18 C
Athens

Ολυμπιακός: Η αναβάθμιση στη δεξιά πλευρά της άμυνας και ένας αστερίσκος

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε ανανέωση στη δεξιά πλευρά της άμυνας, προσθέτοντας εμπειρία και τρεξίματα. Η βελτίωση, που θεωρείται δεδομένη, και μία υποσημείωση. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, έθεσε ως μεταγραφική προτεραιότητα την ενίσχυση στη δεξιά πλευρά της άμυνας με παίκτες που να μπορούν να παίξουν με επάρκεια όλη την πλευρά και να «κουμπώνουν» σε όλα τα συστήματα.

Ο Κένι Λαλά αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο και δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, όπως και ο Θανάσης Ανδρούτσος, ο οποίος στα 25 του κλήθηκε να διαχειριστεί μία αλλαγή θέσης για να κρατήσει τη δική του στον Ολυμπιακό και από το χώρο του κέντρου να μετατοπιστεί στο δεξί άκρο της άμυνας.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Πρωταθλητής Ελλάδας φρόντισε να καλύψει πρώτα την «τρύπα» στη δεξιά πτέρυγα. Με έναν έμπειρο παίκτη πρώτης γραμμής, τον Σίμε Βρσάλκο, o οποίος έχει «κλείσει» και θα ανακοινωθεί προσεχώς, αλλά και έναν μικρότερο ηλικιακά παίκτη, που σε πρώτη φάση έρχεται για αναπληρωματικός. Τον Γκονσάλο Άβιλα, που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Εσπανιόλ και την τελευταία διετία αγωνίστηκε στην Championship με τη Χάντερσφιλντ. Από εκεί τον «τσίμπησε» ο Ολυμπιακός, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για την αξία του από τη στιγμή που ο παίκτης αγωνιζόταν στο ίδιο Πρωτάθλημα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, χωρίς εντυπωσιακούς αριθμούς στο ενεργητικό του την τελευταία διετία (2 γκολ και 6 ασίστ σε 54 συμμετοχές).

Ο Βρσάλκο δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας αμυντικός με σπουδαίες παραστάσεις σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο και ανεβάζει αυτόματα το επίπεδο στη θέση, σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ο Κροάτης έχει αντιμετωπίσει σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του και αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθεί. Ωστόσο, προέρχεται από μία σεζόν με 28 επίσημους αγώνες και μία σημαντική σταδιοδρομία στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Για να παίξει ένας ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, πρέπει να έχει όλο το «πακέτο» και να είναι «σκυλί του πολέμου» πάνω στο χορτάρι. Ο 30χρονος Σίμε είναι «στρατιώτης» και παίκτης συνόλου, που τα δίνει όλα για τη φανέλα. Είναι σταθερός και συνεπής αμυντικός, έχοντας παίξει το τελευταίο διάστημα και ως δεξιός στόπερ σε σχήμα με τρεις στο κέντρο της άμυνας. Δημιουργικά και εκτελεστικά, υστερεί. Δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Όσο για τον Άβιλα. Δεν είχα σαφή άποψη για τις δυνατότητές του πριν προκαλέσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και από τα στιγμιότυπα που έχω δει μέσω YouTube δεν μπορώ να γράψω ότι ενθουσιάστηκα. Τα highlights, αν δεν υπάρχει γνωστικό πεδίο νωρίτερα, μπορούν να μπερδέψουν τα πράγματα, για αυτό θα περιμένουμε τα πεπραγμένα του στον αγωνιστικό χώρο με την ερυθρόλευκη φανέλα, κάτι που αποτελεί κριτήριο για όλους τους ποδοσφαιριστές.

Πάντως, είναι παίκτης που τού αρέσει να «ανεβαίνει» την πλευρά και αν κάτι μού έκανε εντύπωση είναι ότι συνηθίζει να φέρνει την μπάλα στο αριστερό όταν ντριμπλάρει και επιχειρεί να απειλήσει είτε μέσω πάσας είτε σουτάροντας. Άλλωστε, αν και δεξιοπόδαρος, δουλεύει πολύ και το αριστερό πόδι, έχοντας παίξει στην καριέρα του και ως αριστερός μπακ. Στην πατρίδα του, έχει αγωνιστεί ελάχιστα στην πρώτη κατηγορία (μόλις 7 φορές με την Εσπανιόλ), καθώς αποχώρησε με προορισμό το Χάντερσφιλντ μετά τον υποβιβασμό των Καταλανών (το 2020), αποτελώντας μεταγραφική εισήγηση του Ισπανού, Κάρλος Κορμπεράν, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της αγγλικής ομάδας.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός αναβαθμίστηκε στη δεξιά πλευρά συγκριτικά με την περασμένη σεζόν, αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν έλυσε όλα τα προβλήματά του και στις δύο πλευρές του αγωνιστικού χώρου. Ένα από τα θέματα που τον ταλαιπώρησαν πέρυσι ήταν η σταθερή έλλειψη απειλής, δημιουργίας και εκτέλεσης από τα άκρα και τις περιορισμένες επιθετικές ικανότητες των ακραίων αμυντικών του. Η διάσπαση σε κλειστές άμυνες χρειάζεται παιχνίδι από τα άκρα και ενεργή συμμετοχή των δύο μπακ.

Ο Βρσάλκο και ο Άβιλα δεν διακρίνονται τόσο για τα επιθετικά τους χαρίσματα και ιδιαίτερα στους αγώνες εντός συνόρων, όπου ο Ολυμπιακός πιέζει αφόρητα και βρίσκεται μονίμως στην επίθεση, θα κληθούν να παίξουν ένα ρόλο που δεν έχουν συνηθίσει στην καριέρα τους. Αυτό ισχύει περισσότερο για τον Κροάτη. Η Χάντερσφιλντ χρησιμοποίησε διάταξη 3-4-3 τις τελευταίες δύο σεζόν και ο Άβιλα, όποτε αγωνιζόταν, κάλυπτε όλη την πλευρά και έχει τα τρεξίματα που απαιτούνται για να ανταποκριθεί. Τα υπόλοιπα, στο γήπεδο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς