικείμενο την τροποποίηση του άρθρου 74,3 του Καταστατικού της ΕΠΟ, ώστε να προβλεφθούν ποινές για όποιον αρνείται την κεντρική διαχείριση.

Ποιος κινεί τη διαδικασία, με τις πλάτες τίνων, με ποιους στόχους και για ποιους λόγους είναι πασίγνωστα, είναι ρόλοι που έχουν ξαναπαιχτεί στην Γενική Συνέλευση της Λίγκας τον Σεπτέμβριο του 2021 και όλοι ξέρουν πως κατέληξαν, όταν βρέθηκαν να δικάζονται στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

Στην ουσία έχουμε μια επανάληψη της περσινής διαδικασίας, αυτή τη φορά στη θέση της Λίγκας βρίσκεται η ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι « το μαύρο πρόβατο» που εμποδίζει τους επενδυτές να εισπράξουν στις πλάτες του.

Συστήνω στον μέγα νομικό κ. Μπαλτάκο να βρει τρόπο να αποφύγει το πικρό ποτήρι μιας νέας διαδικασίας ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, επειδή αυτή τη φορά θα το πιεί μόνος αυτός.

Η νομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά απλή: όσο υπάρχει η πρόβλεψη νόμου του 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δεν πρόκειται ποτέ να εγκριθεί κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ότι και αν επικαλείται ο Μπαλτάκος και όλη η κουστωδία του.

Διευκρινίζω στον κ. Μπαλτάκο πως σε σχέση με την περσινή εκδίκαση της προσφυγής του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Λίγκας (κέρδισαν οι Ερυθρόλευκοι, δεν γίνεται διαφορετικά), φέτος την στάση των ερυθρολεύκων επικουρούν και οι FIFA/UEFA με τη γνωστή επιστολή τους από 23.12.2021, στην οποία σαφέστατα εντέλλονται στην ΕΠΟ να μην ακουμπήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πρώτης κατηγορίας, «αυτά ανήκουν στις επαγγελματικές ομάδες και αυτές θα αποφασίσουν». Εντολή την οποία αγνόησε παντελώς η ΕΠΟ.

Διέξοδος υπάρχει, την δημοσίευσε ήδη γνωστή ιστοσελίδα υπό μορφή ανάρτησης ειδικού περί το αθλητικό δίκαιο, απλή ανάγνωση χρειάζεται κι αμέσως τοποθετείται ο κάθε κατεργάρης στη θέση του.

Αν ο κ. Μπαλτάκος θέλει να πιει το πικρό ποτήρι, αν του είπαν πως θα βγει αυτός στην κόντρα με τον Αυγενάκη (δηλαδή με την κυβέρνηση) και θα γίνει λαϊκός ήρωας, αν του πιπίλισαν το μυαλό με ποπολάρους κι επαναστάσεις, κακό του κεφαλιού του. Γυρισμός από μια τέτοια ήττα δεν προβλέπεται!

ΥΓ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν την εκλογή – έκπληξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Super League, τις προεκτάσεις της οποίας θα αναλύσουμε πολύ σύντομα…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αγωνία για Πετρούσεφ στον Ολυμπιακό, εξετάσεις στο γόνατο για τον Σέρβο

Η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Σέρβου που τραυματίστηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του Game 1 του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα και οι εξετάσεις θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος

Μεντιλίμπαρ: Αν ο Άρης προσπαθούσε σε όλους τους αγώνες, θα ήταν πιο κοντά σε εμάς, η μπάλα δεν ήθελε να μπει μέσα

Ο Ισπανός προπονητής πέταξε το δικό του καρφί για τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα και υποστήριξε πως οι παίκτες του Ολυμπιακού τα έδωσαν όλα στο Χαριλάου αλλά η μπάλα δεν τους έκανε το χατίρι

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Πιάστηκαν στο δόκανο οι Ερυθρόλευκοι, οδυνηρή απώλεια βαθμών στο «Βικελίδης»

Οι αρκετές ευκαιρίες του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος πέρασαν ανεκμετάλλευτες, το σοβαρό λάθος του Ντόι έδωσε αναπάντεχο προβάδισμα στον Άρη και η ομάδα του Μεντιλίμπαρ αν και ισοφάρισε γρήγορα, απέτυχε να λυγίσει τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι ξαναβρήκαν το ασίγαστο πάθος που τους είχε λείψει στα προηγούμενα παιχνίδια τους