20.9 C
Athens

Ο Ζινκερνάγκελ έχει τις προδιαγραφές για να αποτελέσει τη μεταγραφή της σεζόν

Ο Δανός μεσοεπιθετικός κάνει το ποδόσφαιρο πιο απλό και ο Ολυμπιακός τον έχει μεγάλη ανάγκη δημιουργικά και εκτελεστικά. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ειδικά στη φετινή θερινή μεταγραφική περίοδο πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο μετρημένοι από κάθε άλλη φορά. Ο λόγος είναι απλός: την τελευταία διετία οι επιτυχημένες καλοκαιρινές μεταγραφές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν χρειάζονται, λοιπόν, μεγάλα λόγια. Ο αγωνιστικός χώρος είναι ο καθρέφτης και εκεί κρίνονται όλοι. Ωστόσο, η περίπτωση του Φίλιπ Ζινκερνάγκελ είναι ξεχωριστή γιατί διαθέτει όλο το «πακέτο» προκειμένου να ξεχωρίσει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον Ολυμπιακό της σεζόν 2022/23.

Κατά πρώτον, ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν έχει παίκτη με τα συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά στο έμψυχο δυναμικό του. Κατά δεύτερον, μετά το έλλειμμα δημιουργίας και εκτέλεσης που παρουσίασε η ομάδα κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει τις προδιαγραφές για να αποτελέσει λύση του προβλήματος. Με δύο λόγια, μπορεί να προσφέρει και στους δύο τομείς. Δεν θα είναι κάτι καινούργιο για αυτόν, καθώς στην καριέρα του έχει αποδείξει την ικανότητά του και στη στη δημιουργία και την εκτέλεση. Και ιδιαίτερα εντός συνόρων, μπορεί να κάνει πλάκα…

Ο Δανός μεσοεπιθετικός «λύνει τα χέρια» κάθε προπονητή γιατί είναι πολυσύνθετος και πασπαρτού. Μπορεί να παίξει με την ίδια ευχέρεια και στις τρεις θέσεις πίσω από τον σέντερ φορ. Για τους περισσότερους είναι εξτρέμ. Τού αρέσει να αρχίζει προσπάθειες από τα πλάγια και έχει την ντρίμπλα στο ρεπερτόριό του, ενώ συνηθίζει να συγκλίνει προς τα μέσα. Μπορεί να απειλήσει από κάθε απόσταση και δεν διστάζει να δοκιμάζει σουτ χωρίς να υπολογίσει τις πιθανότητες. Αν νιώσει ότι μπορεί να σκοράρει από μακριά, θα το επιχειρήσει δίχως δεύτερη σκέψη. Πιστεύω, όμως, πως βολεύεται καλύτερα όταν έχει το ελεύθερο να κινηθεί πίσω τον επιθετικό. Και στη Νότιγχαμ, την τελευταία σεζόν, είχε έναν τέτοιο ρόλο. Μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί, αλλά ένας παίκτης που μπορεί να αποδώσει τόσο στα «φτερά» όσο και σε περιφερειακό ρόλο γύρω από τον σέντερ φορ, είναι πάντα χρήσιμος.

Θεωρητικά, είναι δεξιοπόδαρος, αλλά πρακτικά χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια με την ίδια ευκολία. Το αριστερό του είναι και αυτό ψηλού επιπέδου. Ο 27χρονος είναι ντελικάτος ποδοσφαιριστής και είμαι σίγουρος ότι θα τον λατρέψουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και θα γνωρίσει την αποθέωση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Ζινκερνάγκελ αποτελεί μεταγραφή με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας και περιουσιακό στοιχείο των Πρωταθλητών Ελλάδας. Και έρχεται ύστερα από μία πολύ καλή σεζόν για τον ίδιο (7 γκολ και 10 ασίστ σε 50 συμμετοχές), βοηθώντας ως δανεικός τη Νότιγχαμ Φόρεστ (από τη Γουότφορντ) στην επίτευξη της ανόδου από την Championship στην Premier League. Επαναλαμβάνω πως ο Ολυμπιακός προέρχεται από μία αγωνιστική χρονιά όπου υστέρησε στον τομέα της δημιουργίας και ο Δανός έχει την ποιότητα για να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του παιχνιδιού.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν ενδιαφερθεί και τον χειμώνα του 2020 για τον Ζινκερνάγκελ, από την εποχή που αγωνιζόταν στην Μπόντο Γκλιμτ, αλλά η Γουότφορντ ήταν εκείνη που είχε συμφωνήσει μαζί του. Ο Δανός ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στην κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος στην ιστορία της Μπόντο, το 2020, μετρώντας 24 γκολ και 19 γκολ (τη σεζόν 2019/20)! Τα πεπραγμένα στη μέχρι τώρα καριέρα του δείχνουν έναν συνεπή ποδοσφαιριστή, έχοντας απολογισμό 59 γκολ και 65 ασίστ σε 300 επίσημα παιχνίδια. Και οι αριθμοί του στην Μπόντο Γκλιμτ, από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν εντυπωσιακοί, μετρώντας 35 γκολ και 36 ασίστ σε 89 συμμετοχές.

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τις ασίστ και τα γκολ του. Κάθε ενίσχυση στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι είναι καλοδεχούμενη. Και το σπουδαίο στην περίπτωση του Ζινκερνάγκελ είναι πως ο 27χρονος άσος θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια του. Να «τρέχει» μαζί της, να παίρνει πρωτοβουλίες, να κινείται σε όλους τους χώρους από τη μέση και μπροστά και να βλέπει γήπεδο, αξιοποιώντας ό,τι τού δίνει η αντίπαλη άμυνα. Είναι απορίας άξιο πώς αυτό ο παίκτης δεν έχει κληθεί ακόμα στην Εθνική Δανίας. Έχω την αίσθηση και την πίστη πως ο Ζινκερνάγκελ θα προσφέρει άμεσα γιατί έχει τη δυναμική και το «πακέτο» να το πράξει. Μπορεί να αποδειχθεί η μεταγραφή της σεζόν για τον Πρωταθλητή Ελλάδας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς